Wednesday, September 5, 2012

Melbourne, Victoria - Day 2! (Great Ocean Road)

Assalamualaikum!!! 

Mood untuk berblogging kembali menjelma! Heheh, banyak gambar untuk trip-trip Melbourne dah aku edit. Tinggal nak karang cerita je. So, kene la gigih sebelum peak period aku datang menjelma lagi dalam masa 2 bulan lagi. So, i'm trying to finish up everything as soon as possible. Tahun ni trip yang still available...adalah tinggal lagi 2 je lagi. Harap-harap ade penutup yang happy! Hehehe insyaALLAH. 

Ayuhhh mendayung!!! 

Untuk hari ke-2 di Melbourne, aktiviti yang telah ada dalam kepala aku ialah membuat road trip ke Great Ocean Road (GOR). Ni adalah tempat wajib datang melawat kalo datang ke Melbourne. If not, you are not considered been in Melbourne. Wahh pandai jatuh hukum sesuka hati. Matilah kene cemuh! Hahah. Tapi seriously, in my humble own opinion memang kene datang walaupun sekali. Kalo duit berkepuk, boleh datang 3 4 kali tapi jangan lupa bawak aku skali tau. 

Jadinya, untuk pegi ke GOR ni bukan dekat tau. Memakan masa 1 hari punye road trip (to and fro). Cara-cara untuk pegi ke GOR ni ada 2 cara samada korang nak guna rental car ataupun guna je tour package. If you are alone...i guess better take tour package which the price within the range of AUD90-AUD120 per pax. Korang akan naik bas bersama kumpulan-kumpulan lain. Tour ni akan bermula seawal jam 6 pagi dan berakhir sehingga tengah malam. Bas ni akan bergerak menuju ke destinasi menarik di sepanjang GOR. Kiranya you guys won't miss the great spots. However, yang tak best bila pegi ikut tour package ni, ada time constraint. Takleh nak berhuha sangat di setiap lokasi. Solutionnya, kalo korang pegi Melbourne bertiga atau berempat ataupun berenam...adalah lebih baik kalo korang sewa je kereta. Yelakan...kalo rate untuk 1 hari ialah dalam AUD43 untuk sebuah kereta Hyundai Getz muat untuk 3 orang. Sorang just kene bayar dalam AUD14. Macam aku aritu, aku tak book kereta dari Malaysia. Malam semalam baru aku book lepas duk buat quick search kat Google. Ye people, we need to use Google which is faster! Basically, you need to know which are the company available. Normally, people will opt for Hertz, Budget, Thrifty dan lain-lain. Untuk car rental in Perth korang boleh refer sini ----> Perth . If untuk Melbourne, just tukar the city kat Google Search. It's so easy! 

Walaubagaimanapun, lepas duk buat survey dan research. Ternyata company yang dah established dalam kerjaya sewa-menyewa kereta ni agak mahal rate mereka. So, ape yang aku buat aku Google lagi tulis "cheap car rental in Melbourne". Tup tup...keluarlah website EastCoast Car Rentals! Boleh refer link dorang kat sini ---> EastCoast Car Rentals . Boleh compare rate, company ni offer paling murah! Yakni untuk kereta Hyundai Getz 2 doors hanya AUD149 untuk 2 hari termasuk insurance yang bernilai AUD21/day dan jugak 1 GPS. Murah tak? Aku rasa dah murah dah. Sorang just kene bayar AUD49/pax untuk guna kereta tu untuk 2 hari. Worth it! Procedures pun tak banyak songeh. Easy...i would recommend to you guys. Kalo nak pegi GOR, suruh dorang kasik maps skali. Free of charge!

