Sunday, March 31, 2013

Surabaya, Indonesia - Total Expenses!

Assalamualaikum!!! 

Bila trip dah abes, tak lupa aku nak kongsikan total expenses yang dah digunakan sepanjang trip Surabaya, Indonesia selama 4h3m ni. Let's! 

Day 1 (8 February 2013)
  • Return ticket Airasia : RM199.75/pax
  • Pre-booked luggage & in-flight meals (Return) : RM100/pax
  • Drinks : RM8
  • Transport (ERL Putrajaya to LCCT) : RM5.50
  • Taxi from Juanda Airport ke Providence Homestay : IDR25,000/pax
  • Providence Homestay (1 night) : RM32/day
Sub-total for Day 1: RM353.20


Day 2 (9 February 2013)
  • Lunch : IDR22,500/pax
  • Poncho : IDR10,000/piece
  • Tips at Madakaripura Waterfalls : IDR20,000
  • Muffler (1), snowcap (1) and postcards (10) : IDR37,000
  • Dinner : IDR21,000/meal
Sub-total for Day 2: RM35.13


Day 3 (10 February 2013)
  • Horse ride to Mount Bromo : IDR80,000/pax
  • Savannah Tour : IDR200,000/trip ---> IDR33,333/pax
  • Lunch : IDR25,500/meal
  • Drinks at Tanjung Papuma : IDR6,500/drink
  • Dinner at KFC : IDR48,375/set
  • Murtabak : IDR13,000
Sub-total for Day 3: RM65.72


Day 4 (11 February 2013)
  • Lunch : IDR28,250/meal
  • Tips for Pak Im at Mount Ijen (ikut budi bicara masing2) : IDR100,000
  • Bromo Adventures Tour (3h2m) : IDR1,100,000/pax
  • Krowi Inn (1 night) : IDR112,500/pax
Sub-total for Day 4: RM426.28


Day 5 (12 February 2013)
  • Angkutan to Jambatan Merah Plaza : IDR6,000/pax
  • Clothes : IDR56,000
  • Other things to buy : IDR35,000
  • Angkutan back to Krowi Inn : IDR6,000/pax
  • Brownies : IDR25,000/box
  • Lunch : IDR13,000/meal
  • Tolls to the airport : IDR2,500/pax
  • Taxi to the airport : IDR22,500/pax (IDR90,000 per taxi)
  • Fridge magnets : IDR75,000 for 5 pieces
  • Airport tax : IDR150,000/pax
Sub-total for Day 5: RM124.32

Grand total : RM1,004.65/pax



Exchange rate : IDR100 = RM0.03 (Rate Google)

15 comments:

  1. rasanya pakej bromotours korang tu agak reasonable harga dia..
    rugi pulak tak pakai pakej hari tu

    ReplyDelete
  2. aku ingatkan dah makan ribu riban dah, dengan panjat gunung bagai, terlupa pulak matawang indon dalam ribuan sebenarnya, boleh tahan jugak...

    ReplyDelete
  3. like~
    thanks john. inilah yg ditunggu2 :)

    ReplyDelete
  4. info yg berguna..dok tgu2 research sal surabaya punya expensive

    ReplyDelete
  5. tips utk pak im kat kawah ijen tu utk per pax ke?

    ReplyDelete
  6. ko la insan paling rajin skali bab kira total damages ni..syabas!
    aku memang tak mampu nak kira every details tu sume..aku belajar sesuatu di sini..salute :)

    ReplyDelete
  7. @Masreena,
    sama-sama... ;)



    @Dzuchan,
    yup.. mmg harga pakej dari Bromoadventures tu antara yang paling murah. berbaloi kalo nak guna pakej dorang.



    @Orga,
    hahaha nk buat mcm mana matawang dorang kan rendah dr MYR. Tapi puas hati la dgn pakej yg aku amek aritu.



    @Ajlaa,
    no worries... sharing is caring! ;)



    Caah,
    hahaah yang ditunggu-tunggu tue~ heheh ;)



    Hulubalang,
    taklah... tu ikut budi bicara masing2. takde paksaan. ;)



    Nurizyan,
    heheh kenela kira sume details pasal expenses. so that, bila kita balik dari every trip, kita tau brape damages yg sudah hangus. ;) lain kali boleh tau bajet yg patut bawak.

    ReplyDelete
  8. aku ingat nak guna khidmat supir ko jugak la nanti. teringin nak gi ijen di malam hari...

    ReplyDelete
  9. Hi John, thanks for the sharing..

    Aritu studi tips korea, skrg nak pakai tips korea pulak... Btw, nak re-visit Surabaya September ni? hehe..korum tak cukup nih..

    ReplyDelete
  10. Salam.
    Awk blh bg link or pape info psl supir kt surabaya? Cane nk sewa ek?
    Best ke supir korg 2 n bp rate harge? Tq hrp dpt bantu. Ktorg nk g fmly2 6org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tlg inbox kt email boleh x?
      sulfat_bubble@yahoo.com

      Delete
  11. LR
    salam. nk minta no supir yg bro pakai kt sana? and nk tanya rate brapa? tq. klu x kisah, inbox kt
    nurliyanaramli90@gmail.com
    tq

    ReplyDelete
  12. paket wisata bromo - Waaah sudah pernah kesini juga nie kakak,, salam kenal ya kak dari anak bromo indonesia,, jeffrey the bromo Guide :D

    ReplyDelete
  13. Terimakasih atas kunjungannya di wisata bromo indonesia,, salam kenal Jeffrey from Bromo :D

    ReplyDelete