Wednesday, March 13, 2013

MATTA Fair 2013 : Are you ready?

Hellloooo!!!

Satu acara yang paling dinantikan oleh aku rasa semua para traveller saban tahun yakni Matta Fair! Tahun bakal berlangsung hujung minggu ni di Putra World Trade Centre (PWTC). Maka, sila expect jalan-jalan disekitar PWTC akan penuh sesak dengan pengunjung dan kereta-kereta yang double park di tepi jalan. 


Honestly, aku tak suka sangat pegi ke Matta Fair. Sebabnya aku tak berduit lebat macam orang lain untuk beli pakej-pakej menarik yang ditawarkan. Pastu aku lebih gemar untuk plan sendiri setiap trip travel dengan bantuan ahli-ahli jemaah. Kepuasan planning tu akan nampak bila plan kita buat sebelum trip adalah 90% - 100% berjaya. Kemudian... orang terlampau ramai! 

Tapi manfaat yang menarik yang aku perhatikan bila ada Matta Fair ni, tawaran yang cukup menarik bila pakej-pakej domestik dalam negara adalah sungguh murah dan berbaloi untuk kita beli. Maybe kalo aku terjah Matta Fair tahun ni maybe nak try carik pakej-pakej domestik yang berbaloi. Tetapi kadang-kala, bagi sesiapa yang macam nak sewa kereta di overseas, selalunya akan ada syarikat kereta sewa akan mengadakan promosi. Time ni boleh dapatkan rate yang korang rasa berbaloi ke tak. Tak lupa terjah booth-booth setiap destinasi terkenal dunia seperti South Korea, Japan, Turkey, United Kingdom dan lain-lain untuk mendapatkan info-info yang berguna nanti. 

Selain tu, bila masa Matta Fair bakal menjelma syarikat penerbangan terkenal dunia termasuk Malaysia Airlines akan mengadakan sales secara besar-besaran. Time ni, kalo sesiapa antara kita nak beli tiket penerbangan ke luar negara seperti ke Eropah, Timor Tengah ataupun kepulauan eksotik, inilah masanya! Memang berbaloi kalo nak beli. 

Kepada semua bakal pengunjung ke Matta Fair nanti... 

HAVE FUN AND BE SAFE! JANGAN BIARKAN ANAK-ANAK KECIL ANDA MERAYAU SEORANG DIRI NANTI. 







Till then....bye!

22 comments:

  1. Aku pegi semate2 sebab nak kutip brochures, pamplets je ...

    ReplyDelete
  2. gigihnya balik awal type entry nih?
    hehe

    btw are u going?

    ReplyDelete
  3. Hi John... Meriah post matta ko..he..he.. I always go to Matta to check out domestic hotels' packages.. selalu murah time matta... but sometimes kena hati2 gak, harga gomen lebih murah pon ada dr harga matta..so must do my research dulu la jugak.. pakej2 lain x penah belik coz i am just like u.. i like to plan things on my own:) BTW, congrats for winning the travel award recently...

    Azra: Itu memang acara wajib masa ke Matta...he..he...

    ReplyDelete
  4. (goyang tabung arnab...ok dah ringan)...
    diam diam dalam rumah
    (mengadap TV nengok FB)

    tu je la aktiviti akak time matta fair berlangsung...

    (tarik selimut-good nite)

    ReplyDelete
  5. Saya suka pergi Travel Fair di KL punya kerana selalu dapat barang-barang free. Biasanya saya pergi cuma nak ambil pamphlets and brochures. Macam last time saya pergi dan ambil banyak maklumat mengenai Korea. Tapi sayang yah, sekarang agak jauh untuk saya terbang dari KK ke KL semata-mata untuk MATTA Fair saja =(

    ReplyDelete
  6. Kenapa Matta Fair takde online version ? :(

    ReplyDelete
  7. I'm not ready yet hehehe
    Malas nk berebut ngan crowd, lepak kt umah le jawabnya
    Klau lh boleh booking online kannnn

    ReplyDelete
  8. Saya tak suka pergi Matta Fair yang dibuat di Penang walaupun ia dekat bebenor dengan rumah saya. Sebabnya:
    1. travel agent China aje yang ada di situ, jadi pakejnya tak ada makanan halal, 2. masa offer tak kena dengan masa cuti saya, 3. kebanyakan tempat yang offer tu saya dah pergi

    ReplyDelete
  9. jom terjah!! hehe...even aku pun taktau nak pergi mana, saja nak menyebukkan diri. tapi rasa-rasa macam pack giler jer nanti...

