Wednesday, October 7, 2015

#2 | Glen Coe Pass, the beautiful Scottish Highlands

Quick update!

Salah satu highlight ketika roadtrip aku di Scottish Highlands time bulan puasa aritu. Kalau menuju ke Fort Williams, memang akan lalu Glen Coe Mountain Pass ni. Memang sesiapa yang lalu sini memang akan stop untuk menghayati keindahan alam yang indah dan permai ni. Kalau cuaca best, lagi laaa cun!

Glen Coe selalu disebut sebagai "Glen of Weeping" yang mana merujuk ke pembunuhan beramai-ramai pada tahun 1692. Kat sini jugak akan nama 3 Sisters of  Bidean nam Bian.

Tak lupa jugak, kalau musim winter ada satu ski resort yang orang suka datang.

Ayuh layan gambar jela untuk entry ni. 

Ridges of Gearr Aenoch and Aonach Dubh on the south side of the Pass

zoom skit

ada jugak orang buat trail kat sini.. sayup-sayup je kelihatan

zoom out

takde pokok sangat, hanya batu-batuan

sisi lain

Pass of Glencoe looking westwards towards Loch Achtriochtan

view lain, belah kanan tu jalan raya

ni stop tepi jalan, actually amat bahaya sebab dekat dengan selekoh tajam dan kereta mostly laju

ni sebelum masuk ke Glen Coe Pass, akan lalu satu kawasan landai camni. view memang cun! Ada tempat untuk berhenti

ada lalang

satu gambar sendiri berlatarbelakangkan gunung-ganang

ni pulak view ketika 1st day di sana menuju ke Fort Williams. Hujan dan berkabus

sedikit info

sisi lain

wefie! ahaks

tetibe ada satu bijik rumah di kaki gunung

ada rasa macam dalam filem dulu-dulu tak?

Ok dah tu je... Ni semua gambar ketika dalam perjalanan pegi dan balik dari Fort Williams dan Isle of Skye. Memang views yang amat cun. 

Till then.

Bye!

13 comments:

  1. asalam John...long time no hear. .ooh nuorok kat gunung ganang ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. alhamdulillah ada je kat bumi yg indah ni. ;)

      Delete
  2. Simply loved the post. Specially the pictures are really amazing. This place is a must watch place for all the people who are fond of traveling different places. You must take a detailed road map along with other stuffs as in my last trip I lost my Germany Road Map and faced too much problem.

    ReplyDelete
  3. one day, i'll come here, insya allah ... mmg cantik ;)

    ReplyDelete
  4. Lamaaya sunyi sepi blog ni...hehe setiap hari jenguk mengharapkn post baru..tak sabar tgu citer Myanmar n bajet..teruskn memberi maklumat, panduan dan menjadi inspirasi pada semua

    ReplyDelete
  5. Hi. This is an awesome blog you got here. :-) Very helpful and easy to relate to. I love the details in your writing. Thanks
    Touring France by car

    ReplyDelete
  6. salam...cantik2 view kat sana...so green...
    weols belum sampai lagi...baru jejak Edinburgh jer...


    p/s: entri terbaru 2016 at cik-anne.blogspot.com

    ReplyDelete