Tuesday, January 24, 2012

Everything starts from here - Part 5

Helllo.....

Jom sambung percutian aku ke Penang selepas turun dari Superstar Libra untuk 1-nite cruise. Tempat persinggahan kami yang pertama ialah Rumah Kelahiran P.Ramlee. Aritu rombongan Kak Ro ade singgah kat sini time family day dorang. We all pun nak singgah ok. Sume orang kenal sape dia P.Ramlee kan....kalo tak kenal tu rasanya memang bukan Malaysian la kot. Hehehehe..... Untuk mengetahui lebih lanjut pasal P.Ramlee, korang boleh la datang melawat ke galeri P.Ramlee yang terletak bersebelahan dengan rumah dia ni. Banyak info yang akan anda dapati. Menarikk!










Since dah tengah hari, ape lagi kan..perut mesti lapar. Perut ni duk bunyik kruk-krik, kruk-krik…hahah. Lepas amek kete kat tempat letak kete, terus plan nak makan mana. Plan asal nak makan nasik kandar beratur. Tapi hanya dibuka pada waktu malam sahaja. Terus tuka nak makan nasik kandar line clear tapi line tak brape nak clear lah, so makan kat Persiaran Gurney jela. Restoran Khaleel 24jam. Hurm..oklah, ade jugak orang beratur untuk makan nasik kandar. Lebih kurang la tuh! Hahaha. 

Cuaca agak mendung dan tak brape panas sangat. Nasib baik ade parking tak jauh dari restoran mamak tu. Yela, weekend plus public holiday. We have to expect huge crowd going around. Bayar parking 60sen untuk sejam lebih. Murahnyaaaaaa! Kat Key-Ell maunya dah RM3-RM4 dah ni untuk sejam. Bila bayar 60sen tu pun pejam mata je..kata anak hartawan~ alalalala. 





Mula-mula nak makan pasembor. Hurm..aku ni dah 2 3 kali jugak datang Penang, tapi asyik kempunan jek nak pekene pasemboq! Hampeh sungguh! Kesian kat kakak Coco duk pegi tanya 2 3 kali ade pasemboq ke tak. Jawabnya…belom siap lagi! Ape kes dah tengah hari buta tak siap2 lagi masak??? Hurm…setel down with nasik kandar jela. Nasik kandar ke yang aku amek ni? Belasah jela..janji kenyang. To tell you guys the truth, aku tak suka sangat kari-mari ni…tapi kalo nak makan sekali sekala okla. Takde masalah pun. *jelling-jeling kepada bakal isteri* hahaha. Makan sambil angin bertiup sepoi-sepoi bahasa…wahhhh bestnya. Ketika makan tu, duk plan nak buat ape lagi kan. Macam-macam tempat yang best untuk dilawati. Tapi bukan kat Penang tau! Kat Perakkk pulak kali ni. Sebagai contoh, Kuala Gula (tak penah dengar pun), kilang arang (motif sangat), Taman Tasik Taiping (penah dengar, katanya cantik bangat!) dan tak lupa jugak makanan feverit kami sume yakni sate! Hahaha. 

Lebih kurang pukul 1.15 tengah hari, kami beransur dari Restoran Khaleel tu untuk ke destinasi seterusnya…  yakni Pasar Chowrasta sebab nak carik jeruk. Kalo datang Penang memang tak sah kalo tak datang beli jeruk ok! Gigih call Biqque tanya macam mana nak pegi pasar Chowrasta. Nampaknya, Biqque pun ingat-ingat lupa. Katanya sejalan dengan Nasik Kandar Line Clear. Ok, jom kita! Teringat jugak si Chawanna mengidam buah salak jeruk. Hehehe. Tapi kacang ape ntah yang kakak cantek pesan boleh lupa! Sori kak ely, lain kali we all belikan ok...hehehe ;)

