Wednesday, December 2, 2015

Hiatus Mode

Assalamualaikum!

Lama dah bersawang blog aku ni. Hopefully, masih ada yang baca entry lama-lama sebagai rujukan untuk travel. Semoga trip-trip korang semua berjaya dengan lancarnya. InsyaALLAH. 

Apa jadik dengan aku sekarang ni?

Sejak balik dari UK, dan sempat travel ke Bali, Myanmar dan Kemboja. Aku dah amek keputusan untuk berehat dari dunia travel dan jugak dari update blog aku ni untuk jangkamasa yang aku sendiri pun tak tau. Tapi aku sesekali tu, sempat la tengok sekilas lalu rakan-rakan travel blogger yang lain travel. Seronok kehidupan masing-masingkan. 

Tapi semua tu, nak kata jeles tengok orang travel tempat-tempat ni aku dah rasa takde pape dah. I don't know why. Maybe I have been travelling extensively for the past 5 years in my life since I started to work. And now, I felt it's time for me to start to find something new in my life. But, I do hope that my travelling mode will still be on in the future. But at this moment, I have no passion about it. So, as for now on, there will be no post until further notice.

A lot of things has changed in my life.

... i loose weight quite a lot since came back from UK. About 15kg. From 34 to 30. And I felt good about it. And now, starting to go to gym to tone up a little bit. No more boroi for me hopefully. 

... i lost a few friends in my life which something kinda sad or I can say I'm grateful for that? I don't know. As u get older, u tend to befriend with the best ones. Although, u thought they are your best friends until jannah, but at the end they just go. As for now... I'm happy and redha as it is. 

... i tried my best not to be stiff with myself. Loosen up a little bit. Meet new people. Try to engage people outside your circles. Seriously, I'm trying my best. 

... i bought a property using my 1st payslip from my new job. That's kinda new for me as this is my target after came back from UK. Never thought it would be this fast. But Alhamdulillah. Can't wait for mid-2018. 

... i managed to do things that i wanted to since before i went to UK. For example, managed to buy for myself an insurance coverage, pay zakat on time, and some other things and one more to go. Daftar haji. InsyaALLAH. Soon. 

... Hurm... what else? Want to enjoy my life as much as possible like example spend on things that I'm not able to spend during those 5 years back. Dulu kan kedekut nak berbelanja kat KL untuk makan, shopping, lepak sebab nak simpan untuk travel. Tapi kali ni, boleh la splurge untuk benda tu pulak. 

... other than that, I wish my self will be blessed with lots of love and supports from people around me from the past, present and future and I hope for you guys too. InsyaALLAH. 



p/s: kalau terjumpa kat luar, jangan lupa tegur. ahaks. ;p

Till then...

Bye!



58 comments:

  1. Welcome back to blogging world, John.
    By the way, how did you manage loose so much weight? I'm jealous. Ada tips kah? Hehehe
    Congratulations for successfully purchase property of your own.
    For me, no matter how much I love travelling, I still want own at least a property of my own for my older day. Don't want to be homeless :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello there! i guess it was from my part time job in uk. it helped me a lot. so when i came back to malaysia, i just need to make sure to exercise regularly. thanks for your support! hope to meet you in the future. ;))

      Delete
  2. John dah puas berjalan... moga berjaya dalam fasa kehidupan seterusnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. terima kasih Pak Lang Mie. ;)

      Delete
  3. saya sentiasa baca blog awak n doakan semoga berjaya dunia dan akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas sokongan anda. insyaALLAH semuanya ok. amin.

      Delete
  4. John!!!!! JM sokong dari jauh..all the best and success on what u r doing now..dan will miss u..ofcoz kalau rindu akan korek entri lama kat sini sbb semua entri berinformasi..i like!... Kalau terserempak kat mana2 maybe x kenal sbb u look totally different now...cam model!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah terima kasihhh JM!!! Takdelah mcm model tu. merepek! hahah

      Delete
  5. Alhamdulillah, apa2 pun life goes on kan?
    Jaga diri.
    Memang banyak rujukan akak buat kat blog awak ni utk travel :)

    ReplyDelete
  6. all the best... pengalaman mendewasakan... no worries jon

    ReplyDelete
  7. Do whatever makes you happy.. Enjoy life!

    And yeah.. tips plis macam mana turun 15kg? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks rara! tips? i dont knw maybe sbb keje berat kot kt uk aritu. hehehe it helped a lot!

      Delete
  8. Salam John...

