Wednesday, May 11, 2011

Tips | Planning & Itinerary for Trip to New Zealand

Selamat Pagi! Semoga hari ini membawa seribu rahmat dan kebaikan kepada kita semuanya. InsyaALLAH. Oklah, aku tetiba rajin untuk update itenerary dan juga budget untuk trip aku ke New Zealand bermula 29 June 2011 - 9 July 2011 bersama 3 lagi orang rakanku yang berjaya ku hasut. Kah kah kah. Thanks guys sebab sudi ikut. (Jangan korang tarik diri sudah la last minute, tix sume dah beli oiii) ^_^

Actually, pada mulanya aku tidak bercadang pun untuk ke New Zealand sebab aku tau kos untuk menikmati percutian di salah sebuah tercantik di dunia ini adalah terlalu mahal untuk aku yang baru bekerja yang makan gaji yang tidak seberapa banyak ni. Tapi disebabkan oleh pengaruh dan juga nasihat dan juga iklan yang disiarkan oleh salah seorang rakan forumku, (you know who you are) maka aku pun beli la tiket ke New Zealand melalui promosi yang ditawarkan oleh Jetstar Airlines. Di kala itu, mereka sedang mempromosikan laluan penerbangan mereka yang terbaru iaitu ke Auckland hanya serendah RM1500 return! Wehhh...murah tue! Hasil perhatianku dan berfikir semasak-masaknya, aku mendapat cahaya untuk meneruskan niatku untuk ke New Zealand. Tanpa teragak-agak, aku mengajak housemateku dan juga seorang kawan perempuan ku yang juga minat untuk travel. Semuanya memberikan green light dan financial supported. Maka pada bulan Oktober 2010, aku berjaya menempah tiket ke New Zealand


Tanpa mengambil masa yang panjang aku telah membuat kajian mengenai tempat-tempat yang patut aku singgahi ketika berada di New Zealand nnt. Atas nasihat ahli-ahli forumer, mereka mencadangkan untuk ke Pulau Selatan @ South Island kerana pemandanganya yang sangat menarik dan mengasyikkan bagi sesiapa yang memandangnya. Untuk ke South Island pula, kami memerlukan penerbangan domestik dari Auckland ke Christchurch. Maka, dengan Air New Zealand, kami telah membeli tiket yang harganya kira-kira NZD168 return. Harga ini adalah setelah membandingkan dengan harga Jetstar Airlines yang tidak banyak bezanya. Maka untuk memcuba sesuatu yang baru, kami menempah tiket ke Christchurch menggunakan Air New Zealand


Jom kita lihat isi kandungan jadual perjalanan selama kami berada di New Zealand untuk 10 hari. Minta jasa baik dari pihak anda untuk memberi sebarang komen atau pun nasihat yang berguna kepada kami. InsyaALLAH. 


Day 0 (29 June 2011)
·         Depart from Kuala Lumpur at 2.35pm to Singapore for transit
·         Depart from Singapore to Auckland at 7.50pm and arrive at 9.55am (30 June 2011)

Day 1 (30 June 2011)
·         From Auckland to Christchurch via Air New Zealand at 1pm and will arrive at 2.20pm.
·         Get the rented car from Shoestring Car Rental (Family Wagon @ NZD39/day. Total NZD312 for 8 days)
·         Check in at Top 10 Christchurch Holiday Park (NZD119 for 4pax)
·         Get a rest and prepare for next activity
·         Go for a sightseeing around Christchurch town and shopping some groceries at Pak ‘N’ Save
·         Around 8pm, dinner and sleep

Day 2 (1 July 2011) – Christchurch – Ashburton – Fairlie – Lake Tekapo – Lake Pukaki
·         Wake up around 6.30am, refresh, prepare breakfast and lunch together. (fried rice @ spaghetti @ sandwiches)
·         Check out from holiday homes, start the journey to Lake Tekapo (225km @ 3hours 10mins)
·         Along the journey will stop at Ashburton, Fairlie, Lake Tekapo and Lake Pukaki. Approximately, for every stop will take 30mins. (1.5hours).
·         Arrive at Lake Tekapo around 1pm. Check in at Lake Tekapo Motels & Holiday Parks (Villa 2 bedrooms NZD190/Night).
·         Lunch and pray in front of Lake Tekapo
·         Around 3pm, if possible, will go for sightseeing at Lake Pukaki (63km @ 1hour)
·         Dinner at Villa and rest. 