Wahhhh, bila sampai tu we all parked kete kat kawasan berdepan dengan nasik kandar line clear tu! Perghhh, punyela mahal parking rate die! Tang tang tu jugak nampak orang duk beratur tengah panas semata-mata nak makan nasik kandar tu! Ntah ape yang spesel pun aku taktau sebab aku tak penah rasa. Hahaha.... Masuk lak Pasar Chowrasta tu, perghhhh! Punyela banyak jeruk-jeruk yang dijual! Kalo boleh nak beli sume, tapi tak elok untuk seseorang yang sedang belajar. Hehehe. Tak elok katanya. Plus, ternampak pulak dodol kegemaraan Chawanna. Teringat entry si Icam! Motif? Jeruk tu kami tak beli kat dalam Pasar tu sebab semua peniaga tu cina. Was-was la pulak kan. Ended up, we all beli kat luar dari Pasar Chowrasta tu. Sebelah je namanya Jeruk Buah Pala Aishah. Mailah ye, mamu tu sibuk duk suruh amek gambar die masuk dalam fesbuk. Motif sangat nak glamer kekdahnya. Hehehe. Mamu, masuk blog jela ek. ;p










Next.... Disebabkan sebelom kami bergerak ke Pulau Pinang lagi aku duk cakap nak makan sate jugak waima kat mana-mana pun! Hahah. So, MasMZ pun gigih laaa nak pegi makan sate femes kat Bayan Baru. Katanya penah masuk Jalan-Jalan Cari Makan. Hehehe. Jom kita terjah! Sempat jugak calling-calling owner kedai sate tu samada bukak ke tak arini. Yela, hari cuti tahun baru kot. Banyak kedai yang tutup pintu. Nasib baik bukak….heheh 

Setelah selesai makan buah langsat beramai-ramai dalam kete, akhirnya sampai juga kami di kedai sate Ah-Basri! Hahaha..motif nama depan Ah, adakah owner die berketurunan cina? Motif sangat. Xinnian Kuaile everyone! Masuk-masuk terus ke kaunter untuk order. Ada macam-macam jenis rupanya sate yang ada dari yang basic seperti sate ayam dan daging hinggalah kepada sate daging ostrich, ayam tandoori, udang dan jugak sate sotong! Tak jugak ketinggalan ayam black pepper. Wahhh…meriah! Harganya jugak boleh tahan. Boleh tengok kat gambar dibawah. Overall, bagi aku sedap lagi sate willy kat Bangi (janggel, jom pi lagi!) hahah…sate willy sangat juicy ok! Hurm…baru je makan tadi! Hahaha. 







Lepas dah makan, haruslah singgah sebentar di masjid untuk menunaikan kewajipan. Ketika ni jam menunjukkan 4 petang. Langit pun mendung je..takde kaler biru langsung! Tunggu masa je awan nak meruntukkan airnya yang bertakung. Then, later terus pecut ke Taman Tasik Taiping! Kekdahnya…plan nak ke Kuala Gula terpaksa dibatalkan dek kerana kesuntukkan masa. Ok, yang ni akan ku tuntut dengan korang ok! Hahaha. 

To be continued. Till then, bye~

17 comments:

  1. sate itu kelihatan menggiurkan! slurppp~

    ReplyDelete
  2. best ye korang berjalan2.. kami mau join lain kali! huh!

    ReplyDelete
  3. okek nih lagik sorg, dh kata tokleh amik gambo dlm rumah p ramlee lagik laju ye dok amik haha..

    parking 60sen sejam? masih xbleh terima.. gile murah.. papi pon byk kali nk mkn pasembor kt sana tp xkesampaian..

    ReplyDelete
  4. ape motip menjeling kepada bakal isteri? sudah ade ke candidatenye? kalu ade sila submit ke Kak Ro dulu.. dia tuh QC baek punye hahahah


    kalu pg makan sate, jgn lupe ajak kitorg, papi all time faveret!.. takat 20cucuk sate gebu dia bleh abiskan sensorg..

    ReplyDelete
  5. oh yea, lein kali ke chowrasta sila belikan kakak cantek jeruk salak juga, abang papi kamu tuh suka kacang koh kae tin kaler merah & hijau.. ewahh tp kalu pg lagik ke sana tanpa mengajak mmg nk carik nahas..

