Monday, May 14, 2012

India is Incredible? - Day 6, Part 2 (The Baby Taj & Sunset at Taj Mahal)

Assalamualaikum!!!
Jom aku sambung cerita aku kat Agra, India untuk hari ke-6 aku berada di India. Selepas kami pulang ke Tourist Rest House, terus terbungkang kepenatan. Cuaca panas hari ni sangat memenatkan kami. Perghh, balik je masuk bilik terus bukak kipas. Angin dari kipas tu sungguh nyaman dan membuatkan kami terus terlena….hahah. Kami dah janji dengan driver tuk-tuk kami untuk bawak kami ke Baby Taj jam 4.30 petang. So, adalah masa untuk kami berehat dalam 3 jam. Tak lunch dah tengahari tu sebab more to tido. LOL.
Dah selesai tido semua, kami bersiap-siap untuk ke destinasi yang seterusnya. Ke Baby Taj! Terletak tidak jauh dalam lebih kurang 15minit perjalanan. Keadaan trafik kat sini pun agak teruk. Hon sana, hon sini… non-stop. Tapi seperti biasa tuk-tuk ni pandai menyelit.


Selepas dah setel melawat kat Baby Taj, kami dibawa pula untuk melihat Taj Mahal dari seberang sungai Yamuna. Kiranya tengok the other side of Taj Mahal. Aku pun tak pasti area kampong mana dia masuk tapi tempat tu betol-betol disebelak Mehtab Bagh, katanya salah sebuah taman yang tercantik. Hahah so funny. Taman ni tak masuk pun takpe bak kata Chawanna. Tak cantik mana pun. Pokok-pokok pun most of it tak berdaun pun. Dah la kene bayar untuk tiket masuk. So, we skipped that place and berjalan menyusuri pagar Mehtab Bagh menujuk ke tebing sungai. Actually, tak sampai pun tebing sungai sebab disekat oleh pagar. So, kat situ jela kami duk amek gambar sambil melayan sunset yang tak brape nampak sangat matahari dek kerana jerebu.
Nampaknya kat situ bukan kami seorang saje yang ada, ade beberapa lagi pelancong yang ada. Terserempak pulak dengan sekumpulan warga India yang berboleh berbahasa melayu. Hahaha…rupanya warga Singapura. Nasib baik takde duk kutuk pape. Kekeke buat malu je nanti. Kami letak kat situ tak lama pun lebih kurang 30 minit je. Kat sini ade je beberapa orang budak duk mintak sedekah. Kami buat tak layan je, kang kalo kasik duit ke pape, makin ramai pulak yang datang. Buat bodo jela….

Akhirnya kami sampai di Baby Taj. Kecik je rupanya…tak macam saiz Taj Mahal. Bayaran masuk adalah sebanyak 100 rupees sahaja untuk seorang. Nasib baik murah, kalo mahal tadi..memang tak berbaloi sebabnya kawasan sekitar Baby Taj tu memang kecikk! Orang pun tak brape ramai. Less than 20 people.



For your information, Baby Taj juga merupakan sebuah makam untuk salah seorang ahli keluarga Shah Jahan. Boleh google sendiri. Di dalamnya terdapat beberapa buah makam yang dijaga rapi. Cuma hiasan di dinding agak lusuh akibat peredaran zaman. Yela, dah berusia beberapa ratus tahun. Tapi masih teguh berdiri.
Sedikit info dari Google:
The Tomb of Itimad-ud-Daulah follows a typical Mughal period mausoleum design. It is a square structure placed at the centre of a garden in a charbagh layout, i.e. a square garden divided into four landscaped quadrants separated by paved paths with water channels running through their centre. At the end of each path is a red sandstone monumental gate structure with a high central pointed arch flanked by stacked arches. The gates vary only slightly in design, but all four are of the same size and contain similar geometric and floral designs created using white marble inlaid into the red sandstone of the fa├žade. The east gate is the actual entrance into the mausoleum grounds, but the other three simply provide symmetry. The west gate provides panoramic views over the River Yamuna.
Jomlah layan gambar....















