Tuesday, January 4, 2011

Solo Trip - Hong Kong Part 2.1 (Avenue of Stars & Around the City)


Jom kita sambung part 2 a.k.a 2nd day aku kt HK nih. Aku bgun awal arini…sbb xnk buang masa kt negara orang so that aku ade byk masa untuk explore tempat2 lagi. Lps breakfast dgn milo panas + biskut oat, lbh kurang kul8 pagi aku gerak kluar…. Bila kuar je dr kawasan mansion tu, sejuk je angin pagi bertiup…nyaman….tp x crowded plak aku tgk…jalan raya pn x brape busy. Mybe dh lepas peak hour kot. Getus hatiku…hohoho.


telur dinasour nih!


Tempat aku terjah pagi ni still lagi avenue of stars, sbb semlm aku x sempat nk explore abes lg plus nk tgk keadaan siang mcm mane. Thank God orang x ramai…ade 2 3 group pakcik-makcik je ade..mybe dorang pn bwt lawatan kot. Bila dh smpai tebing laut @ sungai avenue tue, panas lak….matahari terik je memancar….tp angin sepoi-sepoi + kabus @ jerebu agk x brape tebal tp blur..tp di sebabkn aku ni jenis yg byk kelenjar peluh, so, asyikkkkkk nk berpeluh je…hampeh tol!





TAKE 1, SCENE 1, CAMERA READY! ANNDDDDD.......


haiiiiyaaaa!!!


helloo....anybody there~

Lepas pusing2 dan main tembak2 ngn kamera…..aku blk bilik dlu sbb bateri kamera dh nk kong. Balik bilik dulu utk tengok balik itinerary aku, some of the tourist spots have been cancelled due to some reasons. Hahah. Tempat2 mcm muzium, Stanley market, Golden Bohemian, ade 1 bay aku dh lupa nama…aku x pegi la kot. Sbb kekangan masa….i wish I had more time! “sigh”

So, lebih kurang kul 9 pagi mcm tu, aku kuar blk…..kali ni aku nk naik Star Ferry pegi ke bahagian tanah besar. Terminal start ferry ni, skali lagi x jauh dr area Nathan Road @ Chunking mansion. Just walking distance around 15-20 minutes….depends on ur speed. Tp jalan sempoi2 je…sbb nk tgk ape yg ade… dekat nk sampai terminal ferry tu, ade 1 clock tower agak besar…so, klik-klik 2 3 kali pn dh ok… 1 more thing, ade 1 taman jgk kt sini…cantik dan bersih je taman…kalo nk duk relax2 smbil makan cekodok pn best. Hikhikhik….

dh mula crowded dh....


sekitar jalan menuju terminal feri






Terminal Star Ferry

ni laaa ferinya!


Untuk ke terminal ferry, ade signboard yg sgt2 membantu. Hanya ikut papan tanda yg disediakn and you won’t be lost ok! Kt sini ade beberapa pier or jeti yg ada. Ade jeti utk ke Kowloon, central dan dll. Feri ni jugak ade 2 level, open air @ tingkat atas & close air @ tingkat bawah…harga tambang juga berbeza ya….tp murah je…dlm HKD2 per way. Aku pilih tingkat atas, sbb lg best dpt tgk pemandangan….perjalanan utk ke tanah besar ambil masa dlm 15 minit. 



sila ikut lorong yg betul ya....



Kt dalam feri jgk, ade jumpe 1 kapel ni dari Australia…borak2 kt dorang like what the hell are you guys doing here? And etc…. such a nice and romantic couple.

Ok, dh smpai jeti. Panas terik mula membahang….huhuhu. nasib la sape suruh pegi sana time summer….padan muka! Huhuhu…… time ni dh bukak peta dh kt mana aku nk pegi. Plan aku arini before lunch nk pusing Bandar die je….sbb ade byk pencakar langit yg ada. So, I lead my legs to walk everywhere I want…hahah. Nasib ko la kaki… time ni jalan2 tanpa tujuan je…tgk2 senibina, gelagat manusia dan sebagainya. Bila dh berjalan ni, nmpk lak tram 2 tingkat yg old-skool tu. Ade banyak bersepah kt sini…ade kaler merah, purple, putih, biru dan hijau. Setiap tram ni akan pegi ke tempat yg berlainan. So, kene tgk routes die jgk tau. Kang sampai tempat lain lak. Tambang die HKD2, murah kn? Aku naik je…sbb nk tau ape rase. Sempit + padat dgn manusia…. Plus tram ni klasik! 



