Monday, November 13, 2017

Review : ēRYAbySURIA Janda Baik


Actually, aku kene up-kan post ni dah lama. Cuma keadaan masa dan perangai malas tu amat sukar nak bendung. Perangai melayu sangatkan aku. Anyway, amanah orang kasik kena kita langsaikan jugak kasik beres. 

Aku diberi peluang untuk buat review kat salah sebuah resort under eRYAbySuria ni. Mereka ada banyak cawangan seperti di Janda Baik, Bentong, Cherating, Johor Bharu, Merang, Terengganu dan jugak London. Haaaa jangan main-main tau. Tapi disebabkan lokasi yang dekat maka aku pilih Janda Baik je. Dalam sejam perjalanan dari rumah aku dah sampai. Kalau berdua ataupun cuti panjang maybe dah lajak ke Terengganu. Why not? 

Terima kasih kepada pihak Suria kerana sudi menjemput aku. Sorry for the long overdue post regarding the review. Ayuhhhhhh kita baca dan layan gambar. Time ni pegi on weekdays and alone. Bosan ciked. 

About ēRYAbySURIA Janda Baik

Located in Janda Baik, Pahang, ēRYAbySURIA Janda Baik is a fascinating destination for an exclusive resort accommodation experience. Surrounded by enchanting view of fauna such as a magical waterfall and cooling streams, the residence definitely caresses the heart of nature enthusiasts and those who wish to take a break from the bustle of city life. This three acre wide area is surrounded by tropical fruit orchards and gardens is an ideal location for family vacation as it is only 45km away from the north of Kuala Lumpur.

Make your way to ēRYAbySURIA Janda Baik and get ready to visit various tourists’ locations such as Air Terjun Ulu Tampit, Taman Hutan Rekreasi Lentang, Air Terjun Chamang dan Deer Land, Kuala Gandah Lanchang. You can also enjoy various activities such as trekking and night strolling. For your dining pleasure, head down to Restaurant Bunga Padi to enjoy scrumptious Malaysian and Western cuisine.

To read more ---> ABOUT 



The room - The Deluxe Room

Time aku sampai tu, tak silap dalam pukul 2 petang. Kira ngam-ngam la untuk check-in. Sunyi sepi je kawasan resort ni plus kawasan Janda Baik ni pun sunyi. Kampung la katakan. Tambahan pula, time tu weekdays. What do you expectkan. Hahaha memang takde orang. 

Aku diberikan bilik The deluxe room ada dua katil single. Kat hujung bangunan. Tak jauh dari ruang makan juga. Okla bagi aku no hal. Kalau ada pape pelik, aku baca yasin. Hahah ok *joking*

Bagi aku bilik dia spacious. Kira cukup dengan segala basic amenities semua. Ada view laman dia. Puas hati la bagi aku. Oh ya, bangunan dia ada 3 tingkat. Takde lif dan kene naik tangga kalau bilik korang terletak di tingkat atas ye. Nasib aku punya kat ground floor je. 

Antara room amenities adalah seperti berikut:
  • Penghawa dingin
  • 26-inch LCD TV featuring selected ASTRO channels
  • Peti sejuk mini
  • Private bath with shower 
  • Sejadah
  • Tuala
Untuk jenis-jenis bilik yang ada boleh klik ---> Jenis Bilik





Where to eat?

Honestly aku pun tak tau. Tapi the best option adalah makan kat resort ni sendirilah. Senang dan tak payah drive out daripada kawasan resort nak carik warung di sekitar Janda Baik ni. Sepanjang jalan aku takde nampak proper warung atau restoran pun. Tengah-tengah hutan kan. Might as well as them cater the foods for you. 

Aku disediakan makan malam dan jugak sarapan untuk keesokkan paginya. Disebabkan malam tu hanya ada aku sorang je tetamu (atau ada orang lain yang aku tak jumpa) hahah makan, dia tanya je aku nak makan apa. Tak silap ada pilihan menu yang ada. Jadik aku pilih nasik goreng seafoods seperti gambar dibawah. 

Untuk sarapan pulak, ada nasik lemak dan jugak roti bakar. I must say nasik lemak dia sedap! Puas hati makan. Tak lupa free flow coffee and tea sepanjang hari untuk kita minum. 





Facilities

Kat sini jugak boleh buat seminar ataupun family day yang berskala kecil ataupun sederhana. 

Untuk pakej yang disediakan adalah ---> Pakej 

Lokasi

Lot 8567, Kampung Janda Baik,
28700 Mukim Bentong, Bentong, Pahang
Tel : +603 7806 4752
Fax : +603 7806 4753

Till then. 

Bye!

5 comments:

  1. Hahaha tak scary ke duduk sorang2 John?

    ReplyDelete
  2. bentong ada lemang to'ki yang sedap!hehehe tapi janda baik jauh tak dari pekan bentong?

    amboiii lamanya bersawang blog. Eh.

    ReplyDelete