    Travel + enjoy + makan + saving + future = semua tu kena balance, baru tak risau nak buat salah satu tu. Asyik travel saja pun tak bagus jugak sampai tak berpeluang nak beli rumah beli kereta dan sebagainya. Ada peluang lagi ke saya nak tgk photo2 awesome??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. terima kasih zilla atas sokongan. insyaALLAH semuanya selamat utk kita semua. ;)))

      Delete
  9. new phase in life.. berbeza2.. so baru interesting kan.. apa2 pun all the best..

    ReplyDelete
  10. makan best kat kl tu jangan lupa ajak aku.eh.hehehe
    yup aku pun kdg rasa dah penat jalan2 ni walaupun jalan tak sedahsyat ko...hehehe
    mayb faktor usia kot aku nih...tapi nak kata berhenti terus tu, macam tak je....besor taik lalat kat kaki ni...
    hehehe takpe ko relaks dulu, beli apa nak beli dulu...lama2 sok mesti dtg balik rasa nak travel tuh...hehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ofcoz! walhal dia yg slalu makan sedapp2 x ajak kita pn. hiks. yakin je kau penat berjalan, tgk mcm makin galak je kan. hehehe.

      Delete
  11. you know who your friends are ..... right?
    Quality vs Quantities

    *cubit baju biru*

    ReplyDelete
  12. nak tips turun 15 kg, ni kalau tego kat luar buat muka terpinga2 tak nanti? ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha takde tips pn. tp rsnya sbb keje kt uk aritu kot. byk bergerak so it helped a lot. ;)))

      Delete
  13. Ok nak coobit baju biru jugak macam kak anash.
    samalah aku pun dah bersara.

    ReplyDelete
  14. good luck on what r u doing after this bro.....keep it up..telah byk bro travel tiba masa bro berehar sebentar lepaskan lelah seketika...

    ReplyDelete
  15. Selamat berjaya...saya selalu akan mengikut perkembangan anda...

    ReplyDelete
  16. aku dah lama bersara...tapi aku freelance skg hahahahahahahahaha

    *cobit tepok2 baju biru*

    ReplyDelete
  17. Apa pun pilihannya moga berjaya dunia dan akhirat, John...

    ReplyDelete
  18. lepas beli umah, mmg berehat la dari berjalan for a while.. so, sempat menabung utk future travel lg 2-3 thn.. all the best John...

    ReplyDelete
  19. all the best, May Allah ease everythings in your next step journey of life...ko loose weight 15kg, aku plak ternak lemak n gain 12kg..huwawa

    ReplyDelete
  20. Congrates John and welcome home...

    Semoga bertemu apa yang anda cari...

    ReplyDelete
  21. Hai..
    We may not know each other..
    but I love reading your posting.. so impressing..
    Your blog is one of the blog which I will alwiz refer to when im planning of getaway..

    ada thing yg you buat sama mcm I..
    1. i pun dah daftar Haji.. (org ckp better pergi masa muda & masih kuat)
    2. beli rumah & expected siap tahun 2018 juga..

    Wish you all the best in your future undertaking John..

    Salam 2016.

    ReplyDelete
  22. All the best in your future undertakings. Agreed, u need a break from all that travelling.....byk sgt travel pon buat jeles org je tau ! Although tak penah jumpa tp mcm dah kenal lama, from geng forum cari till akak stalk u kt blog, follow u kt fb n insta. TQ for all yr travel tips. Dah cukup rehat n menabung nnt jalan lagi n blog lagi ye....

    ReplyDelete
  23. salam john..selamat berehat and all the best in whatever u are doing..enjoy ur life at the fullest..i love travel, 1 trip paling jauh pon cukup le ekek sbb anak ramai yg penting bahagia..take care bro..la tahzan yer bunyi cam sedih, lepas ni pls write something too psl apa2 je la..review food sedap kat kl pon ok bro

    as blogger we support each other..tak gitu? ;)

    ReplyDelete
  24. John.. selamat berehat. One day come back ok.. :)

    ReplyDelete
  25. john...it's good to try new 'road'..cuba k..den pun dah stop travel for the time being..until bile i do not know but seriously i'm in a new phase and i enjoy it so much..things change but do not forget the past..best of luck to you!!

    p.s: jgn lupe jerit nama kalo jumpe aku..thehehe

    ReplyDelete
  26. Thanks for the post. People who are fond of travelling around the places may also take help from the travel videos to find their next destination. This can also be a good choice but remember to keep maps along with you. Suppose if you are planning to visit China then you must have China Road Map along with you.

    ReplyDelete
  27. John ...

    It is circle of life ... tiada yang kekal ...

    Hopefully one day dapat jumpa John ...

    And citarasa semua akan berubah rubah mengikut peredaran zaman ...

    Life goes on ...

