Wednesday, March 19, 2014

Lake District National Park | Lake Windermere

Assalamualaikum! 

Nak cerita la pasal trip aku bulan lepas. Tak lama pun dalam 2h1m punya trip yang aku rasa agak tiba-tiba gakla dek kerana ajakan kawan aku kat sini. Lagipun aku pun agak bosan takde buat papekan. Tu yang dia ajak. 

Why not? 

Since kat United Kingdom ni ada macam-macam tempat yang boleh tengok. Yang mana aku rasa, ramai antara traveler/tourist yang terlepas pandang tempat-tempat macam ni. Dalam pemikiran akula. Tapi semua tu bergantung kepada minat individu masing-masing. Since aku dah sampai sini, why not aku jejalan dan tengok ape yang best kat sini. 

2 tempat yang target untuk trip ni iaitu Lake District dan jugak Blackpool. Honestly, I have no idea where the hell is this place. After a few research that I did, boleh la nampak macam mana kat sana. Ianya terletak di utara Birmingham. Kira-kira 3 jam perjalanan. 

Untuk road trip ni, memang lagi berbaloi kalo sewa kereta. Lesen Malaysia valid kat sini untuk sewa kereta. Tapi kalo ada IDP (international driving permit) lagi bagus. Nak buat camne? Boleh refer ---> SINI 


kereta sewa kitaorang, baru lagi dalam 4,000km mileage, ada banyak drama dalam nak sewa kereta ni, tapi biarkan


Kitaorang bertolak seawal pagi jam 8 pagi dari Birmingham. Dalam perjalanan tu kene kutip 2 orang kawan kitaorang yang bekerja sebagai Doktor kat sini. Awesomekan? Cukup berlima.. meneruskan perjalanan ke Lake District. Time ni masih lagi dalam musim sejuk. So, memang expecting cuaca tak brape nak elok. Gloomy all the wayyy disertai hujan renyai-renyai. Menuju ke sana dengan bantuan Waze. Berguna dowh~ 


Perjalanan yang melalui highway M6 tak begitu sibuk (toll free). Menuju ke Lake District lepas tu dah mula memasuki kawasan kampung yang aku rasa ntah kat mana dah. Tambahan pulak, waze dah takde coverage dah. 

Untuk elakkan makan buah langsat dalam perjalanan, kitaorang stop kejap kat salah sebuah motel/hotel untuk tanyakan arah yang sesuai nak pegi. Dan kitaorang sepakat untuk terjah di kawasan Windermere je. 



Bila dah sampai Pekan Windermere tu, teruslah kitaorang carik parking then pegi ke information centre untuk tanya ape the best plan boleh buat arini. Since siang pun pendek, kene la pegi tempat yang betol-betol ok je. Sebab trip tak panjangkan. What to do~ Maka, makcik tu suggest pegi buat short walking trail menuju ke Orrest Head lookout point. Tak jauh pun dari situ. 

Dah setel bertanya khabar whatsoever... kene carik kedai untuk isi perut. Pilihan utama adalah vegetarian la. Nak halal? Susahlakan... we are in the middle of nowhere. National Park ni. Jadik tengok dulu menu kat kedai-kedai yang mana rasa ok. Tengok ade choice of vegetarian pasta dan fish & chip. Jadiklah... untuk isi perutkan. 

Pekan Windermere yang tak brape besar tapi agak menarik

time ni baru lepas hujan renyai-renyai, sejukkkkkkkk sabit takde snow je T___T

makan pasta ala-ala mat salleh. eh~ 

suasana dalam kedai makan

hot moist chocolate cake! 

fish & chip ikan cod yang fresh! 

Dah setel shalat dan makan sekali, teruslah kitaorang menuju ke walking trail tu. 

Fyi, Lake District National Park ni kawasan dia memang amat luas. Adalah mustahil nak cover semua dalam masa yang suntuk atau pendek. Plus, pintu masuk utama dalam taman negara ni ada lebih dari 5 tak silap aku. Kat sini bukan sahaja ada tasik, ada jugak gunung-ganang dan jugak hutan yang menjadik tarikan utama untuk penduduk tempatan untuk datang jejalan kat sini. Udara? Memang segar abeslah... hijau je tengok. Tenang. 

Taknak la explain lebih sebab tak semua orang bacakan? Boleh la refer kat --> SINI dan SINI untuk tambah lebih pengetahuan kalo nak sampai sini. InsyaALLAH... 

Nak walking trail menuju ke atas, Orrest Head Point yang mana boleh tengok kawasan sekeliling yang begitu indah. Overlooking Lake Windermere. Alhamdulillah, time ni hujan dah berhenti, matahari pun mula menunjukkan dirinya. 

Kalo hari hujan, amat adviseable pakai pakaian yang sesuai untuk buat walking trail ni. InsyaALLAH memang kasut dan kaki seluar akan kotor dengan lumpur dan lain-lain. 









