Monday, January 5, 2015

Winter Trip | Unforgettable Closure for a Year 2014

Assalamualaikum!

Selamat Tahun Baru 2015 kepada kita semua. *tak terlambatkan?*

Lama gak aku tinggalkan blog aku since November aritu sebab busy nak exam semua. This time takleh main-main sebab kene fokus. Lepas exam aritu tak sempat nak qada' tido ke ape semua terus berangkat untuk Winter Trip yang aku nantikan pada hari abes exam tu. 

Gigihkan? 

Nak buat camne, sebab time tu tiket murah. 

Anyway, aku tak plan nak menaip panjang lagi sebab masih berehat dari travel dan sakit urat belakang ni. Haih... sabar jela. Cuma aku nak kongsi itinerary aku untuk trip selama 2 minggu kat kawasan utara Bumi yang kita sayangi ni. 

Kira, kasik bayangan awal untuk anda semua. Bagi yang duk follow instagram aku mesti tau ke mana aku pegi aritu. Terima kasih kepada yang suka meng"likes" gambar aku. Yang tak penah "like" tu, ehem-ehem... 

Ahaks. ;p

ultimate goal for this winter trip, none other watching the majestic "The Aurora Borealis"

Untuk winter trip 2014 sepanjang 2 minggu ni, aku cover sebanyak 3 negara dan meliputi beberapa buah bandar di setiap negara. Aku tak plan nak cover banyak-banyak sebab jangkamasa travel adalah tak begitu panjang dan siang adalah amat pendek. Tambah-tambah kalo travel di kawasan yang berada di bahagian utara.

Alhamdulillah, dengan rezeki dan kudrat Allah S.W.T aku berjaya menjejakkan kaki di Sweden (Stockholm, Kiruna dan Abisko), Finland (Rovaniemi dan Helsinki) dan jugak Russia (St. Petersburg dan Moscow). Aku boleh katakan, aku agak relax untuk trip kali ni. Aku hanya buat apa yang aku nak buat, nak tengok dan lain-lain. Tidak begitu push to the max. Tapi tu la, ni semua ikut kehendak masing-masing bila travel. Yang penting, happy. 

Secara ringkas itinerary aku: 

Sweden
  • Stockholm (2 days 1 night)
  • Kiruna (transit only)
  • Abisko (3 days 2 nights) *should do it 4 days 3 nights instead* 

Finland
  • Rovaniemi (3 days 2 nights)
  • Helsinki (1 night for transit only)

Russia
  • St. Petersburg (3 days 2 nights)
  • Moscow (4 days 3 nights)

Apa yang aku share kat atas adalah secara kasar je sebab aku takde macam solid plan nak buat apa dan tengok apa. Tapi memang aku dah tau aku akan tengok apa semua cuma aku takde exact date apa untuk buat semua tu. Semuanya bergantung bila aku dah sampai kat sana. Cuma ketika di Abisko, semua aktiviti yang aku buat adalah pre-arranged oleh pihak hostel. 

Dalam next entry, insyaALLAH aku akan type lagi panjang pasal persediaan untuk trip ni. 

Tapi sebelum tu, layan gambar okeh. Korang kan memang suka layan gambar banyak-banyak. Hiks. 

Enjoy! 

Stockholm, Sweden | Gamla Stan (The Old Town)

Stockholm, Sweden | The Central Station with christmas decoration

Stockholm, Sweden | One of the metro station in Stockholm

Stockholm, Sweden | The Public Library

Abisko National Park in Kiruna, Sweden | The Aurora Borealis (1st night)

Abisko National Park in Kiruna, Sweden | The Aurora Borealis (1st night)

Abisko National Park in Kiruna, Sweden | The Aurora Borealis (2nd night)

Abisko in Kiruna, Sweden | Ice fishing activity

Abisko in Kiruna, Sweden | Ice fishing activity on a frozen lake

Abisko in Kiruna, Sweden | The snowy view

Abisko in Kiruna, Sweden | Siberian husky dogs sledding

Abisko in Kiruna, Sweden | Siberian husky dogs sledding

Kiruna, Sweden | Inside of the room in Ice Hotel

Rovaniemi Airport, Finland | The sign of "Arctic Circle"

Rovaniemi, Finland | The Santa Claus Village

Rovaniemi, Finland | Reindeer sledge

Santa Claus Village, Rovaniemi, Finland | Reindeer sledging 

St. Petersburg, Russia | The Church of the Savior on Blood

St. Petersburg, Russia | The grand staircase inside the Winter Palace/Hermitage

St. Petersburg, Russia | The Hermitage or Winter Palace

St. Petersburg, Russia | The mosque
St. Petersburg, Russia | posing je ;p

Moscow, Russia | The St. Basil Cathedral

Moscow, Russia | The interior inside the Komsomolskaya metro station (Line 5)

Moscow, Russia | The Kremlin and The Moscow State Museum in Red Square

Moscow, Russia | The Kremlin

Moscow, Russia | One of the oldest shopping building at Red Square

Moscow, Russia | The snowy park

Moscow, Russia | The St. Basil Cathedral at night

Ok dah tu je buat masa sekarang. 

