Wednesday, September 21, 2016

Highlight | 8D7N in South Island, New Zealand

Hello! 

I'm back? Back la sangat. Walhal ada je kat sini haaa... takde pegi mana-mana pun. 

Anyway, nak share sedikit gambar ketika 1st trip bawak clients (private trip) ke South Island, New Zealand bulan Ogos yang lalu selama 8h7m. Alhamdulillah, everything went well. Clients pun sangat puas hati dengan segala aturan yang aku buat. Ada beberapa benda yang aku dah noted untuk penambahbaikan buat masa hadapan, tu pun kalau ada next trip. Hahaha. 

This time, aku sendiri pun puas hati dengan aturan dan tak terlalu rushing. Dapat pegi tempat-tempat yang aku dulu tertinggal atau taktau wujud. Dapat cover semuanya. Puas hati! Maybe next time tempat lain lak kita terjah. Who knows. InsyaAllah. 

Trip kali ni route dia adalah:

Christchurch --> Lake Tekapo --> Wanaka --> Queenstowns --> Milford Sound   --> Te Anau --> Dunedin --> Christchurch --> Akaroa (aku tambah sendiri)

Taknak cakap banyak, kita layan gambar jela. 

layan view dulu, kerusi tu memang nampak senget. jangan betulkan skrin pc anda. hahah

stargazing kat Lake Tekapo. Main stop. Cuma nasib kurang baik sebab bulan penuh malam tu. tak banyak bintang tapi still cantik!

pose wajib with the background view

buat walking trail kat Hooker Valley, Aoraki Mt Cook. Tak sempat sampai hujung sebab clients dah rasa penat. Maybe next time kita cover abes. Cun wooooooo!

dulu lalu dan taktau nama apa kat kawasan sini. Ini adalah Lindis Pass

pokok paling famous kat Wanaka. The Lonely Tree

dulu singgah sekejap je kat Wanaka. This time, betul-betul dapat tengok keindahan Lake Wanaka

tu dia clients saya. Posing sakan. antara gambar kenangan. 

Lake Wakatipu | This time wa tak tipu lu dah

dulu tak tau tempat ni wujud. Glenorchy | Cantikkk gila! Puas hati dapat sampai sini

landmark Glenorchy

The Willow Trees orang kata the Guardian of Glenorchy

the reflection was almost perfect for me

rusa pun ada

2nd time on our way to Milford Sound, wajib stop kat Eglinton Valley

Mirror Lake, air tak brape tenang sebab windy

clients pegi naik cruise sempat jumpa dolphins bagai, aku jejalan kawasan sekitar. time ni low-tide

almost nak sunset dah

tertonggek gakla nak daki the steepest road in the world ni "Baldwin Street"

Tunnel Beach, terlalu sejuk nak teruskan perjalanan ke bawah

Moeraki Boulders | Batuan berbentuk sfera

Elephant Rocks | Narnia?

Akaroa | Simply breathtaking!

Akaroa

Ok dah tu je. 

Will I ever come back? Definitely! Trip coming November is another trip with 10 of us including me. Can't wait coz the weather is mild and pleasant. Plus, longer daylight compare to winter season. 

Ada yang teringin nak join untuk next year? Probably akan ada. Simpan duit siap-siap okeh! 

Till then...

Bye!

20 comments:

  1. gambar lonely tree tu paling lawo... sila angkat 'ehemmmm' dengan SEGERA! hahahahaa

    ReplyDelete
  2. Foto2 nya cakap kali manja ... jadi awak nak pingin ke NZ, semoga ada rejeki buat kesana :-)

    ReplyDelete
  3. SUBHANALLAH, ALL PICTURES WAS GREAT ! TINGIN NAK PERGI

    ReplyDelete
  4. nice view...teruskan menulis. Rindu penulisan.

    ReplyDelete
  5. boulder rock sangat kewl.. mcm batu belah batu bertangkup.

    ReplyDelete
  6. Tak tau nak cakap ... nak kata view cantik memang cantik, tapi rasanya apabila melihat akan gambar gambar di atas, lebih kepada model dalam gambar tuh hahahahhahahahahahahahahaha

    ReplyDelete
  7. Gambar atas jalan raya dengan batu sfera tu wajib kena buat bila g sana..😀

    ReplyDelete
  8. Cantik sangat.
    Itu batu belah batu bertangkup ke?

    Kalau entri ini disertakan dengan tulisan pengalaman John lagi best.

    ReplyDelete
  9. Subhanallah... mengalir air mata! Harap ada rezeki nak sampai jugak nanti aamiin

    ReplyDelete
  10. wow..
    hai ..saya pembaca pendiam (silent reader?) anda
    semoga perniagaan anda maju.
    saya sokong ....
    (abisla kena kecam sat lagi)

    ReplyDelete
  11. wow saya pun pembaca persendirian juga. bila nak angkat "ehem?"

    ReplyDelete
  12. Mekasih john. Jadi reference utk solo trip tahun depan :)

    ReplyDelete
  13. Hi John,
    May I know which car rental did u book with this time? Also, is there other charges besides the daily rate?
    We are going in mid November but haven't done any bookings yet.
    Btw, which are the places or route you would recommend for a 14 days trip in South Island.?
    Thanks

    Tricia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello, i still booked using shoestring car rental. he offered the best rate compared to the other company. you need to be fast as the nov is the beginning of peak season in nz. the route should actually depends whether clockwise or vice versa. 14 days is long enough to cover.

      Delete
  14. view akaroa tu sebijik juga kalau u gi sandymount dunedin
    arghh nyesal tak posing baring2 atas jalan raya dulu ahaks

    ReplyDelete
  15. ramai betul member aku dah pergi NZ. jelesss uols

    ReplyDelete
  16. Salam,
    Nak tanya sket. InsyaAllah sy ke sana Aug thn depan. Cuaca ms nie mcm mane ek? Sejuk sgt ke sbb my youngest doter will be 18 months at that time. Since flight pun dah book, total days lebih kurg 9 hr..so plan nak pki your iti..ader ape2 add on or part yg boleh skip? lagi satu, I plan nak amik campervan but mlm try sewa motel.. so ms your trip, boleh share motel or hotel yg u stay.. thx

    ReplyDelete
  17. Great blog post with a lot of photos. I love this style.One thing i noticed that your some photo focause back side,HAH HAH HAH HAH.Sometimes I do not want to much reading but prefer to look at cheerful photos instead.It seems great. I hope I visit one day. Thank you!
    Reservations

    ReplyDelete
  18. Salam bro
    Tumpang tanya, harga untuk kereta sewa di sana berapa ya standard untuk sehari untuk compact car? Kalau termasuk insurans dengar cam mahal? Boleh recommend website untuk book kereta?

    ReplyDelete