Lebih kurang jam 9 pagi, kami bergerak menuju ke Great Ocean Road! Yahoooo!!! Let's start the journey babeh! Sebelum tu, mari kita set GPS supaya tak lalu jalan yang kene toll. Ye...ada toll jugak kat sini ye. So, better lalu jalan yang takde toll. Takdelah extra cost incurred nanti. Untuk menuju ke GOR, korang kene guna Princes Highway (M1). Jangan risau, banyak signboard yang tulis M1. Kalo susah jugak nak jumpa, carik signboard yang menuju ke Geelong. InsyaALLAH tak susah. Jangan duk gelabah mak nenek duk tanya macam mana nak pegi GOR, susah ke tak, jalan macam mana whatsoever. Hurm...penat nak explain. So, aku cite siap-siap. Jalan kat sana ada highway yang 3 lanes. Pastu bila dah jauh skit dari city centre, bertukar jadik 2 lanes. Bila dah masuk kawasan bukit-bukau, jalan menjadik 1 lane dan curam dan ada lereng-lereng tepi laut. Boleh bayangkan tak? Speed limit adalah harus dipatuhi. Normally 80-100km/hour. Jalan dia senang sebab tak banyak kete macam kat Malaysia. Tu je la kot... 

Perghh...dah panjang melalut nih. Jom layan gambar pulak! 

Lukisan di udara. Nice or not? 

Langit sangat biru! Tapi jangan percaya kerana ianya akan berubah sedikit masa lagi! Cis!

Kat mana-mana akan ada signboard macam ni. You are in right direction! 

Suasana yang tenang....

Perjalanan dari Melbourne city ke Great Ocean Road mengambil masa kira-kira 2 jam perjalanan. Tetapi tu hanya akan sampai ke macam tempat permulaan dimana bermulanya GOR. Bila lalu GOR, jangan lupa drive sampai ke tempat Apollo Bay dan jugak sampai ke Twelve Apostles. Arca-arca batu semulajadi. Perjalanan pagi tu agak smooth dengan aliran trafik yang ok-ok sahaja. Aku tak jadik driver kali ni, so, duk belakang diam-diam dan terlena sekali-sekala. Hahah. Tapi mana boleh tido kan, kene la lihat sceneries sepanjang perjalanan. Ada beberapa reststops sepanjang perjalanan. 

Mula-mula kami stop sekejap kat Anglesea untuk amek gambar dan jugak washrooms. So, akan nampaklah suasana macam ni. Tenang je... saksikan. 

Orang kenit menjadi kayu?

Fotoshot kat sini nak? Moment indah! 

Tu kereta kami sewa. 2 doors Hyundai Getz

Dah abes tu, perjalanan diteruskan lagi...ayuh! Jangan buang masa, kang kalo hujan lagi payah. Lebih kurang sejam kemudian, kami stop pulak kat Split Point Lighthouse, kat kawasan Aireys Inlet

Sedikit info mengenai Split Point Lighthouse:
  • Dibina pada tahun 1891, dan ditukarkan kepada automatic operation pada tahun 1919. 
  • Menawarkan 30minit guided tour untuk kepada sesiapa yang berminat dan boleh naik sampai ke atas dan merasai sendiri pengalaman yang tidak akan dilupakan. 
  • Sekarang, pada puncak rumah api tu kini dijadikan sebagai mobile phone base station yakni telah menjadikannya kawasan bahaya untuk dimasuki bilik tanglung (lantern room). Matilah direct translation. 
  • Dulu ada lighthouse keeper's cottage, tetapi telah dijadikan privately owned residence.
Time kami sampai tu, cuaca dah mula berubah mendung. Awan berarak tebal je. Haishh... angin pun agak bertiup kencang. Redha jela.. Jomlah layan gambar dikawasan sekitar!











Spent there about 1 hour plus, then kami bergerak lagi menuju ke destinasi seterusnya. Tempat menarik yang kami jumpa seterusnya adalah tak lain dan tak bukan adalah pintu gerbang Great Ocean Road (GOR). Ianya dibina sempena memperingati pekerja yang membina GOR. Siap ada platform untuk bergambar lagi okeh! 

Sedikit info mengenai Great Ocean Road

The Great Ocean Road is an Australian National Heritage listed 243-kilometre (151 mi) stretch of road along the south-eastern coast of Australia between the Victorian cities of Torquay and Warrnambool. The road was built by returned soldiers between 1919 and 1932, and is the world's largest war memorial; dedicated to casualties of World War I. It is an important tourist attraction in the region, which winds through varying terrain alongside the coast, and provides access to several prominent landmarks; including the nationally significant Twelve Apostles limestone stack formations.