Gudnite everyone!

Till then...

Bye!


40 comments:

  1. happy new year, john!

    saya takde insta, masuk pun tak penah jadinya sorrylah tak boleh nak skodeng2 hehehe..tapi pic aurora tu dah tgk di backpacker group, cantik! tahniah dan betapa bertuahnya kamu dpt melihatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy new year to u too zilla!

      takpelah no worries. ;) alhamdulillah ada rezeki dpt tgk. semoga zilla pn berpeluang satu hari nnt. insyaALLAH.

      Delete
  2. awesome... Tema frozen habis.. nice one john... one day nk jugak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. frozen sangatkan! nasib tak beku kt sana. ahaks. insyaALLAH one day ko dpt tgk jugak dgn mata sendiri ;)))

      Delete
  3. Happy New Year...
    Hakak rindu nak baca coretan yg menarik & tengok gambar2 yang cantik..hehe

    Tengok Aurora Borealis tu..rasa mcm sampai ke dunia lain je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year akak! insyaALLAH kalo rajin saya update cepat2. ;) terima kasih sbb sudi mmbaca.

      Delete
  4. Wow you managed to catch aurora and they were fantastic!!!!! When did you visit these places? I also visited Stockholm, Helsinki, Rovaniemi and Tallinn in mid Dec 2014 and I came back before Xmas. I wanted to include St. Petersburg but visa application seemed complicated so I didn't include it. I only spent 3 nights in Lapland and Rovaniemi been cloudy many weeks so I didn't manage to see very good aurora during my stay. What you saw was very strong! By the way, nice report. I read it using google translate. haha. See my aurora picture on my day 5 trip report - http://whenshetravelstheworld.blogspot.sg/2014/12/chasing-northern-lights-day-5-rovaniemi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Iva! thanks for dropping by.

      yup. it was my lucky days! i'm really happy for that moment even tho it was freezing to death. saw ur pics and and the aurora was awesome as well even tho not that strong. i went to rovaniemi as well but during my stay it were gloomy the whole day. kinda bumped tho.

      Delete
  5. Impian jadi kenyataan ya? hehe..

    ReplyDelete
  6. tak sabar nak baca full story.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks. insyaALLAH akan menyusul kalo tak malas. ;)

      Delete
  7. besntnyerrr John..bila senang2, share ler bajet...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH akan diusahakan secepat mungkin. amin....

      Delete
  8. fuhhh aku teringin benar nakpi russia ni..cantik giler!sila cerita cepat2 yer pasal russia...eh mcm kan nakpi next year kan aku kan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks! cerita russia maybe lambat skit sbb dh penghujung trip dah kan. ;p tp tahun ni jgk akan keluar nnt. ;)

      Delete
  9. Replies
    1. semoga tahun 2015 lebih baik kpd anda jugak. ;)

      Delete
  10. Seperti di Negri Dongeng..memang terlalu indah untuk dijelaskan dengan kata-kata. Saya baru tahu di Swadia bisa kelihatan Aurora Bang John. Kalau baca di buku pelajaran sewaktu sekolah dulu. Aurora itu ada di bagian Rusia. Subhanalloh..indah banget Aurora..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. terasa di dunia lain dan cuaca yang amat berbeza skali. yup. negara2 di bahagian utara yang terletak berhampiran kutub utara insyaALLAH chances nak tgk aurora ni amat tinggi dgn putara kira2 200 hari dari 365 hari setahun.

      Delete
  11. Happy 2015 orang Birmingham!

    Memang suka tengok gambar banyak2...sebab nanti aku imagine aku dalam gambar tu. Thanks for sharing! Tapi aku tetap menanti cerita penuh kat sini. Sila update cepat.

    And semoga result exam adalah kebabom. Sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy 2015 kpd orang sabah!

      insyaALLAH akan diupdate secepat mungkin. doakan aku lulus ya. amin...

      Delete
  12. Congrats John. Ini dah kira tahap-tahap dewa travel ni. Ini kira bucket list akak ni.

    ReplyDelete
  13. gile best !!! sile draft ye entry anda..including drama demam n tertinggal bas etc. hehe

    ReplyDelete
  14. Subhanallah cantiknya tempat2 yang sedara lawati!

    ReplyDelete
  15. John ;

    Update ya ... nak tau gak .. sebab Aurora Borealis is in my wish list ....

    ReplyDelete
  16. wooot woot..cantik sgt nih gambo! ape resepi?? balik mesia sila jadi sifu hehehe

    ReplyDelete
  17. bila tah nk berpeluang tgk northern light ni.. semoga aku cekal ati nk duk beku dlm senow satu ari nanti huhuhu...

    ReplyDelete
  18. mampu cuci mata tengok gambar sajalah.. hohoho..

    ReplyDelete
  19. Assalam john,
    ni akak nak bagitau satu rahsia ni :)
    memola akak baca ur blog dari latest entry
    pehtu teruih next2 kan ke prvious entry on by one
    naek penin dok baca negara/bandar yang uols tuleh he3
    bila baca hat entry ni baru laaaaaaaaaaa tau :P
    he3

    ReplyDelete