Sunday, September 30, 2012

Melbourne, Victoria - Total Expenses!

Assalamualaikum!!!

Dah abes cerita Australia trip. Ni last post mengenai total damages incurred. Overspent. Only one word i could describe and yet I can say I'm satisfied with this trip. 

Day 1
  • Myki 7 days pass: AUD32.80 + AUD6 (card cost)
  • Skybus (1 way): AUD17
  • Malaysia Hall Melbourne (6 nights): AUD87
  • Dinner at Papa Rich: AUD10.90
  • Groceries at Woolies: AUD11.75
  • Flight from Sydney to Melbourne (Tiger Airways): AUD59.97

Day 2
  • Car rental for 2 days: AUD49/pax
  • Lunch at Iluka at Apollo Bay: AUD16
  • Fridge magnets at GOR: AUD11.90
  • Fuel: AUD10

Day 3
  • Lunch at Phillips Island: AUD18
  • Fuel: AUD17
  • Fridge magnets: AUD3.95
  • Snacks: AUD2

Day 4
  • Fridge magnets: AUD20
  • T-shirst: AUD15
  • Padlocks: AUD3.50
  • Bubble Tea: AUD4.80
  • Churros: AUD2

Day 5
  • Topup Myki to Puffing Billy: AUD5
  • Fridge magnet: AUD7
  • Lunch at Lord of Fries: AUD13.95
  • Fridge magnest and poscards: AUD12.50
  • T-shirts: AUD15

Day 6
  • Lunch at Lord of Fries: AUD7.95
  • Stamps for postcards: AUD20.80
  • Milk tea: AUD4.80
  • Snacks: AUD3.95
  • Kebab: AUD9
  • Chocolates: AUD12.50
  • Airasia Flight from Mel - Kul: RM1,225


GRAND TOTAL: AUD511 + RM1,225 = RM2,860

Exhange rate: AUD1 = RM3.20 (Ni rate lama! Aku tukar kat Midvalley)

Perghhh....pengsan jap aku bila tengok total kat atas balik. Walhal, ni aku tak include shopping merepek kat DFO sume tu. Yang tu biarlah rahsia.... Tapi jangan ikut cara aku ni tau! Tak elokkkk! Matilah kene cerca nanti. 

Nak pujuk diri sendiri, "takpelah, bukan selalu ko shopping gila-gila macam ni. Kat overseas je ko buat, balik Malaysia mana ade shopping pun. Weekend pun duk melepek kat rumah aje. Fair la kan?" 

Till then...wasalam.


14 comments:

  1. amboiii fair la sangat..hahahaha tabiat shopping tu mengalah kan janda anak 4!! opsssssss hahahahha

    ReplyDelete
  2. syoknya shopping kat oversea ;)

    ReplyDelete
  3. agak2 peminat sini dpt sovener ke? mekacihhhh!

    ReplyDelete
  4. wahh akhirnya..hehehe best2 maknanya kalo exclude flight KUL-MEL...nak pi sydney & melben utk 7hari, boleh la dlm rm2500-rm3000 kan bajet dia...heheheh yeay tak sabar! thanks danny retisss!hahaha

    ReplyDelete
  5. biasa la tu, retis shopping kat oversea jerrrr hahahaha!

    ReplyDelete
  6. Retis Posh katanya hahhaa

    Ops. Obersi la katakan.

    ReplyDelete
  7. akak rasa okla shopping tu sbb yang nak digunakan utk diri sendiri.

    Harga setengah barang and quality pun jadi satu kriteria dalam membeli, x dapek dooo kek mesia. cth, Cotton On, kat sini harga, mak ai... ehheheheheh

    hope u can post something bought while traveling, sbb menjadi panduan pembaca jugakla dalam bab membeli.

    ReplyDelete
  8. salam

    @john-aku xtau nape, dlm mahal2 tu akusuke gile shopping kat melbourne ni ha..ko g south wharf eh? aku g tmpt lain. aku rembat jam fossil n adidas, 2 bijik tu 90aud je. miahahaha.

    utk mak2, corelle, pyrex segala jadah tu, vintage pinggan n so on, jgn citelah. mmg bernafsu kot nk hangkut sume! hahaha

    n tuala tu ko mesti borong brand sheridan kan? dats the best bro! murah n rs2nye utk king2 je kot pakai! tebal n menyerap abes! hahaha

    ReplyDelete
  9. again...
    mcmana laa dia bawak balik semua barang yang disopingsakan itu..
    .
    .
    .
    .
    pinjam duit nak jalan2 gak
    .
    .
    (larikk..)





    ReplyDelete
  10. aku rasa expenses ko okla considering Oz kan negara yg exchange rate tinggi..aku dulu pun main zap,zap,zap jgk..skrg ni je mcm dah insap skit...

    eh smlm aku tgk kat Curve exchange rate $3.20...okla kot? klu mid jgn harap nak dpt lg murah

    ReplyDelete
  11. Salam bro

    terima kasih banyak-banyak for replying the email regarding travel dengan anak kecil hari tu.

    Terima kasih for all these helpful infos and tips.

    Cuma nak tanya:-

    1) Melbourne or perth yang more relaxing and enjoyable trip in order to appreciate nature life etc

    2) Dengar cerita di Victoria market ada hari harga murah dan harga mahal. Betul ke?

    3) Kedai-kedai di Melbourne tutup awal ke?

    4) Tips photography landskap dan potrait. A simple and short one. Kami guna Canan G11

    5) Great Ocean Road. Berbaloi ke pergi sebab perjalannya quite lama kan?

    5) Finally, what to do to cut cost, to-do-not to do tricks in melbourne. Just a short one.

    Terima kasih banyak2 again.

    ReplyDelete