Jom Klik!

Wednesday, April 24, 2013

Permohonan China Visa dari Malaysia

Assalamualaikum!!!

Kalo dilihatkan tajuk kat atas tu, actually ramai travel blogger dah penah buat entry yang sama pasal permohonan China Visa ni. Tapi sebab aku nak buat jugak, so aku punye pasal la kan. Hahahah... tak kisahlakan... janji kita berkongsi benda baik. Lain penulisan, lain pemahaman... ye dok?

Permohonan China Visa ni kalo ikutkan kiraan ni adalah kali yang ke-3 untuk aku. First time buat dulu time nak masuk Shenzen yakni first time buat semua benda sendiri. Time tu kalo nak recall balik aku sendiri dah ingat-ingat lupa dah. Tapi yang penting aku berjaya~ Hahaha. Yang kali ke-2 lak, time nak pegi Beijing bersama travel agent dari PotoTravel . Tapi kali ke-2 ni, semua benda diuruskan oleh travel agent tu. Aku just kasik passport dan 1 keping gambar passport je. So, takyah pening-pening kepala.

Untuk kali yang ke-3 pulak, kalo ikutkan ni merupakan trip yang agak mega bagi diri aku untuk tahun 2013. Kalo ikutkan trip yang bakal aku buat ni dah ramai orang buat, teringin jugak nak trykan. Macam seronok je. Harap-harap semuanya selamat dan baik-baik belaka. Ok tanpa nak membebel panjang ayuh aku bagitau macam mana nak buat China Visa secara sendiri tanpa bantuan travel agent!

1. Masuk ke website ini ----> China visa application from Malaysia . Bila dah nampak seperti gambar kat bawah ni, terus klik ke Online Application Form. Application ni boleh diisi secara manual ataupun online. Tapi aku suggest korang isi je online sebabnya senang nak buat pembetulan jikalau ada salah sana sini nanti. Plus, kalo tulisan seseorang tu cantek dan kemas okla kalo nak tulis manual. Tapi kalo tulisan macam cakar ayam ataupun jenis besar-besar tak ke menyusahkan nak buat elok-elok nanti.



2. Bila dah semuanya dah complete dengan maklumat yang diperlukan, korang perlu print borang yang telah diisi itu kemudian turunkan tangantangan dan tarikh di ruang yang diperlukan. 

3. Pastikan semua maklumat yang diisi hendaklah lengkap dan betul. Sebagai contoh: "bilangan hari ketika berada di negara China". Terlebih hari takpe, jangan terkurang hari. 

4. Boleh dah setel semua kerja-kerja printing borang dan tandatangan, tibalah masa korang kene sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk melengkapkan permohonan anda itu. Antara dokumen wajib yang diperlukan adalah seperti berikut:
  • 1 keping gambar berukuran passport (background biru atau putih)
  • 1 keping salinan tiket kapal terbang (return ticket)
  • salinan tempahan atau booking untuk accommodation ketika berada di China
  • buku passport yang terkini dan masih lagi sah untuk lebih dari 6 bulan sebelum travel period

5. Hantarkan borang permohanan yang lengkap berserta dokumen yang lengkap ke Chinese Visa Application Service Centre (Tingkat 2) di Bangunan Bank of China (Bangunan OSK) yang terletak di Jalan Ampang. Waktu operasi untuk permohonan China Visa adalah seperti berikut:

Business hour : Monday to Friday
Application Submission : 9AM - 3PM
Payment & Passport Collection : 9AM - 4PM

6. Nasihat aku bila korang nak hantar borang permohonan tu, make sure korang sampai lebih kurang jam 9 pagi tu jugak. Kenapa aku suruh datang awal-awal? Sebabnya.. parking masih lagi banyak bersepah kat sebelah bangunan OSK tu. Nak senang, naik je LRT turun kat station Ampang Park. Tapi kene menapak la skit dalam less than 500 metres. Sebab kedua, kalo korang datang awal sebelum jam 10 pagi, korang punye giliran akan jadik cepat. Sebab apa, lepas pukul 10 pagi dan ke atas orang makin ramai especially wakil-wakil dari travel agent datang buat permohonan untuk customers dorang. Makin lama laaaa korang duk melangut kat situ nanti. 

7. Bila dah masuk ke tingkat 2 tu, jangan pening-pening sebab ada 12 kaunter semuanya. Tapi tak semua kaunter adalah untuk permohonan China Visa. Ada 3 kaunter untuk cashier, 1 group collection counter, 1 passport collection counter dan selebihnya adalah application counter. Jangan lupa amek nombor giliran dulu ye. Jadilah warganegara yang teratur dan tertib. 