    ReplyDelete
  10. hi, this gonna be my first time pergi matta fair. planning nak beli tiket from syd-kul sebab from kul-syd dah beli masa AA sale hari tu. skali my friend ckp masa matta tak boleh beli tiket from abroad to kl. betul ke? alamakkkk sadddd sebab tgk murah tu kalau mas around rm1000++

    can u pls enlighten me psl ni..betui ke x leh? sobs.

    ReplyDelete
  11. Oho tak mampoooo!
    Tengok flight mas tu.. ahaiii!

    ReplyDelete
  12. ingat lagi tahun lepas, aku ngan fatt pegi matta fair utk book pakej redang kita. MEMANG BERBALOI TAU....

    ReplyDelete
  13. I PASS...

    eh tahun ni kena gi utk pakej trip reramai kita kah? book van? hahahaha!

    ReplyDelete
  14. @Azra,
    hahaha dlu pun aku macam ko gak. amek beg dia then kutip segala brochures atau pmplets yg ade. last2 buat berat je. ade yg berguna aku simpan, yg lain kitar semula (i wish) hahah.



    @Fida Jacob,
    hahaha pendek je ni pun. not sure yet... tgkla kalo rajin.



    @Farikica,
    Hi!!!! teringat yg u penah beli pakej pegi melaka ke ape ntah lupa. murah berbaloii! i nak dpt harga gomen mmg takkan dpt la kan. private katanya. tapi no harm kalo nk survey2.. mana tau jmpe pakej menarik boleh terus grab! ;)



    @Kak Anash,
    hahaha bertabahlah akak. gudnite!!!



    @Kak Mah,
    haaaa kene pegi nnt!

    ReplyDelete
  15. @Diana Teo,
    dapat barang2 ape yg free tu diana? takpe tak datang pun. i guess u travelled more than matta fair alrdy did. hehehe ;p



    @Zuliyati,
    have funnn! ;)



    @Arlida Abdullah,
    huhuh kalo ade online version, maybe org takkan pegi ke PWTC nnt. i guess face2face transaction is more exciting than virtual! ;)



    @Jari Manis,
    sure ke tak bersedia? ntah2 dah get ready dgn duit2 sume nk grab pakej2 menarik. who knows~ ;)



    @Naramas Aman,
    owh yaa... Matta fair pun ade cawangan jugak. tak silap shah alam pun ade tp more to islamic packages. takpelah akak... maybe rezeki akak utk terjah tempat baru dgn sendiri nnt. insyaALLAH.



    @Orga,
    hahaha sure ke taktau nak pegi mana? ntah2 dh get ready dgn passport dan duit nnt. hehehe. tp yg pack giler tu dh mmg for sure dah. ;)

    ReplyDelete
  16. @Fatin Itu Saya,
    hurm... alamakkk that question i taktau nk jawab mcm mana sbb i pun taktau ade atau boleh ke tak. tp maybe boleh try. who knows ur rezeki dpt tiket murah. ;)



    @Dekdaa,
    me too tak mampu lagi. maybe 1 hari nnt. insyaALLAH... jom berangan dulu! ;) MAS punye agak mencengkam jiwa bila tgk.



    @MasZuber,
    harus! last year punye pakej ke redang mmg berbaloiii! ;) terima kasihhh!



    @Biqque,
    hahahah haaaa gud idea. mana tau dpt yg murah2 ye dak? hehehe sape nak pegi nih?

    ReplyDelete
  17. john, ko tau bila next matta fair? aku terpaksa ikat kaki aku ke tiang, takleh pi..tunggu next round. tahun lepas aku dah pi..jenuh kutip brochure sampai 1-2 kilo okeh..gigih sangat. takmo sesak kena datang time dia bukak..pastu elok ko nak blah, crowd baru nak serbu..tu tips dia (berdasarkan pglmn tahun lepas) hehe :)

    ReplyDelete
  18. You write beautiful blog post including pictures. I really like it. Melbourne Wedding Cruise

    ReplyDelete
  19. its a so nice articles,very informative,Thanks For Sharing
    Delhi to manali tour package

    ReplyDelete
  20. Ni pengalaman saya cari tiket ke frankfurt, germany di matta fair 2017.

    Jalan-jalan cari tiket di Matta Fair 2017

    ReplyDelete