The Great Ocean Road, officially designated as the B100, begins at Torquay and travels 243 kilometres westward to finish atAllansford near Warrnambool, the largest city along the road. The road is two lane (one in each direction), with the majority covered by an 80 kilometre per hour speed limit.

The road is considered a tourist attraction in the area, in which much of the road hugs coastline affectionately known as theShipwreck Coast, providing visibility of Bass Strait and the Southern Ocean. The road traverses rainforests, as well as beaches and cliffs composed of limestone and sandstone, which is susceptible to erosion. The road travels via AngleseaLorne,Apollo Bay, and Port Campbell, the latter being notable for its natural limestone and sandstone rock formations including Loch Ard GorgeThe GrottoLondon Arch and The Twelve Apostles.

The city of Geelong, close to Torquay, experiences great benefit from Australian and international visitors to the road; with Geelong Otway Tourism affirming it as an invaluable asset.The Royal Automobile Club of Victoria(RACV) listed the road as the state's top tourism experience in its Victoria 101 survey, based on spots recommended by members and the public on what they would recommend to visitors. However, according to a survey performed by the Surf Coast Shire, residents have expressed concern that there are not enough safe crossings along the road.

click here for MORE

Rumah banglo ditepi lereng bukit. Awesome or not? 





Jom teruskan perjalanan lagi! Kali ni more than 2 hours drive korang akan sampai ke Apollo Bay. Pekan kecil yang boleh anda singgah untuk makan tengah hari. Time ni kami sampai sini adalah lebih kurang jam 2 petang. Tapi langit dah macam pukul 4 petang plus ada hujan renyai-renyai. Kat sini gak ade restoran halal yang bernama Iluka. So, korang jangan risau kalo kelaparan ke ape. Boleh tapau gak. Harga lunch untuk 1 set fish and chips ataupun chips and chicken adalah AUD12 tak termasuk air. Portion agak besar. Tapi ada gak menu lain yang boleh dicuba. Agak menarikkk! Tak lupa jugak ada free wifi! Yeayyy!!! Check-in jangan lupa ya'll! 






Dah kenyang sume, tetapi nak lepak lama-lama pun macam takde masakan. Nak sampai kat Twelve Apostles sebelum gelap. So, sempat la capture beberap shots kat Apollo Bay




Jom gerakkk!!! Kali ni dari Apollo Bay ke Twelve Apostles mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit. Sempat gak aku tido jap dalam kete, yela dah kenyang bagai sume kan. Hehehe. Hujan masih lagi turun renyai-renyai. Bertabah jelakan.. Lebih kurang pukul 4 petang, kami selamat sampai di Twelve Apostles. Time ni dah rasa macam dah masuk waktu Maghrib dah dia punye senja tu. Angin bertiup toksah kata la, memang mengigil abes plus kencang! Orang masih lagi sedang-sedang ramainya. Okla kan... not bad. 

Time kami sampai tu, tangga untuk menuju ke bawah yakni untuk ke pantai ditutup pulak sebab under renovation and upgrading. If not, boleh buat video clip kat bawah tu sambil berlari-lari anak. Hahah. Jom layan gambar kat bawah tu. 

Sedikit info mengenai Twelve Apostles: 

The apostles were formed by erosion: the harsh weather conditions from the Southern Ocean gradually eroded the soft limestone to form caves in the cliffs, which then became arches, which in turn collapsed; leaving rock stacks up to 45 metres high. The site was known as the Sow and Piglets until 1922 (Muttonbird Island, near Loch Ard Gorge, was the Sow, and the smaller rock stacks the Piglets); after which it was renamed to The Apostles for tourism purposes. The formation eventually became known as the Twelve Apostles, despite only ever having nine stacks.
In 2002, the Port Campbell Professional Fishermens Association unsuccessfully attempted to block the creation of a proposed marine national park at the Twelve Apostles location, but were satisfied with the later Victorian Government decision not to allow seismic exploration at the same site by Benaris Energy; believing it would harm marine life.
The stacks are susceptible to further erosion from the waves. On 3 July 2005, a 50 metre tall stack collapsed, leaving eight remaining. (compare the two pictures from 2002 and 2012). On 25 September 2009, it was thought that another of the stacks fell, but this was actually one of the smaller stacks of the Three Sisters formation. The rate of erosion at the base of the limestone pillars is approximately 2 cm per year. Due to wave action eroding the cliff face existing headlands are expected to become new limestone stacks in the future