Byk bangunan2 yg aku kagum dgn senibina die…..sbb sebelum nie, aku asyik tengok kt tv @ internet je….kali ni aku tgk dgn mata aku sendiri…Alhamdulillah… sampai jgk aku akhirnya… Bila kt HK ni, aku tgk orang-orang sume xde yg kaki lepak, semuanya bwt keje, jalan pn laju…. + semua pakai kasut ok! Xde yg pakai selipar….malu tau kalo kita pakai selipar…sume pakai kasut kot! Mybe mentality dorang la kot. I loike…. 




Matahari masih lagi memancar dgn teriknya…aku pn dh lapar + jam pn dh nk tgh hari… next stop aku lak, nk pegi try kantin kt 1 masjid kt area sini. X brape jauh kalo naik tram + menapak dlm 10 minit. Guna peta lagi laaa coz senang nk tgk takut2 makan buah langsat. Kali ni mmg aku makan buah langsat btol2…huhuhu…penat kot. Duk pusing-pusing x jmpe cari masjid tu. Then, aku ade teringat kt forum ade ckp kalo nk jmpe cari masjid ni, die terletak kt blakang Charter House Hotel. Bangunan hotel ni kaler kuning dan tinggi…senang nk spot kt mana die letak. So, Alhamdulillah…jmpe jgk aku akhirnya. 






Kantin masjid ni terletak kt tingkat 5. Naik lif dh terus jmpe! Hoyehhhhh!!!! Bila aku masuk, time tu dh kul 12 tgh hari…tgk2 sekeliling…orang pn x ramai. Terus aku amek spot duk tepi tingkap dan belakang skali….senang nk landing makan dgn tenang. Tengok menu2 yg ada…kt sini jgk ade dim sum yg halal. So, sape2 yg x penah try dim sum blh la cuba ya…best! Tgk harga pn best…tp xpe, bila lg kn nk try. Dah sampai kenela try…mesti ho liao!!! Aku order nasik goreng cina ( nk try yg original), samosa, udang goring tepung@ tempura, dim sum 3 jenis dan ice lemon tea. Tamak banyak betol! Harga utk total for my lunch was HKD98. Btw, kt HK ni, utk makanan muslim agak mahal. Aku blh cakap…utk skali makan kene incur dlm RM30-40 per person….



Lps lunch, terus laa pegi solat zohor sbb dh masuk waktu. Kt dalam bangunan masjid tu jgk….
Lps dh siap2 solat sume, teruskan perjalanan utk pegi ke The Peak plak. Dr masjid ke The Peak dh x jauh dh….agak dekat. Tp disebabkan perut aku penuh + malas nk jalan, aku naik tram lagi….hihihi. Turun kt stesen MRT central kalo x silap. From there, aku tnye org utk ke The Peak. Kene jalan naik bukit skit, then akan nmpk signboard utk ke sana. 





Utk kisah The Peak, aku smbung kt Part 2.2 

To be continued…

4 comments:

  1. eeeee, sedapnya muslim food dia.. amboi2, peramah nampak.. dgn semua org ko sembang.. lol..

    ReplyDelete
  2. sedap giler dim sum die! yg penting pau pn sgt best! hahaha...nama pn solo traveller...kene la peramah ;)

    ReplyDelete
  3. I read Tanah Besar. Where is Tanah Besar? Hahaha sorry Geo failed. Tengah buat itinerary duo travel ni. Help :)

    ReplyDelete
  4. @Eila Aziah,
    boleh refer latest entry pasal HK yg saya pegi aritu. ;) kalo nak jelas pasal kedudukan mohon google maps.

    ReplyDelete