Mula-mula tu agak nak macam putus asa la jugak sebab tak nampak kat mana lookout pointnya. Tapi rupanya ada jalan lain lepas tu. Takde proper railing untuk daki. Tapi semua orang boleh buat. Even ada kanak-kanak yang datang jugak follow parents masing-masing. Bila dah sampai ke puncak tu, uisshhh angin bertiup bukan main sejuk lagi okeh! 

Papepun.. jom ayuh kita layan keindahan alam ciptaan ALLAH Taala ni. 








Dah puas melihat indahnya alam ni, teruslah turun balik sebab tak tahan sejuk bhaiii... muka dah kecut dah ni. 

Masuk balik kete, kita terus pegi ke tepi tasik pulak. Layan itik angsa kat Lake Windermere tu pulak. 










Cuaca makin petang, makin menggila sejuknya... dek kerana itu terpaksa masuk coffee shop. Ewahhh! Hahahah layan kehangatan dalam kedai dulu. Then, baru blah menuju ke hostel kitaorang yang terletak kira-kira 30 minit perjalanan dari Lake District ni. Amek hostel YHA je. 

Tapi sebelum bergerak tu, sempat dinner siap-siap kat satu kedai thai ni. Merasalah makan ikan siakap 3 rasa, siakap steam. Meletup aku kata! Tomyam pulak tu. Tapi sebab kemut, share-share basis jela. Tapi semua orang kenyang. Kos dalam GBP10/pax. Okla tukan. 




Esoknya.. bergerak menuju ke Blackpool. 

Till then, bye!

25 comments:

  1. Wow! Very nice and beautiful view! Bila la agaknya boleh jalan-jalan macam ni..haih..

    Akak dah lihat suasana macam ni di Edinburgh..sejuk dan tenang..rasa nak pergi lagi

    Ada tak pergi Pulau Nami Korea?

    ReplyDelete
  2. ok..
    mengamit memori
    aaarghhhhh.....

    jom ripit john!!!!

    huhu

    ReplyDelete
  3. Cantik! Memang cantik! SO GREEN. Sejuk hati dan mata memandangnya. Bertuahnya kalau saya pun dapat sampai ke sini.

    ReplyDelete
  4. Bestnya John..2 dalam 1...dapat gi belajar dan pada masa yg sama dapat gi melancong gak..bertuahnya badan..alahai...pastu g tempat yg org jarang exlpore lak tu mmg menarik..sekali sekalo tempek lor sekeping gambor buat peminat di msia ni haaa heheeheh

    ReplyDelete
  5. Omaiiii ohsem giler gambar!! Macam payah je kalo nak guna public transport ke sini?

    ReplyDelete
  6. pekan windermere tu sangat comel....bersih je nampak...best2!

    ReplyDelete
  7. Arghh lawanya..sampai ati ko pegi tanpa tunggu kami!!!??? grrrr


    Lake district tunggu kedatangan kami autumn ni!! muahahahaha (wah berangan sangat)

    ReplyDelete
  8. ahh..rindu lake district! suke gile tempat neh. btw John...Ulswater is my favourite part of the lake district..kena drive jauh sket.

    2 kali aku g sini
    1st ulswater
    2nd - tido kat kendal, day trip to windermere and ambleside..siap rowing sampan sampai the other side..hehe :)

    nanti try g peak district plak john!..amik tren dr manchester yg lalu all the small towns..including Amsterdam..haha

    btw - keta sewa kat uk semua keta baru! pastu after 6months or 1yr..dh jual 2nd hand. gile aa naek 308 baru tuuu..

    ReplyDelete
  9. Assalam tuan blog. lama dah Alycia tak menjenguk ke sini. oh, pemandangan yg sgt2 cantik macam dalam lukisan. Subhanallah ;)

    ReplyDelete
  10. Jeles ahh... the only place yg aku x teringin sangat nk p kat UK ni tp x dapat2 p memanglah Lake District... mungkin bila aku dah tua sok baru dapat p kot.. ntah2 x dapek langsong..hu...hu... x p world of Beatrix Potter?
    John, p la Lands End...

    ReplyDelete
  11. memang awesome....untung le kaki berangan...

    ReplyDelete
  12. wahh..lawanya
    so inglish. terus rasa nak nyanyi "let it go~~~~ let it go~~~"

    ReplyDelete
  13. View memang superb!! Tang yg kerusi seketul kat tgh alam tu memang RARE. BEST giler wehh...kalau ada pintu suka hati doraemon, skrg jugak aku pi tpt tu.

    Anyway, picture 'Hot Choc Moist Cake' melaparkan semua org yg tgk

    T____T

    @kakiberangan - WE WANT MORE ^^ haha

    ReplyDelete
  14. Wow, bestnyer dapat jalan2 UK nie. Dah start class???

    ReplyDelete
  15. Wow cantiknya pemandangan.,.....