Dah abes amek gambar, menghayati keindahan alam dan batu-batuan. Kami bergerak menuju ke London Arch pulak. Tapi sampai ke sudah tak jumpa. Since dah agak nak gelap, we have to get moving. Cuak beb... Tapi jalan balik, kami dah tak lalu GOR, tapi lalu jalan biasa yakni less challenging. So, kami set GPS menuju ke Colac. Jalan dalam tau ni. Agak lurus dan tak banyak selekoh yang merbahaya. Kira oklahkan...

Pada mulanya, aku plan nak overnite kat Queenscliff instead of balik terus ke Melbourne City sebab jaraknya untuk balik ke Melbourne agak jauh dan memenatkan. Apa ada kat Queenscliff? Kat situ ada perkhidmatan ferry yang menuju ke Sorrento. Yakni di other side of Melbourne. GOR di bahagian barat manakala Sorrento berada di bahagian timur. Kalo aku naik ferry, dapat jimat masa dan minyak untuk turun dari Melbourne ke Sorrento. Kat sini ada tempat-tempat yang menarik jugak untuk dilawati seperti Philips Island dan jugak Mornington Peninsular. Time kami sampai di Queenscliff dah pukul 8 malam. Time ni memang takde buat booking untuk mana-mana accommodation. Mulalah gelabah taik itik time ni. Mula bertanya kat mana-mana bed&breakfast yang ada. Tapinya, rate agak mahal. Solution kami, balik je Melbourne. Just kene drive lagi untuk 2 jam. Memikirkan bajet yang dah nak susut, kami decided untuk balik semula ke MH Melbourne je. Oklah..


Untuk perkhidmatan feri boleh refer kat website Searoad Ferry .

Kami selamat sampai ke MH Melbourne pada jam 12 pagi. Alhamdulillah.... tido dengan lena sebab jelepek punye penat!

Till then, wasalam..

11 comments:

  1. Nampak cuaca mcm cantik jer... bile masa uhjan tuh...?

    ReplyDelete
  2. @Farikica,
    time tu mmg agak cantik. tp sepanjang perjalanan tu hujan turun renyai2. tp bila dh smpai Twelve Apostles tu langit dh nk gelap dh.

    ReplyDelete
  3. Twelve Apostles tu cantiknyeeeeee! bilela nak sampai gamaknye..siyes jeles!hihi

    ReplyDelete
  4. plan nak naik ferry tak jd ek??

    ReplyDelete
  5. Wow cantiknya rumah api tu! Terasa seperti di Cape Leuwin! hehehe

    ReplyDelete
  6. paling suka tengok awan. everytime pergi Australia. mmg tengok awan biru tu.

    pantai yang paling best. suddenly teringat pula my last trip at Albany, australia.
    Australia 2012
    <> <>

    ReplyDelete
  7. @ceklala,
    insyaALLAH, 1 hari nnt kamu akan ke sini jua utk berjalan2 bersama keluarga ataupn kwn2. ;)



    @Zila,
    aah tak jadi sbbnya accommodation pulak terlalu mahal time tu akibat tak book in advance. what to do.



    @Janggel,
    giteww...motif? sepanjang GOR tu ade beberapa buah lagi light house. nyesal tak pegi sume. harus pegi lagi nih! ade 1 cape point light house kalo x silap. lagi cantikkkkk!



    @misznina,
    kannn sy pn amat suka dgn awan kat sana! tp sy lagi suka langit biru dgn awan kepul2 skit2. hahaha demand much i guess.

    ReplyDelete
  8. Seronok kan kat sini? Angin kuat tak masa tu?

    ReplyDelete
  9. cantiknya GOR! harus masuk wishlist next year ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..awk..klu sy g mlbrne 2 org jer n nk g gor & phillip island brbaloi x sewa keta cam awk?kos trmasuk myk,tol n parking brp utk 2 tmpat 2?coz sy survey agak mahal gak klu amek pakej utk 2 tmpat 2.around 200aud gak per pax..klu 2 org da jd 400aud..x gitu?

      Delete