Friday, May 25, 2012

Visit Kuala Kangsar, Perak (Bandar Diraja)


Assalamualaikum!!!

Jom kali ni aku sambung balik cerita roadtrip kami di Negeri Perak. Episod daerah Taiping dah abes, kita beralih pula ke destinasi yang seterusnya iaitu Kuala Kangsar, Bandar Diraja. Terletak kira-kira 30 minit perjalanan dari Taiping. Since dah sampai Taiping, alang-alang kita singgah dulu Kuala Kangsar sebabnya kami semua lapar dan jugak nak jejalan kat kawasan sekitar. MasZuber pun ade nak jumpa nenek kesayangan dia kat Bukit Chandan tu. 

Kami bergerak ke Kuala Kangsar selepas solat zohor kat homestay tu dulu. Yelakan, dah penat sume badan masing-masing plus berbau arang bagai haiii… Tapi sempat lagi tu landing dulu atas katil dengan aircon yang sejukk…nyamannya! Btw, Chawanna terpaksa pulang terlebih dahulu kerana Cawan Best bekerja malam. Vampire agaknya. Malam-malam je ghaib. HAHAHA. 

Lebih kurang pukul 2.30 petang, kami mula bergerak menuju ke Kuala Kangsar. Since Maszuber duta Kuala Kangsar, gigih beliau called pakcik nya untuk tanya kat mana boleh makan laksa yang sedap. Kedai yang pertama tutup. Maka, pakciknya bawak kami kedai lagi satu. Katanya popular dikalangan penggemar laksa. Aku tak suka sangat laksa penang or kedah. Tapi suka makan laksam kelate. Kawe oghe kelate mek. Hahaha. Kedai ni terletak tidak jauh dari kawasan Bukit Chandan ni. Jangan tanya aku kat mana alamatnya sebab aku tumpang kereta orang je. Heheh. Maybe kalo tanya orang tempatan, dorang tau agaknya. 






Okaayyy!!! Kita dah sampai kat Kedai Laksa Pokok Limau. Haa…unik ke nama dia? Makanan yang special kat sini ialah Laksa Telur Goreng. Macam mana rupanya? Sedap ke? Time kami sampai ni, agak panas tapi dalam kedai tu penuh dengan orang yang duk makan. So, memang sedap ler gamaknya. Ada jugak cucur udang kalo nak makan. Crunchy dan sedap kuahnya. Banyak jugak kami makan.. Rata-rata antara kami semua cakap sedappp…tapi yang tambah lagi sedap tu ada orang belanja!!! Hahaha..terima kasih diucapkan kepada pak cik Maszuber. Jasamu dikenang, laksa telur goreng lagi kami kenang. Heheh. 

Lepas dah isi perut masing-masing, kami menuju ke tempat-tempat menarik disekitar kawasan Bukit Chandan tu. Mula-mula kami singgah di Masjid Ubudiah. Antara masjid yang terindah yang penah ada di Malaysia. Penuh dengan ciri-ciri senibina Islam. Sangkaan aku masjid ni besar, rupanya kecik je kat dalam… Tapi memang cantik abes lah. Jom layan gambar di sekitar masjid dan juga kawasan sekitar situ. 















Ok…dari Masjid Ubudiah, kami beralih pula ke Istana Kenangan. Ni kali ke-2 aku sampai kat sini tapi….istana ni masih lagi ditutup untuk projek penambahbaikkan. Hurm…bila agaknya nak bukak ye. Harap-harap next time aku datang, dah bukak balik..teringin nak tengok kat dalam macam mana. 








Lepas daripada tu, kami terus pulang ke Ipoh untuk hantar MasMZ ke rumah beliau dan lebih kurang jam 8.30 malam kami pecut pulang ke Kuala Lumpur. Maka berakhirlah roadtrip kami yang ke-2 menerjah Perak! It was a great trip altogether..banyak sangat gelak-gelak dan happiness. Harap-harap dapat buat lagi. Terima kasih kepada semua geng #Travelholicawesome! Jangan serikkk ye!! 


 Till then...wasalam

25 comments:

  1. WOW sapelah yg tolong amekkan gambo lompat tu yer! Cantik giler! #untungla

    ReplyDelete
  2. Laaa..takde org lain komen lagi ke? ish. mana ni..dah 3 komen dah.

    ReplyDelete
  3. Kak Anash ke yang melompat tu???? Omai kekeke

    eh 4 komen?
    kbai

    ReplyDelete
  4. hahahaha janggel takde dalam itu gambar....

    cantik gambar! cantik! cantik! cantikkkkkk!

    ReplyDelete
  5. .........nasib masih ayu cara lompatan itu...
    nampak macam katak pisang..
    tapi
    ...still ayu
    ...still sopan
    .
    .
    .
    .
    hahahahaa...(fuh..lega!)...
    -terasa diriku begitu remaja!!! wah ayat!

    Jom kameren plak? lompat atas kebun teh?

    ReplyDelete
  6. welkam ke kampung teman! hahahahaha

    ReplyDelete
  7. Wow... very nice pics...