    Dah kurus ke belum?

    ReplyDelete
  16. lama gila tak komen kat blog nie sbb takut nak bukak ! sbb terasa nak pergi kalau bukak ! haha. ohsem mie. aku suka area pekan lama tu. mcm kawasan cite hindustan slalu shooting lagu lari2.

    ReplyDelete
  17. Awesome travel! InsyaAllah satu hari harap dapat menurut jejak perjalanan ni :)

    -Kamrul

    ReplyDelete
  18. Tu dia.. dan conquer sampai ke North UK..best nyer.. ( kereta sewa macam sama jer.. tapi yg ni nampak baru la hahahaaa.. )

    Best nyer tenang dan bersih jer.. itik tu tangkap ker buat grill malam2 hahahaa :P

    ReplyDelete
  19. bestnye..nanges aku nengok gambo ko snap tuh T T

    ReplyDelete
  20. view pekan windermere pun dah menarik, tempat lain lagi lah...nganga jap, huhu...

    ReplyDelete
  21. Apa aku boleh cakap bro... cantiknyaaa subhanallah!!!

    Aku tak taulah, kat sana walaupun time winter gloomy, tapi aku still rasa gloomy tu gloomy yg cantik. Lagipun better gloomy dari hazy kan? Hahaha

    Eh btw, kat notis tu kata vehicle utk resident je, maknanya ada org tinggal kat national park ni ke?

    ReplyDelete
  22. @Iman Fadia,
    insyaALLAH, one day sampailah hajat tu nnt. ;) utk korea, blh refer labels korea. ade pasal nami island gak.



    @Kak Anash,
    jom akak jommmm! ;)))



    @Naramas Aman,
    mmg cantikkk! saya pun suka akak! insyaALLAH, one day akak sampai jugak amin.. ;)



    @Jari Manis,
    alhamdulillah... impian yg dah lama diimpikan. ;) gambar sendiri? hahah tak payah ler...



    @Syieda,
    so far takde lah nampak public transport sbb agk remote area. mostly yg dtg mmg bwk kereta sendiri/sewa. jauhh ke kawasan national park.



    @DJ,
    mmg comel. ade angsa, itik duk riang menyudu kt tasik tu. hiks.



    @Chawanna,
    hahahah takpe, nanti kita pegi tempat lain pulakkk ye!!!



    @Agip Roslan,
    kalo aku tau, blh aku terjah ke sana jugak tp takpelah dah sampai pun kan. lagipun tempat tu besar. hiks. peak district memang ade dalam perancangan. insyaALLAH sebab tak brape jauh pun nak ke sana.



    @Azura Aziz,
    Waalaikumussalam... memang mcm lukisan. alhamdulillah dpt tengok. ;)



    @Farikica,
    hahahah jangan ah jeles weh. ko kan penah duk sini dulu. ;) wahhh byk ni aku nak jot down. insyaALLAH. Lands End pun dalam perancangan jugak tu. ;)



    @Khairuddin Lim,
    alhamdulillah.. rezeki allah bro. ;)



    @Dzuchan,
    hahahah aku karoks! let it go~... let it go~



    @Hanna Farah,
    kannnnn! kalo dtg bersama isteri mmg rasa romantik duk atas kerusi tuh. hiks. insyaALLAH, kalo ade mood blh la menaip lg. ;)



    @Owen,
    alhamdulillah... dah start class dahhh! huhuhuhu



    @Ren,
    hahahah kurus? dalam mimpi dahhhh~ hahahah



    @HangDhamin,
    haahahahha sampai macam tu skali. kalo ko dtg, lagi laaa mcm2 aksi aku rasa. hiks.



    @Kamrul Arifin,
    insyaALLAH, one day u will be bro. ;)



    @Time Traveller,
    hahahah takdelah conquer abes pun. singgah satu dua tempat ja. ;) itik tu buat kasik makan je. hiks.



    @Miss,
    jangan nanges chimeii! sabar sabar~



    @Orga,
    huhuhu tau xpe. aku pun suka pekan windermere tu sbb nampak mcm very english. tak ramai org paki sangat. hahaha



    @Khai,
    subhanaALLAH jugak. mmg cantik bro. ;) yuppp better gloomy dr hazy. takleh buat ape dah.

    sbb dlm walking path tu ade rumah org jugak. kat pinggir2 jela.

    ReplyDelete
  23. Subhanalloh... indahnya pemandangan di pedesaan UK. kebayang sejuknya....bbrrrr....

    ReplyDelete
  24. Serious gilerrr... Cantik arrr pict...awesome...sweet...cute...

    ReplyDelete
  25. Assalam...bestnya dapat kenal negara orang kan...
    Jom singgah blog saya...newbie dalam berbloging hehehe..saya dah follow awk ye..Thanx... http://globalazcollection.blogspot.my/ Thanx for ur support...

    ReplyDelete