8. Bila nombor giliran sudah dipanggil, siap sedialah dengan borang permohonan dan dokumen-dokumen lain. Pegawai yang bertugas akan menyemak borang berserta dokumen yang diperlukan. Kalo semuanya cukup lengkap dan perasa, maka cepatlah prosesnya. Untuk charge yang dikenakan boleh refer kepada gambar dibawah. Sebab aku hanya masuk sekali sahaja, tu dipanggil single entry. Bayaran dikenakan hanyalah RM58/pax. Kutipan passport boleh dilakukan selepas 4 hari bekerja. 

9. Macam mana nak tau kita punye trip travel ni memerlukan single or double entries? Faham tak? Senang je kan... 

  • Single entry : Kuala Lumpur ---> Shenzen, China ---> Kuala Lumpur
  • Double entries : Kuala Lumpur ---> Shenzen, China ---> Hong Kong ---> Shenzen, China ---> Kuala Lumpur


10. Selepas 4 hari bekerja, datanglah kutip passport seperti yang dijanjikan. Semoga semuanya lulus dengan cemerlang hendaknya. Dan bercutilah dengan riang ria di negara China. 

Till then... goodluck! 

20 comments:

  1. Helmi, rajin juga kau. On the trip pun sempat ingat warga reader awak. Hahaha.. This is useful cause few of my friends asked me how to do China visa for first time. I tak dapat bagi advise pasal Sabah tak ada China Embassy. Then from the schedule you given, oh my gosh! Mahal juga agent saya charge tapi apa boleh buat. I will share this with my friends. Thank you and enjoy your holiday. Sayang yah terpaksa cancel. Huhuhu :(

    ReplyDelete
  2. JM suka statement dlm paragraph yg pertama tu dan entri mcm ni membuatkan ramai org akan hit blog kita heee, good job n epy oliday

    ReplyDelete
  3. rase byk2 yg sy bace ..yg ni plg updated . sbb slalunya org bgtau hanya background putih je yg accepted. tp actually biru pon bole.gud jub

    ReplyDelete
  4. boleh lah aku wat rujukan kalau nak pergi nanti...trip mega? hm~...menanti dengan penuh sabar ni untuk baca :)

    ReplyDelete
  5. salam

    selamat berholiday , jgn lupa bawak balik foto2 yg menarik dari sana

    bapak ni pun tapak kaki dah mula gatal dah ni , dah terbau2 flight meal hahaha

    ReplyDelete
  6. blh x klu satu org nk mohon utk 30 visa sekaligus tp bkn mll travel agent?ade syrat2 len ke?tq

    ReplyDelete
  7. @Anon,
    boleh tp kene download group form kat website dorang.

    ReplyDelete
  8. Salam, kalau less than a week before flight still sempat x apply visa? what if xde salinan booking accomodation cos stay rumah kenalan di sana?

    Thanks.

    ReplyDelete
  9. @Niq (anon)
    waalaikumussalam, saya rasa jgn buat keje mcm tu. better kasik masa atleast 2 weekks utk apply. kita taktau samada tu visa tu kene rejek ke ape. kalo xde salinan booking, maybe ur friends boleh buat invitation letter kata stay kat umah dia/

    ReplyDelete
  10. Salam Kalau 4 orang dlm satu family kena isi group application juga ke?

    ReplyDelete
  11. Salam,.
    Nk tnye, if bln 2 pg ke shenzen,buat visa dari skarang bole kan?
    Lg stu if mmbe tlng amek kan visa tu bole x? -Faeezah,mlk-

    ReplyDelete
  12. @Ana Hash,
    saya pun dah lupa. tp just isi utk just in case dorang mintak.



    @Faeezah Noor,
    boleh je nak buat skang. dah tak lama dah. mmb boleh amek visa tu, tp kene bawak receipt yang diberikan lps hntr passport tu kat dorang.

    ReplyDelete
  13. sangat lengkap okey!!!! good info.. thank you...

    ReplyDelete
  14. salam nak tanya...
    tentang penginapan hotel.. saya trip 10 hari.tp hotel mungkin 2 hari 2 guilin, 2 hari di long sheng.. pas dari tu tatau lagi nak amik hotel mana pastu.. boleh ke masa apply visa kita bagi list hotel separuh je?

    ReplyDelete
  15. Bole ke apply visa china d kdutaan china luar negara? Mksdnya x apply kat mlysia. Sy kat mesir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa takde masalah. Nnt rujuk website china visa di negara mesir nnt.

      Delete

Please leave your nicknames. Don't be just an anonymous. If not, I will reject your comment straightaway.

Sila tinggalkan nama samaran anda. Jangan hanya jadi Hantu tak bernama. Jika tidak, segala pertanyaan/komen akan di'reject' serta-merta.

Thank you & Harap maklum. ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...