    Lagi satu nak tanya, Danny, adakah u pegi makan aiskrim bersama seorang awek di Plaza Masalam semalam (24 Mei) kul 6 petang? Nak tegur takut salah orang...

    ~Hana~

    ReplyDelete
  8. wah...gie ke pekan tempat teman keje...asal nmpak cantik lak pekan KK ni dlm gambo ek.. tgk hari2 idok le nmpak cantik pun... sah le org yg amik gambo ni mmg seorang photographer yg handal..hehe

    p/s: kedai laksa yang 1st yg tutup tu laksa pakngah ke? laksa pokok limau tu akak kenal dgn owner dia..marlia tunku sabri pun penah mkn situ...hehe

    ReplyDelete
  9. danny, dah ade awek ke pulak makan ice cream kat plaza masalam? haha kerlas uols! kbye

    (iknowwhatudidyesterday) hahaha

    ReplyDelete
  10. Cantikkkkkk betul semua gambar tu. Superb. Suka tengok gambar korang lompat..hahaha..

    ReplyDelete
  11. Ohmaigod Danny!!!! Ko dah ada awek??? Makan eskremmmmmmmmmmm.. cissssssss..awat aku tak tau..awat tak ajak lepak ngn kite malam tadi reramai..leh aku csi!!! Ada taraf Nora Danish tak???

    By the way..Cawan_best memang vampire muahahahhahaha (eh tiada kene mengena dengan entry ni!)

    Kbaiii

    ReplyDelete
  12. OMAGADDDDDDDDDDDDD (jigak)

    Ko bawak awek makan aiskrim smalam???

    WOOW ada peminat nampak!
    OMAIGAD!!!!

    ReplyDelete
  13. Aksi kanak2 riang tu memang best... sorang plak jadik polis... :D

    ReplyDelete
  14. laksa telo gorenggg???? sedapnyeeeee.. nk tgelak gak sbb tau john xmkn laksa hahahahha


    sumpah santek! lily & kak coco aksi terbaek hahahahha (tbyg bagaimana aksi janggel yg kosentrate amik gambo)

    ReplyDelete
  15. @Janggel,
    #untungla org tu tlg amekkan gambar. hahah. aku baru perasan yang kak anash lompat tuh! abes ayu lah! haha.



    @Biqque,
    kekeke..die tlg amek gmbr.



    @Kak Anash,
    kannn!!! ayu sgt akak lompat! kekek. cameron??? jom jom jom! nak lompat dlm ladang teh pulakkk! haha



    @Hanie,
    thank you!!! cantik kampung deme.

    ReplyDelete
  16. @Hana,
    itulah saya! haha..nape x tegur je?



    @Muna,
    hehehe..cantikk! sy suka. biasalahkan, org yg stay sana mybe tak perasan. pelancong mcm sy ni je yg perasan. keke..cuti2 msia la katakan. biase2 je. masih belajar lg dr yg pro.

    aah..mmg laksa pak ngah yang kami pegi 1st tu. tutup pulak... maka pegila kami next kedai. sedappp jugak!



    @Fida Jacob,
    hahaha....oh no!!! ada org kenal!



    @Rozita,
    THANK YOU!!! hehhe.

    ReplyDelete
  17. @Na,
    hahahah...kantoi busuk je aku kat situ tau!!! hahaha.



    @Janggel,
    hahha kawan aku ler..ajak teman baiki hp je semalam. hahah.



    @Mie,
    hehehe...mmg kami kanak2 riang! haha. tp mcm tak sedar diri pulak. tp tak kisahlah! haha.



    @Ely Hasrul,
    sedapppp akak!!! hahaha. sy hirup kuah byya skit amek berkat. tp mmg sy tak makan pun. hehehe.

    cantik kan gmbr tuh! thanks to Janggel. heheh

    ReplyDelete
  18. Danny/John,
    Kuala Kangsar ialah hometown akak. Akak selalu makan laksa Pak Ngah, letaknya di belakang Sek Chung Wah :)

    ReplyDelete
  19. Ooo yer ker...

    Nyesal tak tegur... hehehehe... lain kali i tegur. Handsome laa u in person ;)

    Hana

    ReplyDelete
  20. wow K.Anash macam spring!

    Danny ada awek??? Dating makan eskem???? Tak bagitaw pun, huh!

    word veri. "suspicion seternm" ~ apakah??? suspicious sungguh!

    ReplyDelete
  21. Aii lemas aaa disebut2 nama di sini...
    hahahaa..(over plak nak interframe dalam blog Danny)..
    ok
    pasnih kena belajar betul2 cara-tatasusila nak lompat lebih tinggi lagi...

    Danny kuar dgn awek? wow!!!!

    ReplyDelete
  22. ape??john dah ade gf? ishh ni yg nk jeles neh!

    next time dtg lagi yea ke kuale. :-)

    ReplyDelete
  23. AROCKV - Kelab Pemilik Alfa Romeo akan berada di sekitar daerah negeri Perak pada awal bulan Nov, 2012.

    Jumpa anda disana :-)

    ReplyDelete
  24. Salam kenal...

    semalam baru dapat makan laksa pokok limau ni.
    Laksa telor goreng ni memang sedap. saya suka...nyum2

    ReplyDelete