Friday, August 25, 2017

Airport Experience 101 | KLIA, Malaysia

Good day everyone! 

Lama tak menaip tapi demi nak kongsi pengalaman yang aku rasa tak ramai alami macam aku ni. Bertuah jugaklah aku rasa nasib aku tak tolak rsvp jemputan dari Malaysia Airport Berhad untuk bersama-sama menyertai satu event yang katanya julung kali diadakan untuk para bloggers. Kira bloggers experience 101. 

Event ni telah dianjurkan pada 9 Ogos 2017 yang lalu. Kira-kira 2 minggu lepas bertempat di KLIA, Sepang. Seawal jam 9 pagi, aku dah sampai kat KLIA tu, semangat punya pasal. Ingat dapatlah terbang ke London. Rindu katanya. Tapi dapat bau airport pun jadiklah. Hahaha. 

Kami semua para bloggers kira-kira dalam 9 orang camtu berkumpul di satu lounge baru under Malaysia Airports yang terletak di Level 5 terminal KLIA. Namanya "KLIA Premier Access Lounge".  Kat situ sempatlah kami ni alas perut dengan makanan yang disediakan. Karipap sedap. Hiks. Turut diadakan sesi pengenalan dari pihak pengurusan MAB dan juga Sama-Sama Hotels tentang event tersebut. Baik dan ramah mereka semua nih. 

Dah setel semua sesi pengenalan tu ayuhlah kita melawat dan tengok sendiri berkenaan fasiliti-fasiliti baru dan mungkin kita sebagai pengunjung tetap airport tak tau apa yang ada di KLIA ni. Ayuh!

| KLIA Premier Access Lounge |
Fasiliti terbaru dibawah pengurusan Malaysia Airports. Bagi mereka yang kerap travel ataupun ulang-alik untuk terbang ke merata tempat atas urusan kerja mahupun mengembara. Tak lupa mereka yang taknak menyusahkan diri ketika berada di airport, amatlah sesuai untuk mereka mencuba fasiliti terbaru ni. Kira senang nak cakap "airport fastrack". 

Servis yang disediakan adalah Concierge, Premier Access Lounge, Priority Access, Buggy Service dan jugak Escort Service. Boleh refer untuk lebih lanjut ---> LINK 

Memang apa yang aku nampak memang hassle free kalau kita guna servis yang disediakan. Tak payah pening kepala. Semuanya diuruskan dari masa kita tiba di pintu masuk KLIA hinggalah ke gate berlepas. Tak guna banyak tenaga pun cuma perlu sedikit tenaga untuk makan di access lounge nanti. Heheh. 









| KLIA Porter Service |
Haaaa ni pun antara servis terbaru yang disediakan di KLIA. Namanya KLIA Porter Servis. Kita biasa dengar perkhidmatan porter ni yang penah ada di airport-airport luar negara sebagai contoh di Indonesia. Porter ni kebanyakkannya dilakukan secara illegal orang kata. Tapi tidak di KLIA. Ingat legit dan boleh dipercayai. Takdelah kene charge extra melampau atau sebagainya. Hanya serendah RM30/troli hingga RM50/troli (extra servis dari baggage claims hingga ke parking lot). Anda tidak lagi perlu bersusah-payah angkat beg berat-berat dan tolak troli tu sendiri untuk check in. Semuanya bakal dilakukan oleh porter ni semua. Jimat tenaga lagi. Hehehe. 


| Shuttle Bus from Main Terminal to Satellite Terminal |
Kalau untuk keluar negara semestinya kita akan perlu ke Satellite Terminal yang mana biasanya kita akan menaiki aerotrain (semua orang suka naik ni, termasuk aku sendiri! hahah). Tetapi kadang-kala orang terlalu ramai dan aerotrain ni berkemungkinan under maintenance. Jadik agak buang masa disitu. 

Jadik, instead of taking the aerotrain, why not you take the shuttle bus? Because it takes almost the same amount of time to reach the satellite terminal from the main terminal. About under 5 minutes. Tempat nak naik bas shuttle ni tak jauh pun. Hanya di tingkat bawah platform aerotrain. Just follow the signage and you are good to go! 





| KLIA Jungle Boardwalk | 
Next is something that I never been in my entire life. Aku penah dengar KLIA ni ada hutan yang asal waktu pembinaan dia yang dipelihara untuk penumpang yang datang ke KLIA. Tapi aku pun sendiri terlupa nak explore plus tak tau pun kat celah mana sebenarnya. Kalau anda berpeluang singgah di Satellite Terminal. Boleh singgah masuk kejap ke jungle boardwalk ni. Tak besar mana pun tapi menarik bagi aku. 







| Sama-Sama Express Transit Hotel |
Salah satu fasiliti yang amat berguna bagi mereka yang transit di KLIA untuk jangkamasa yang agak lama dan memerlukan rehat yang secukupnya. Boleh la try check-in di Sama-Sama Transit Hotel ni untuk 4 jam atau 6 jam atau lebih. Harganya pun berpatutan. 

Tak lupa, bagi mereka yang check-in bilik, rate yang dibayar adalah termasuk makan skali. Hidangan buffet yang disediakan adalah just nice i must say. Plus it's delicious. Dorang ada signature dishes dorang seperti Lamb Rack dan jugak nasik briyani. Must try! Sempatlah kamu semua dijamu dengan hidangan lunch buffet. Kenyang! 

Boleh refer ---> http://www.samasamaexpress.com/











Another highlight dalam program yang dianjurkan oleh pihak Malaysia Airports adalah kami dibawa untuk melawat kawasan AFRS (Airport Fire Rescue Service) yang kita selalu lihat dari tingkap-tingkap kecil kapal terbang ketika taxing untuk berlepas. 

Kami diberi taklimat berkaitan tugas-tugas mereka di lapangan terbang dan juga sedikit demonstrasi jentera mereka gunakan untuk tugas menyelamat. Cool gila wehhh! 

Plus, dapat tengok view airport dari watch tower dorang ni. Menarik betul pusat kawalan dorang ni. Seumur hidup takkan dapat peluang untuk aku nih. 







Overall, aku sangat gembira aku joined jugak event ni. Banyak benda-benda baru yang aku pelajari dan lihat sendiri. Sesuatu yang baru untuk aku. 

Jutaan terima kasih aku ucapkan kepada pihak Malaysia Airports Berhad dan juga Sama-Sama Hotels atas jemputan untuk menyertai event yang dianjurkan. Dapat banyak goodies bags. Ada jugak terselit tiket opening Sukan SEA 2017! Best best! 

Till then..

Bye!

2 comments:

  1. waah! finally u update your blog. tahniah bro!

    ReplyDelete
  2. waaaa.. rindu write up kakiberangan... hehehehhee

    ReplyDelete