Saturday, February 18, 2012

Universal Studios Singapore! - Episode 3

Assalamualaikum. Happy Weekend!!! 

Jom sambung episod ke-3 rombongan Travelholics ke USS. Sorila..tak panjang mana post-post untuk entry ni sebab takde masa nak type panjang. Hence...slow skit. Anyway, you guys can read the other versions of our trip in their blogs. Check it out! 

 POST TAG: Beauty In Darkness (Biqque), Chawanna (Chawan & Na), Coco Nutz (Anash), This Is Our Lalaland (Ely), Globetrotter (Lily), Kaki Berangan (John), Kaki Jalan (MasMZ)Traveller's Anatomy (Byya)Journey Of Life (MasZuber), Icam Si Pengembara Tumpangan (Icam), My Story Is On Lifetime (Shah_rule)


Owh ya, as promised with Janggel, MasMZ and without permission from Kak Coco regarding my free promotion given to Lily. Hahaha *evil laugh*. Ok..here goes... Perhatian kepada semua...silalah melawat blog kawan saya yakni Kak Coco, boleh klik kat SINI . Jikalau anda semua terjumpa beliau di mana-mana Giant yang terdekat, jangan lupa untuk menegur beliau kerana beliau sangat sopan dan peramah. Kesiann beliau ingin berjumpa dengan peminat beliau. Jangan lupa ye...! 

Jom sambung bahagian ke-3! Lepas dah setel makan brunch, kami menuju ke tingkat 3 bangunan Vivo City untuk naik monorel menuju ke Sentosa Island. Bayaran dikenakan sebanyak SGD3/pax untuk naik monorel ni. Kalo ada EziLink pun boleh guna. Takyah beratur beli tiket. Hehehe. Sebelum tu, berkumpul amek gambar group bersama-sama. Happy Mode now is ON! 


MANA LILY???  OWHH YA, DIA DAH TERLEPAS KE SANA~
Sekarang jom naik monorel! Ingatkan tak ramai orang rupanya pagi ni pun dah mula ramai orang menuju ke USS!!!! Wahhh.....hati terasa tidak sedap macam aiskrim. Mula rasa kelat macam buah rambutan tak masak. Aduhhhh...mesti tak best nih dengan orang ramai. Huhuhu... 

Owh ya, untuk menuju ke USS boleh naik monorel kat Vivo City atau drive kereta sendiri masuk ke Sentosa Island. We opted for monorel. Jimatt parking! Kalo naik monorel, ada 4 stations yang ada iaitu seperti gambr kat bawah. Untuk ke USS, sila turun di Waterfront station ye. Sekian...


Perjalanan tak sampai 10 minit pun. Sepanjang perjalanan boleh nampak pelabuhan kat sebelah kiri anda seperti kat bawah ni. Kalo sebelah kanan pulak akan nampak pelabuhan untuk kapal-kapal cruise. Awesome!


Ok dah sampai hoyehhhh!!! Tapi dari tingkap monorel tu sangkaan aku memang betol. Ramai macam harammmmmm punya orang! Yela, Isnin dan Selasa kan public holiday untuk Malaysia. Maka, ramailah ummah dari Malaysia datang ke Singapore nih! Adoyai...we all sume ingat Singapore keje, maka takde la ramai orang. Rupenye tersalah telahan la nih! Hampehhhh sangat. Dari jauh dah nampak rupa-rupa Malaysia yang darat seperti kami masuk ke dalam USS! 

Tapi takpelah...nak buat camne ni kan. Aku bajet dorang pun mempunyai tanggapan seperti kami iaitu Singapore tak cuti, maka tak ramai orang. Hahahha..gelak kepada diri sendiri. Oleh itu, sila gembirakan hati sendiri ya! Bila dari jauh dah nampak globe USS! Hoyehhh!!!! 



Sesi bergambar pun bermula. Tapi kan....TERSANGATLAH RAMAI ORANG NAK MAMPOS OK!!!! nak ambil gambar pun susah sebab bersesak dengan orang ramai. Dah la panas! Nak amek angle yang menarik pun susah. Last skali, amek jela kat mana-mana janji ada gambar yang bagitau dah penah sampai ke USS! Bak kata Yuna, "setiap gambar ada lagu" tapi bagi aku "setiap gambar ada orang menyibuk enterframe!" 

Time ni Lily hilang ke mana. Katanya dia kene pergi ke kaunter tiket untuk retrieve balik online tiket dia sebab takde kat dalam email. Mengamuk sakan beliau kat depan globe USS tu. Sangat drama ok! "ok tipu jek" LOL. Moh la layan gambar-gambar aku yang tak seberapa ni... 




STAR IN THE MAKING, MY PROTEGE...KEKEKE

HERE I COME!!!!
 Ok...for your information. Tiket USS ni kami beli siap-siap kat online. Siap dapat diskaun 15% lagi tau! Tau tak kenapa? Sebab aku kawan baik dengan anak owner Resort World ni. Heheh..motif nak tipu kan? Takdelah. We all sume beli tiket online kat website ni, sila klik kat TICKET LINK untuk beli tiket. Kami pilih... Hot Deals Price "Enjoy 15% off Universal Studios Singapore® Day Pass with Maybank Credit/ Debit Cards" valid until 31th March 2012 dengan harga SGD62.90 sahaja...murah kan? Dalam RM dalam RM143 sahaja. 

