Sunday, November 17, 2013

Kansai, Japan 2013 : #1 - Flying to Nippon!

Konichiwaaaa!!!

Sebelum aku start cerita pasal travel kali ni ke Kansai, Jepun. Aku nak cerita dulu bagaimana semuanya bermula...

~ Arakian syahadah... ewahhh~ Hahaha AirAsia X ada buat promo tak silap aku dalam bulan October 2012 camtu. Aku dalam gatal-gatal pun rajin check tiket kot-kot la ada tiket murah. Terjumpala pulak tiket flight ke Osaka dalam akhir bulan October 2013 camtu dengan harga RM645 return. Bagi aku dah murah sangat dah tu. Walaupun aku tau ada orang dapat maybe lagi murah. Tapi peluang tu hanya 1 dalam 1,000 mereka yang betol-betol bernasib baik je. Tapi takpe.. rezeki masing-masing. 

Tengah malam tu terus whatapps Janggeltrekker dan Dato' Masmz pasal plan aku ni. Aku rasa dorang tengah mamai time dorang reply soalan aku tu. Bila semua dah kata ok mohon proceed tu, terus la aku beli tiket! And this time... Autumn I'm Coming! Kira kami bertiga akan terjah negara maju lak kali ni. Kalo tahun 2012, dah terjah negara India yang penuh cabaran suka dan duka. Harapnya Jepun kali ni penuh dengan suka dan duka gak. Amin... 

Beberapa ketika lepas tu, bila ada trip tu kalo boleh gatal mulut nak hebahkan kat teman-teman rapatkan. Biasalah... orang luar takleh tau. Hanya yang terdekat je boleh tau. Takmau jinx ke ape. Kang nanti tak jadik lak. So, we keep it low-profile. Dalam bulan December 2012 camtu, Dato' Masmz dan Byya ada jumpa kat McD area umah aku sebab nak diskas pasal trip dorang pegi Bali-Lombok bulan Januari nanti. Aku pun biasalah datang sebok gakkan. Dan dan tu bukak cite, pasal trip pegi Jepun ni. Bagitau lak pasal tiket murah etc... Byya pun macam teruja gakla. Dan dan jugak check harga dalam RM800+ return. Okla kot takdela terlampau mahal mana. Aku dan Dato' Masmz macam duk hasut "uishhh... murah tu. Jomla jomla join skali mesti havoc punya". Kira time tu Byya dah 70% nak join. Tapi dia kene double confirm dulu dengan bos dia pasal cuti etc. Selangkah kaki dah masuk trip Jepun ni. *tanduk setan kuar*. Dalam masa seminggu, Byya dah beli tiket! Hoorayyyy!!! Hahahah...

....lagi 8-9 bulan untuk buat planning.... 

Kerja-kerja pembahagian tugas mula dilakukan. Research demi research dah dibuat demi kalo boleh nak cut-cost plus tak miss tempat-tempat yang menarik untuk kitaorang terjah nanti. Nak carik accommodation pun kene tau gak sebab kalo boleh dekat dengan subway station dan jugak dekat dengan attractions utama. Takpe semua akan diuruskan dengan sempurna. InsyaALLAH... 

*************************************************

29  October 2013, hari yang paling dinantikan! Still kerja aritu sebab agak busy dah skang ni. Nasib baik ada staff bawah aku yang boleh tolong coverkan. Even my big boss pun tau aku nak pegi Jepun ni dalam 4 hari sebelum tu. Hahaha harapanlakan tak bagitau boss awal-awal yang penting aku dah applied cuti ni since January lagi. Nobody can say no to me. Hiks. 