Day 3 (2 July 2011) – Lake Tekapo – Twizel – Omarama – Oomaru – Dunedin
·         Wake up around 6.30am, refresh, prepare breakfast and lunch together (sardine + rice, sandwiches @ spaghetti)
·         Check out from YHA hostel. Proceed the journey to Dunedin (288km @ 3hrs 40mins)
·         Along the journey will stop at Twizel, Omarama, Oomaru. Approximately for every stop will take 15-30mins (1.5hrs)
·         Arrive at Dunedin around 1pm. Check in at Chancarla Farm Park (Motel @ NZD130/night)
·         After lunch and pray, if possible, try to catch Cadbury World Tour at 3pm. If not enjoying farm tour (NZ8 per pax) NEED TO CHANGE THE ITENERARY FOR THE CADBURY TOUR TO NEXT DAY!
·         After the tour, sightseeing around Dunedin, Otago University and buy some groceries at Pak ‘N’ Save.
·         Next morning, after breakfast, get ready for farm tour and photo session at St. Kilda Beach.

Day 4 (3 July 2011) – Dunedin – Balchutha – Clinton – Gore – Riversdale – Te Anau
·         After session with farm tour, at 10.30am, check out from farm house and proceed the journey to Te Anau (290km @ 4hrs)
·         Along the journey will stop at Balchutha, Clinton, Gore, Riversdale. Approximately for every stop will take 15-30mins (1.5hrs). Stop at Gore for lunch and pray.
·         Arrive at Te Anau at 4pm. Check in at Asure Amber Court Motel (1bedroom @ NZD140).
·         Leisure time.
·         Dinner and rest around 10pm. (If possible, prepare breakfast and lunch at night)

Day 5 (4 July 2011) – Te Anau – Milford Sound – Queenstown – Lake Wakatipu
·         Wake up early, refresh and breakfast. Check out from motel and proceed the journey to Milford Sound (118km @ 1hr 25mins)
·         Must arrive at Milford Sound Cruise at least 1hr earlier in order to catch Milford Sound Cruise (NZD37 @ 12.44pm). Will finish around 3pm.
·         Proceed the journey to Queenstown (286km @ 3hrs 30mins).
·         Arrive probably at 6.30pm. Check in at LakeFront Apartment in front of Lake Wakatipu (2bedrooms @ NZD200) will spend 2 nights here.
·         Dinner maybe at Queenstown. Buy some groceries at Pak ‘N’ Save.
·         Probably, can book for activities for the next morning.
·         Rest.

Day 6 (5 July 2011) – Queenstown
·         Wake up early, refresh and breakfast.
·         Do activities as planned. Nzone Skydive (NZD429 + NZD219).  Second is bungy jumping AJ Hackett (NZD260 for Nevis Bungy or NZD180 for Ledge Bungy). Third is hot air ballooning (NZD340 in Christchurch @ Up Up and Away).
·          After lunch, probably can try Skyline Gondola Queenstown (Gondola+Luge @ NZD33). This park closed at 5pm during winter and at catch Kiwi Haka Show @ NZD35
·         The rest of the day will go for sightseeing the city. Maybe go around finding Ski Park @ i-Site.
·         Dinner at home and have a good rest