    ReplyDelete
  6. korang pun amik gambar curi kat dlm umah p.ramlee tu hahahaha!

    sabit pak ein tak bukak stall jer, kalo tak, tak pasal2 makan satey free tauuuuuuu...len kali kita buat trip ke tepen ok???

    ReplyDelete
  7. Mencik!! Penat scroll laju2 walaopun guna henpon tak dapat first! CisssS.... Jap baru nak baca! Hahahaha [masMZ]

    ReplyDelete
  8. Gigih mencari satay tu kan?! Hahaha... Kalao tak, takat dengar org cerita jer mana nak layan!!! Demi satay pat lima kali menelefon tauke kedai!! Hahahahaha [masmz]

    ReplyDelete
  9. Nasi kandar paling sedap kt Kg Melayu. Cuba tanya org penang...mesti depa tau.

    ReplyDelete
  10. komen i yg earlier lepas dak, sbb cam terclose screen cepat sgt... alllaa...

    ReplyDelete
  11. tingkap atas chowrasta ada 2nd hand bookshop, murah, u can get travel book half the price in good condition.

    dodol sini pun sodap gak... even i suka dodol pun i akan beli n makan.

    gambo dslr mmg sharp lain kan

    ReplyDelete
  12. Aku tak leh komen byk2 kat entry ko ni, sb banyak sgt gambar makanan, dan aku dah HARAMkan mata aku tgk gambar2 makanan kat mana2 blog sebab tgh cube menguruskan badan demi U**, kang tak dpat naik rides kang aku nangis tepi tangga nanti hahahaha

    ReplyDelete
  13. John,
    akak pun nak tuntut gi Kuala Gula tuh...
    mee udang dlm 7 hengget katanyer...
    kan..
    bile...
    bile.....

    ReplyDelete
  14. @Iwa,
    hehehe....mmg sedapppp!



    @Cawan,
    elelelele...korang pun berjalan2 jugak kan? ;p saje je tuh. nnt aku ajak korang join sekaki okies~



    @Ely Hasrul,
    hahaha..yela, rugilaa x amek gmbr! kang kalo umah tu terbakar camne? sape nk sape copy camne bentuk kat dalam tu? sape nk jwab? kakak cantek kah??? ;p

    murah ler kak ely, hehehe. parking tepi jalan je pun. patut free jek. sy lain kali kalo pegi penang lagi nak TRY pasemboq jugakkkk!!! tak kira!

    candidate? takde lagi ler kak ely. takmo carik lagi. kekeke. nk enjoy puas2 dlu. jom makan sate!!!!

    okla kak cantek, insyaALLAH kalo pegi lagi sy akan belikan. insyaALLAH jugak akan ingt. xmo carik nahas dah...tobattttt~

    ReplyDelete
  15. @Biqque,
    hahaha..haruslah amek curik! takde sape yg jaga pun. nk jugak bwt kenangan weiiii!!!

    lain kali kalo dtg taiping kene singgah nih kedai pak ein! nak makan 100cucuk!!!!!!! hahahaha gilerrrrr!



    @MasMZ,
    hahaha...gigih ko mas! curlastttttttttt~



    @Kak Leez,
    hehehehe...kene pi pekena ni sekali. ;)



    @Lily Riani,
    tingkap atas? how it can be? LOL. hehehe...dodol kene tnye na, all time feverit die tuh! ;p psl dslr tu, punye main gigih setting sbb kat dlm tu x cukup cahaya. hehehe.



    @Na,
    ko nak haramkan entry makanan??? tidakkkkkkk!!!! esok aku nk post entry makanan baekkkk punye! nantikan okeh~



    @Kak Anash,
    jom kak anash! sy nk tuntut mee udang!!! owhhh sedappppp giler babas tuh!

    ReplyDelete
  16. Janggel,
    aik? sempat lagi tuh???

    ReplyDelete