    ReplyDelete
  28. All the best for your future John, will always refer to your blog for my future journey, thanks a lot for your sharing :)

    ReplyDelete
  29. wish u luck John. jom la dating visit blog aku. dah lama ko tak "jenguk aku". hahaha..

    ReplyDelete
  30. walaupun x travel merata dunia.. but sy sama dgn awak.. rasa nak pencen perlahan2 dari dunia travel.. yeah nk cari hobi baru yang lebih membina.. giteww.. hehehe..

    ReplyDelete
  31. all the best for your future planning :D

    ReplyDelete
  32. thanks utk segalanya, will be missing you..byk ilmu travel yg dapat cedok drp blog ni, in fact, blog ni antara the best blog so far bila cite bab travel..wish u all the best in whatever u do, john..

    ReplyDelete
  33. Salam john. Rindu kat John. Please come back at least up date once a while

    ReplyDelete
  34. Beautifull post, The other most important thing about NYC Bachelor Party such water boat trailer in all new ways making sure how such things can work out. Make sure you get the best of water boat trailer services hired so that you can enjoy the whole trip in an around the country at an affordable price jet ski rental new york city range.

    ReplyDelete
  35. seriusly i feel u now. dah xdd passion jugak

    ReplyDelete
  36. PAKEJ 4 HARI 3 MALAM MEDAN - DANAU TOBA


    "DAY 1

    TIBA BANDARA INTERNASIONAL KUALANAMU MEDAN ("WELCOME TO MEDAN")
    PERJALANAN KE LAKE TOBA
    MAKAN TENGAHAN (LUNCH)
    SINGGAH KEKEDAI PATEN (SHOPPING KACANG TUMBUK YANG BERNAMA TING-TING , TANG-TANG , TUNG - TUNG ,PING-PING , PONG-PONG
    TIBA DI PARAPAT (LAKE TOBA)
    CHECK IN HOTEL DANAU TOBA INTERNATIONAL COTTAGE
    MAKAN MALAM DINNER
    ISTIRAHAT
    TOUR PERTAMA BERAKHIR

    "DAY 2 "

    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    MENAIKI FERRY MELAWAT KE PULAU SAMOSIR
    SINGGAH KE TOMOK MENGENAL SEJARAH SEJARAH TOMOK
    BALIK KEDANAU TOBA
    MAKAN TENGAH HARI
    TOUR KE BRASTAGI ( DALAM PERJALANAN)
    SINGGAH KE PUNCAK LAKE TOBA SIMARJARUNJUNG MAKAN PISANG GORENG SPECIAL SAMBIL MINUM COFFEE
    SINGGAH KE AIR TERJUN SIPISO PISO MELIHAT PEMANDANGAN SIPISO PISO WATERFALL
    CHECK IN HOTEL KAT BRASTAGI
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    WISATA MALAM
    TOUR KEDUA BERAKHIR

    "DAY 3 "


    SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
    SINGGAH KE BUKIT GUNDALING
    SINGAH KEPASAR BUAH BRASTAGI SAMBIL MENIKMATI JAGUNG REBUS DAN JAGUNG BAKAR DAN BERKENDARA MENAIKI KUDA
    MEMETIK STROWBERRY SENDIRI
    PERJALANAN KEMEDAN
    SINGGAH KEKEDAI BATIK
    CHECK IN HOTEL
    ISTIRAHAT BAGI YANG NAK ISTIRAHAT , BAGI YANG TAK BOLEH PERGI PIJAT TRADISIONAL MEMANJAKAN DIRI DAN RILEX
    MAKAN MALAM ( DINNER )
    KEMBALI KE HOTEL ( ISTIRAHAT )
    "DAY 4 "
    SARAPAN PAGI ( BREAKFAST )
    MELAWAT KE ISTANA MAIMOON
    SHOPPING MAL KOMPLEK
    SHOPPING BIKA AMBON
    KELILING KOTA MEDAN SAMBIL MENUNGGU MASA TRANSFER KE BANDARA AIRPORT KUALANAMU MEDAN



    "HARGA PAKEJ 4H3M / PAX
    RM 449 / PAX (MIN 5 ORANG )


    "PAKEJ INCLUDE
    TRANSPORT FULL AC
    HOTEL 3 STAR , 4 STAR
    BREAKFAST , LUNCH , DINNER
    AIR MINERAL
    DRIVER AND TOUR GUIDE
    FERRY KEPULAU SAMOSIR

    FOR INFORMATION :
    WHATSAPP : +6281361906152 (Saidina Umar)
    FACEBOOK : saidina umar , melancongmedan
    group facebokk : melancongmurahsodap(cuticutiholidays)
    EMAIL : medanhiphop@gmail.com
    blogspot : melancongmurahsodap.blogspot.com

    ReplyDelete