Day 7 (6 July 2011) – Queenstown – Arrowtown – Cromwell – Cardona – Lake Wanaka – Haast – Fox Glacier – Franz Hosef
·         Wake up early, refresh and prepare breakfast and lunch together.
·         Check out and proceed the journey to Franz Josef Glacier Park (356km @ 4hrs 13 min).
·         Before that, find Ski Park to play with the snow. Spend there about 1hr only.
·         Around 10.30-11am, proceed to Puzzling World (70km @ 1hr, entrance fee @ NZD12.50). Spend there about 2hrs.
·         Then, lunch and pray at Lake Wanaka for 1.5hrs. Along the journey will stop at Arrowtown, Cromwell, Cardona for approximately 15-30mins per stop before arriving at Lake Wanaka.
·         Proceed the journey to Franz Josef (285km @ 3hrs 20mins). No stop for this journey.
·         Arrive at Franz Josef approximately at 6.00pm. Check in at Franz Josef Top 10 Holiday Park (Kitchen Cabin @ NZD120).
·         Dinner and leisure time.  (On the way to Franz Josef, try to find Lake Matheson aka Mirror Lake)

Day 8 (7 July 2011) – Franz Josef – Greymouth – Arthur Pass – Christchurch
·         Wake up early, refresh, preparing breakfast and lunch together.
·         Go for sightseeing around the area until 11am
·         Proceed our journey to Christchurch (351km @ 3hrs 30mins). Along the journey, will stop at Arthur Pass, for lunch and pray for about 1.5hrs.
·         Precede the journey, will arrive at Christchurch at 4pm.
·         Check in at Christchurch Top 10 Holiday Park (2 bedrooms @ NZD140). Leisure time.
·         Dinner and rest.

Day 9 (8 July 2011) – Christchurch – Auckland
·         Wake up early, refresh and breakfast.
·         To catch a flight to Auckland at 11am via Air New Zealand (NZD144 return).
·         Check in at YHA Auckland International (Female @ NZD27, Male @NZD27). Lunch and pray.
·         Leisure time or sightseeing in Auckland city and Sky Tower.
·         Dinner outside maybe. Pack our things.
·         Buy souvenirs during the journey.
·         (In Auckland, we will use public transport)

Day 10 (9 July 2011) – Auckland – Singapore – Kuala Lumpur
·         Wake up early than usual, refresh, breakfast.
·         After breakfast, check out straight away go to airport. Depart from Auckland at 11.25am and will arrive at Singapore at 6pm for transit. Depart to KL at 7.40pm and safely arrive at KLIA at 8.40pm.

Sekian untuk hari ini, nanti aku akan kongsikan jumlah perbelanjaan yang bakal digunakan oleh kami nanti di entry yang seterusnya. 

Assalamualaikum... 

6 comments:

  1. mesti menyesal beli tiket awal2..kan? sekali kuar plak AAX.. kui kui

    ReplyDelete
  2. I admire the valuable information you offer in your articles. I will bookmark your site!!
    New Zealand Travel

    ReplyDelete
  3. Nice. Post thanks...solat tu mmg ada tempat dia ka?

    ReplyDelete
  4. @Azree,
    takde tempat yg macam masjid. so solat je kat mana2 yg rasa ok. ;)

    ReplyDelete
  5. Salam guys.kalo korg nak pi christchurch atau perth,korg contact mahira holiday homes.diaorg memamg thumb up la. Aku da try few times dgn dorg.arrangement n tour plus accomondation sgt teratur.well plan.alhamdulilah jumpa organizer muslim mcm mereka. Boleh contact 0123360098

    ReplyDelete
  6. Nama sy Pn.Ida dari KL.
    sy suka dgn itinerary yg sy baca tu.sy pon ada hajat utk ke NZ via Perth atau melbouerne ( mana satu yg dekat yer )
    tlg lah saya untuk mendapatkan tiket murah dari Aus ke Auckland tu.
    Dan sila lah bg budjet keseluruhan boleh sy saving dari awal.
    sila lah bls comment sy ini 0129003626.

    ReplyDelete