Okla...makin lama tunggu kat luar ni makin panas jek plus orang makin ramai. Jom masukk! Owh ya, lepas dah beli online ticket tu jangan lupa print kerana itulah tiket masuk anda sebab kat situ ada bar code untuk discan untuk masuk ke USS nanti! JANGAN LUPA PRINT!!! bak kata Biq! Sungguh mahal harga sekeping kertas A4. Lily was soo proud with her real ticket! Talk about I'm being jealous. Hahaha


Ok dah jom masukkk... Ya Allahhh ramai jugak orang nak masuk nih! Kene bersesak-sesak macam nak buat melontar di Jamrah dah kekdahnya. Yela, sebab nampak mostly yang bertudung jek. Kekekek. Jangan marah na... 

Zon yang pertama sekali kita akan lalui ialah ZON HOLLYWOOD.  Kat Hollywood Zone ni bangunan macam kat Hollywood lah. Hahah. Ntah ler, aku pun tak penah sampai ke Hollywood sana. Owh macam ni ke rupanya. Berkata dalam hatiku. Tapi still ramai orang. Pertama sekali kami carik locker untuk letak bagpack yang berat. Perghh...loker pun penuh aku cakap ko. Dari yang besar sume full. Tinggal yang kecik-kecik je, memang tak berbaloi langsung kalo nak simpan sebab tak muat beg! Rate untuk sewa loker bergantung kepada hourly ye. Akhirnya....usunglah beg tu ke sana ke mari. Bertabahlah.... 

Rupanya aku tak banyak snap sangat gambar kat Hollywood Zone ni. Rasa hampa menerjah dalam diriku. Kene datang lagi la nampaknya...Hahaha. Tak pape lagi dah nak datang lagi. Kat zon terdapat banyak kedai merchandise yang boleh kita masuk untuk beli barang-barang kenangan untuk dibawa balik. Harganya pun standard pun tapi tak pitam lagi kalo menengoknya. Jomlah layan gambar... 














Okla..time to get ready for a birthday party! Esokla pulak ye...

Till then...wasalam. 

21 comments:

  1. Marking... Checking. Checking

    ReplyDelete
  2. No. No. No... Ishkkkk pesal nama tak kua td?! Dah la word veri susah ~masMZ

    ReplyDelete
  3. Ok tgah drive.. Jap lgi sampai umah ely baru baca.

    ReplyDelete
  4. Tak kira! First tu I kay!!! Jngan nak nyamar-nyamar! ~masMZ

    ReplyDelete
  5. weiiii!!! korang dh spam aku punye blog dah nih!!!! LOL

    ReplyDelete
  6. Huh motif nama blog aku takde dalam tag tu????

    takpe aku bukan retisss...tempelan je huhuhu sentap '


    Hahahahaha..

    ok siap ada protege kokan, takpe, aku nak aqilah ngan sami jadi protege aku hahahahaha

    ReplyDelete
  7. gambo icam part speselnye tang cara dia silang kaki tuh!

    ReplyDelete
  8. ni mmg pendek btul entri ni. hehehe. waaa. nice2... mcm melontar jamrah? haha. ok itu mmg klaka john!

    ReplyDelete
  9. ahhahaha xpe mas kat umah aku ko no. satu.. hahaha.. mmg hangin sume gambo ade org interprem.. korg pon sure masuk kt gambo org lain haha.. walaupon kakak santek xikut.. kakak santek la yg carikkn promo 15% off tu tauu!! huhuh nak nama gak tuh!!.. cer cuba cam lily pg byk kali.. kalu nk pi lagik skalik ikut la kakak cantek nnti hihihii

    ReplyDelete
  10. kalau dari Vivo City jalan kat sentosa Boardwalk, blh sampai USS tak?

    ReplyDelete
  11. bnyak jugak gambar2 nye john.. gambar aku pun ko snap, ahh trharu..

    ReplyDelete
  12. Is that you wearing black tshirt in the 3rd pix? apasal nampak tinggi?????? Confuse!!!??!!!????

    ReplyDelete
  13. akak rasa
    dah komen
    tapi tak kuar kat sini?
    akak..err...
    lasttt to komen
    huhu

    yes..memang org ramai di USS itu.
    akak pun pegi masa korang pegi ke sana tau...padan le mcm ternampak aje group korang tuh...

    hehe

    ReplyDelete
  14. lupa plak...
    aka ucapkan thank you sebab kaitkan blog akak dgn giant...(motif?)

    hahahaaa...
    nasib tak cakap giant cawangan mana...
    syssss....dendiammm plzzz...
    hehehhe

    ReplyDelete
  15. lupa plak...
    aka ucapkan thank you sebab kaitkan blog akak dgn giant...(motif?)

    hahahaaa...
    nasib tak cakap giant cawangan mana...
    syssss....dendiammm plzzz...
    hehehhe

    ReplyDelete
  16. sbnrnye pkai debit card maybank leh ke x???

    ReplyDelete