Flight aku adalah jam 1 pagi 30 October 2013 tu, jadik boleh la kuar umah dalam lepas Isyak macam tu since dah buat web check-in siap-siap. No rush. Kalo selalunya aku akan naik skybus dari KL Sentral, tapi rasa macam banyak renyah lak nak kene pegi stesen lrt lagi etc. So, aku pakat dengan Janggel dan Kak Coco untuk "cabpool" dari umah penthouse Janggel kat Putrajaya tu. Plus, boleh la aku park kete aku bawah garage beliau yang besar tu. Teduh skit mini cooper aku tuh! *pffft!*

Untuk ke LCCT, aku dah arrange siap-siap satu taxi yang buat perkhidmatan ke LCCT ni. Aku dapat nombor dia time aku balik dari Melbourne sebulan lepas. Dia kira flat rate walaupun tengah malam pun. Kalo mereka yang memerlukan perkhidmatan teksi dari KL/Putrajaya - LCCT, boleh la call brader ni di nombor 016-537 2000 (Noor Ishak Ismail). Untuk Putrajaya - LCCT, dia charge RM50/way. Okla sangat tu sebab bahagi dengan 3 orang. Kalo dari KL, aku tak pasti lak, maybe boleh give him a call. 

Ding dong sana... ding dong sini... lebih kurang jam 10:30 malam kitaorang selamat sampai kat LCCT. Berbeza dari waktu siang, keadaan pada masa almost midnite ni rasa agak tenang skit kat  LCCT. Not too crowded like normal hours. Rasa tenang skit nak berjalan ke sana ke mari. Sementelah tunggu Dato' Masmz sampai, kitaorang lepak dulu kat McD. Katanya nak makan malam plus tapau burger nak bawak pegi sana. Untuk breakfast katanya... hiks. 



Nampak tak semua luggage kitaorang tuh? Sorang-sorang bawak dalam 10kg - 13kg/pax. Gilerr! Ntah ape la yang dibawaknya itu. Kecuali Kak Coco je sebab beg dia paling ringan kalo tak silap aku hanya 9kg je! Ape dia bawak ni? Honestly speaking, aku boleh katakan... trip ke Jepun ni memang adalah secara bergaya sakan. Hellooo... i'm going to Japan, takkan aku nak pakai macam sakai la kan? Hahaha I have to be like a Japanese. Tinggal tak kaler rambut jadik blonde je. Hahahah. Kasut pun bawak 2 pasang okayy! *pitam* 

Tapi takpe.. bak kata aku "style is hard and heavy to carry while traveling"

Dah setel check-in sume, kitaorang makan dulu kat McD tu. Makan dengan tenang sume takde rushing ke apa. Sume dah setel, tinggal nak masuk boarding hall je. Tapau McChicken Burger untuk breakfast esok. Untuk flight malam ni, memang sengaja tak beli makanan kat dalam tu sebab nak terus masuk tido! 

Lebih kurang jam 12:30 pagi, pengumuman untuk boarding dah kedengaran. Rata-rata penumpang aku tengok bangsa lain. Yang sebangsa ni hanya brape kerat je aku perasan. Even japanese sendiri pun agak ramai yang naik. Maybe nak balik kampung gamaknya. 


study LP Japan?

Kapal terbang berlepas 10 minit awal dari waktu jadual, which is good for me. Yela, buat apa nak lengah-lengah kalo boleh cepatkan. Perjalanan dari LCCT  menuju ke Kansai International Airport mengambil masa kira-kira 6 jam 30 minit. Alhamdulillah.. lampu kabin di dim kan untuk tido dengan lena. Takde acara nak menjual makanan tu sume. Kalo ada pun dah lebih pukul 2 pagi camtu baru ada. Nasib baik aku ada bawak eye-patch/earphones. Terus tido lena. Tapi.... ada satu macam tu! First time aku alami air-pocket yang bagi aku agak menakutkan jugaklah. Bergegar satu flight tuh! Mengucap kalimah syahadah sakan malam tu. Adakah nak mati dah ni??? Tak kawen lagi ni... how? how? how? Allahurabbi sangat. Alhamdulillah... air-pocket tu kejap je. Then, sambung tido balik macam biasa... ZzZzZzZz...


arrival card dan jugak declaration card


Note: Bermula Julai 2013, rakyat Malaysia yang ingin melawat Jepun tidak perlu memohon visa lagi. Hanya memadai dengan mempunyai passport Malaysia yang ada biometrik tuh. Kalo takde, mohon pegi renew. Taktau macam mana rupa passport baru tuh? Sila google! 