Selepas dah setel melawat kat Baby Taj, kami dibawa pula untuk melihat Taj Mahal dari seberang sungai Yamuna. Kiranya tengok the other side of Taj Mahal. Aku pun tak pasti area kampong mana dia masuk tapi tempat tu betol-betol disebelak Mehtab Bagh, katanya salah sebuah taman yang tercantik. Hahah so funny. Taman ni tak masuk pun takpe bak kata Chawanna. Tak cantik mana pun. Pokok-pokok pun most of it tak berdaun pun. Dah la kene bayar untuk tiket masuk. So, we skipped that place and berjalan menyusuri pagar Mehtab Bagh menujuk ke tebing sungai. Actually, tak sampai pun tebing sungai sebab disekat oleh pagar. So, kat situ jela kami duk amek gambar sambil melayan sunset yang tak brape nampak sangat matahari dek kerana jerebu.
Nampaknya kat situ bukan kami seorang saje yang ada, ade beberapa lagi pelancong yang ada. Terserempak pulak dengan sekumpulan warga India yang berboleh berbahasa melayu. Hahaha…rupanya warga Singapura. Nasib baik takde duk kutuk pape. Kekeke buat malu je nanti. Kami letak kat situ tak lama pun lebih kurang 30 minit je. Kat sini ade je beberapa orang budak duk mintak sedekah. Kami buat tak layan je, kang kalo kasik duit ke pape, makin ramai pulak yang datang. Buat bodo jela….














Ok dah jomla balik… time tuk-tuk tu dah bergerak. Kami sempat kasik gula-gula kat budak-budak tu. Hahah Janggel sempat la kasik kat atas tangan budak-budak tu, kami since tuk-tuk kami dah laju, aku mai campak jela gula-gula tu. Hahah redha jela. Bukan terpaksa tau, tapi ikhlas…hehehe. Gelakkk kami dalam tuk-tuk dek kerana gelagat aku duk buat camtu. Hahah.
Time kami sampai ke Tourist Rest House, hari dah gelap. Driver tuk-tuk tu janji nak bawak kami pegi bazaar, tapi tak dibawanya. Aku mintak kurang jadik 400 rupees je since tak bawak kami pegi bazaar. Macam mengamuk jugaklah aku kat situ. Driver tuk-tuk tue pun macam bengang jugak. Bawaklah jugak kami….dengan terpaksa. Diberhentinya kami jauh dari pasar tu. Terpaksa berjalan kaki. Lahanat punye orang! Tertabah jela… tapi nasib baik jugak terjumpa tuk-tuk mainan untuk diberikan kepada Chawanna. Hehehe. Sudah satu kerja selesai...hehehe
Malam tu kami pack barang siap-siap sebabnya train kami seawal 7 pagi menuju ke New Delhi. Can't wait to be home! hehehe.
Till then...wasalam.

10 comments:

  1. danny boy, u repeated the paragraph about what chawana said, twice :) hahaha! post masa ngantuk la tu hihihi!

    suka gambar yg ada burung terbang tu...

    ReplyDelete
  2. Kat India ni binaan dan senibina Islam mendominasi tmpt2 menarik rupanya...

    ReplyDelete
  3. biqque dah komen apa akak nak komen
    ingatkan akak nye PC yg bengong tadi...
    hahaah

    gambar macam biasa ....cantik sehhh

    ReplyDelete
  4. dearie, pics pun you repeat twice... eheheh... sleepyhead.

    ReplyDelete
  5. kl tengok dari jauh.. dh mcm kat tgh padang pasir pulak tempat tu..kekeke

    chantek gambor!!

    ReplyDelete
  6. All pic very awesome...i'm fall in live with the picture..ehehe..mmg berbakat dlm teknik mengambil gambo...wink..wink..wink..

    ReplyDelete
  7. John, gambo2 ko terlalu awesome.. sampai ko terdouble post gambo2 tu pun aku tak prasan... ;D

    ReplyDelete
  8. Apa yang aku tengah buat gamaknya sambil ngangkat tangan tu eh?

    ReplyDelete
  9. ya tercapai juga cita2 nak jadi cam jutawan tabur-tabur cokelat yerrr, yeahhhhh tabur tabur...... ekekekekekeke..... cam nak pecah perut ketawa, haduihaiiiiiiiiiii.....

    takpelar lenkali nak niat awal-awal, kot2 dapat wat camtu jugak ;D

    ReplyDelete
  10. bab bagi coklat ni kan buat akak ralat. Masa kat masjid shah l hamdan depa mintak,"aunty, chocolatee"..sedihnya.. sebab tak ada satu pun coklat kat akak..

    ReplyDelete