Tuesday, September 3, 2013

Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013

Minat bunga api?

Aku rasa semua orang suka bunga apikan? Despite dia punya bingit mengganggu anak kecil nak tido dalam buaian tu. Bentuk dan corak tu boleh membuatkan hati seseorang tu riang dan gembira. 



Pada 31 Ogos 2013 aritu, aku bersempatan pegi ke Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013 yang berlangsung kat Pusat Maritim, Precint 5. Pertandingan ni bermula pada 30 Ogos 2013 dan akan berlangsung pada hujung minggu. Disertai oleh beberapa buah negara iaitu Malaysia, Korea Selatan, China Amerika Syarikat, Emiriyah Arab Bersatu dan juga Perancis. 

Tarikh penting:
  • 30 - 31 Ogos 2013
  • 13 - 15 September 2013
  • 2 October

Setiap pertunjukan akan berlangsung selama 25 minit bermula 9 malam pada tarikh-tarikh berkenaan, kecuali pada 30 Ogos, pertunjukan dimulakan pukul 12 tengah malam sempena sambutan Ambang Kemerdekaan, katanya.


Aku gigih gerak dari KL lepas asar menuju ke rumah Janggeltrekker sebab penthouse beliau mengadap Putrajaya International Convention Centre. Maka dekat sangatlah kalo nak gerak dari sana. 

Tepat jam 9 malam kitaorang dah terpacak kat Jambatan Seri Gemilang, sebab kat situ boleh dikatakan antara best view yang boleh nampak bunga api ni. Kalo nak lagi dekat, boleh terus ke Pullman Hotel Putrajaya. 

Cakap banyak pun tak guna, jom layan sedikit gambar dan video yang sempat dirakamkan pada malam tersebut. Malam tu adalah peserta dari China. 



















Ni pulak antara video yang sempat aku record:

video


video


video


Ok dah... 

Bye!!!!

13 comments:

  1. Cantik dan santik sangat hahahahaa.. :D
    Duduk putrajaya seronok la ..
    Insyallah next time la kot baru boleh pi tengok :D

    ReplyDelete
  2. nice pics, John...nama je rumah dkt dgn putrajaya tapi nak bersesak ke sana tak sanggupnya lah hehehe..

    ReplyDelete
  3. cunnya gambar.. ko pakai camera dslr with lenses apa ye john?

    ReplyDelete
  4. fuhh,...cantik giler dong..i luv fireworks..

    ReplyDelete
  5. untunglaaaaa....

    haisssss nama aku dah wahyu tak disebut di atas.... kbai ;p

    ReplyDelete
  6. @Muhammad Khairuddin Lim,
    terima kasih. saya pun suka! ;)



    @Time Traveller,
    hahaha gitew reaksinya! aku mana duk putrajaya bro. jauh gigih datang menapak nak datang sini. hiks.



    @Zilla,
    thanks zilla. ;) tula mmg sesak gak. tu yg gerak seawal mungkin dari KL. if not, nak masuk putrajaya pun dah malas. nasib baik start lambat. ;)



    @Zette,
    terima kasih. pakai nikon d90 with lens 55-105mm.



    @Zila,
    terima kasih. ;) jgn lupa pergi tau!



    @Janggel & Masmz,
    untungla ade teman2 yg bawak aku ni. hiks.

    ReplyDelete
  7. Alamak alapak terlepas show first ni sib baik ada lg x nk lepaskan peluang lh coz suka tgk percikan yg warna warni tu wlpun bunyi bingit telinga. Sib baik hari sempat tgk d darling harbour heheh nk jgk tu nyelit kat c ni

    ReplyDelete
  8. taun nie belom pergi lagi... hehe....

    ReplyDelete
  9. jom pi 2-oct ni last ni tau, sambil2 tu usha2 abg jual Puding Kastard Koktel...sedappp tuhhh...moh lah beli sambil menikmati bunga api...syokkkk

    ReplyDelete