Ok dah la tu.. nanti aku sambung lagi. Nak pegi makan durian... 

Cerita versi travelmates yang lain...


Tapi sebelum tu, aku nak korang hayati lagu tema kami untuk trip ke Kansai, Japan ni. Layanz~ 


16 comments:

  1. hahaha adakah ko empunya diri yg janggel ckp memegang erat tangan dia tuh di kala air pocket melanda?kehkehkeh eh apesal lagu korea jadi lagu tema pi kansai..amek la lagu gaban ke...hehehe

    ReplyDelete
  2. Orait... dah start dah trip Kansai. Yes!!! Murah la tuh kalau dalam RM600++. Ako hari tuh pun dalam RM617 pegi Tokyo. Tapi kali nie lambat pulak rasanya Air Asia buat sales for next year. Tak buka lagi untuk bulan 9-12.

    ReplyDelete
  3. Bestnya pergi October, mesti cantik, kan.

    ReplyDelete
  4. weh,,tu lagu korea..ape kaitan ngan kansai? hehehe.

    tak sabar nak tgk gambar2 autumn korang

    ReplyDelete
  5. lawak juga kau ..ya akak baca tergelak sorang-sorang.....

    ReplyDelete
  6. beg cm nk pecah dah aku tgk..patutlah pun, kasut je dah dua, alat mekap yg lain tak kira lagi tu, mesti sebab nk buat #ootd kt IG nih..hahah..haruslah ado k..bila lagi nk bergaya sakan di bawah pokok berwarna-warni kan? huhu

    ReplyDelete
  7. entry yang buat ms gelak tak sempat nak control depan pc..habis mengundang attention jiran sebelah!
    btw adakah ini orang yg mengenggam mesra tanggan janggel??

    nasib baik tak jadi pape..kalo tak kesian ko dik tak sempat nak kawin :p

    ReplyDelete
  8. @DJ,
    kekekek aku nak diamkan aje. pandai2la sendiri teka. ;p. lagu duk main dlm kepala aku. hiks.



    @Owen,
    ahaks. kalo dpt average dlm rm600+ tu dh kira murah dah. kene rembat dah tuh. hiks. dah lama aku tak beli promo kat AA tu. huhuhu nak terbang lagi.



    @Naramas Aman,
    alhamdulillah.. autumn dihatiku. ;)))



    @Dzhuchan,
    ahaks! takde kaitan pun... tp dah jadik lagu tema lak. hahaha insyaALLAH bakal menyusul. ;)



    @Khairuddin Lim,
    bro, tu bukan lagu jepun tp korea. hiks.



    @Janggel,
    ahaks.. mohon sabar menanti. dgn gigih berlatih ni.



    @Kak Zee,
    heheh... bese2 je tp terima kasih. ;))



    @Yayanrahman,
    hahahah tau xpe! beg aku ok lagi, beg yg lain yg macam nak pecah. ke beg aku sama gak? ahaks. hahahah.



    @Mrs. Smile,
    giteww akak. mohon control skit gelak ketawa tu. kang nnt org chop..... hiks. ;p sape yg genggam tangan dia akak?hahahah mohon biarlah rahsia.

    ReplyDelete
  9. yeay entry jepang dah starttttt! tak sabar nak tgk #ootd setiap hari!

    ReplyDelete
  10. nk kirim awek jepun 1 hehehe...
    jom xchange list wif my blog :
    Azim Aris

    Tak Mungkin Benar

    Muhasabah

    ReplyDelete
  11. Nak tiru tapau burger mcd jugak la..katanya buat sarapan di Haneda airport nanti..wewewewewe

    ReplyDelete
  12. Wa bagus! Mmasing dah start buat entry. Gue yang last sekali erk! Hahaha...

    Sakan bawa beg berat tu!! #demigaya

    ReplyDelete
  13. Bila dah buat preparation very well..baru semua going smoothly kan..best kalau dpt rakan travel yg sama2 rajin buat research sblum travel

    Bergaya?..haruslah kan kalau travel tempat2 mcm tu coz JM pun sama..bila kt obersea image totally different

    ReplyDelete
  14. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete