Wednesday, October 19, 2011

100th Post - An Achievement for Me!

Assalamualaikum.....

credit to Google

Pejam celik, pejam celik pastu dah tak bukak-bukak dah sebab dah lena ngantok sangat...dah sampai post aku yang ke seratus @ 100! Wahhhh....sumpah aku tak sangka dan banyak dah aku tulis pasal benda-benda yang aku nak share dengan korang sume. Tujuan asal hanyalah untuk sebagai jurnal mengenai negara mana yang aku dah pegi. Benda macam ni akan jadik memori kita sampai bila-bila. Plus, nak share dengan readers mengenai ape yang aku lalui dan sebagainya. Ade jugak tips-tips aku selitkan walaupun tak banyak mana pun.



Mengenai ape yang aku tulis kat blog adalah memang sepenuhnya dari pengalaman aku sendiri. Takde tambah-tambah garam gula ke ape. Memang pure ok! Kalo sempat sebelom tido tiap-tiap malam bila aku travel, aku akan taip ape yang berlaku pada hari itu. Sebabnya..otak masih fresh dan ingat segala benda. Kadang-kadang taktau cara macam mana nak ringkaskan cerita aku. Banyak nak share dengan korang sume nih tau! Panjang aku tulis....korang BACA tak??? Hahaha...kalo baca...terima kasih banyak-banyak! Bukan ape, kawan aku cakap...cara penulisan aku memang sebijik cara aku bercerita bila depan-depan. So, kalo korang tak jumpa aku pun, just imagine yang cerita-cerita aku bila aku sendiri bercerita kat korang tau!


Anyway, taknak cerita panjang-panjang. Harapan aku, semoga aku terus menulis kat blog ni dan dapat share macam-macam dengan korang sume dengan pelbagai cerita yang menarik. InsyaALLAH. Mudah-mudahan impian aku nak travel seberapa banyak negara yang boleh tercapai dan impian korang untuk travel jugak tercapai. Masin mulut korang sume nanti. Doakan yang terbaik ok. Para bloggers yang aku baca blog korang especially Fatt (follower pertama @ kedua @ ketiga aku), HazwanSamian, Chawanna, Biqque, Kemang, Janggel, MasZuber, AKO, Diana Diane, Cik Kodok, Shahrule, Zilla, LilyRiani dan yang lain-lain...tak sangka dapat kenal dengan korang sume. Korang banyak menyumbang inspirasi dan pelbagai cerita yang sangat-sangat menarik!  Hanya travellers yang mengenal travellers kan? Tak lupa jugak kepada kawan-kawan forum yang dah penah jumpa dgn yang tak penah jumpa just jumpa kat forum je....fadhil, azradiza, haz, whiteberry (tiap-tiap hari jumpa!), chimei, divasweets, aishahahmad, nana, kak alyn  dan yang lain-lain sebab share baanyyyakkkkk tips yang berguna bila aku nak travel. Hihihihi....Mudahan dapat laa jumpa korang satu hari nanti. 


Sesungguhnya...aku sangat-sangat bersyukur atas kurniaan-Nya ini. Memang tak sangka, Alhamdulillah...dalam masa almost setahun dah banyak negara aku dapat cover. Banyak lagi impian aku yang masih belum tercapai. Semoga aku dan korang semua selalu diredhai-Nya dan doa kita akan selalu dimakbulkan oleh-Nya. InsyaALLAH...

Till then...wasalam.

41 comments:

  1. wahhhh... cepat je masa berlalu! dah 100 post! tahniah!

    keep on writing and inspiring others ok.. =)

    ReplyDelete
  2. Tahniah...Teruskan melancong supaya lebih banyak perkara untuk ditulis dan dikongsi bersama.

    ReplyDelete
  3. tahniah2, harus buat kenduri doa selamat ne hahaha

    *jom open table ekekee

    ReplyDelete
  4. Nama saya kah tue terselit di atas? Hahahaha...Congratulation bro! Saya pun first time tahun nie reach 100th post. Selama hampir 4 tahun berblogging, tidak pernah sampai 100th post sebab malas masa tue.

    Anyway, nice to meet you too dan love to share and read more of travel blog. You're right! Only travellers will know the best of the travellers :D

    ReplyDelete
  5. Congrats bdk2...and keep it coming!

    ReplyDelete
  6. *tetiba terus check, bilakah 100th post aku* OK! 100th post aku ialah Houston, TX :D (total 660 posts dah aku rupanyaaaaaaaaaaaaaaa ya Allahhhhhhhhhhhh)

    john, sama cam aku, camne aku cite, camtu la aku sampai fatt pun bleh agak akan ketigasukuan aku tu hahaha! ha bila nyer la nak jumpa ni?

    sama2 la kita teruskan blog pasal travel ni ye, aku pun sonok dpt kenal ngan korang sume, hari2 ku ceria di depan lappy ni :D

    HA, JGN LUPA BACKUP SUME POST2 KO NI. ADA BANYAK SOFTWARE, PALING SENANG UTK KO, KO COPY JE BY MONTH, PASTE DALAM WINWORDS OK? kang ilang kang nangis tak berlagu...

    ReplyDelete
  7. xpe..lepas ni sure up jd 1000 entry..hahaha
    congrats!

    ReplyDelete
  8. HUA TAHNIAH DAH SATUS!!! teruskan menulis ya! Aku baca blog ko!

    ReplyDelete
  9. yeahhhh congrats!!! Aku baca semua entry ko post, dari dulu hingga sekarang. Walaupun kadang2 tak komen, tapi aku tetap baca...teruskan usaha murni mu itu..

    *ehem..cam mana gathering? hahaha jom la..

    ReplyDelete
  10. Ya setuju dengan biqque, sila bekap semua entry post ko kalau tak nanti nyesal. Macam member aku dah 4 taun berblogging tetiber dia punya host blog buat hal, semua database hilang. Menangis tak berlagu dia sebb tak buat bekap.

    Macam aku, semua file aku save dalam format Notepad. walaupon takde gambar tapi isi tu ada, atleast ada la bekap. Mungkin banyak lagi cara lain boleh buat, leh la share2 kat sini hehee.

    ReplyDelete
  11. mana pulut kuningnye??

    HEHEHE....apapun TAHNIAH weh..aku dah lupa bila aku achieve 100th post, pastu lupa nak celebrate umur blog ni bila dia cecah 1 thn haritu...mebi next time insya Allah..

    aku ingt lagi dulu waktu ko jumpa blog aku..time tu ko takde blog lagi..tapi aku rasa ko jumpa blog aku dari forum sbb ada org tepek link. tak lama pastu ko pun buat blog dan aku jadi follower sampailah sekarang. apapun aku masih ingt lagi pes time ko tanya aku pasal hong kong. i guess that's how we started :)

    keep the frenship blooming & insya Allah we keep the spirit going. hanya johari mengenal maniam :D

    teruskan mengembara & share cerita2 menarik ko...aku baca every word okeh! note that :)

    till then


    **btw biqque bleh tak ko share camne nak backup blog ni...aku dah cemas2 dah ni...ko kan terer IT, cepat share!

    ReplyDelete
  12. Fatt;

    Manikam la bukan maniam. ;p

    ReplyDelete
  13. ha ha tak tau! ha ha tak tau! *tunjuk jari telunjuk, mata jegey, molot bentuk U*

    janggel, ko guna notepad, takde gambar, better ko guna winword, leh ada gambar sume. senang idup ko.

    baiklah, biar saya buka bengkel IT hari ni. (pinjak blog ko ye john:D) usah gundah gulana kalo tak reti guna software, sbb kadang2 software ni pun mangkuk, dia tak leh detect post lama, tak leh extract sume gambar, dan sebagainyer.

    MAKA KAMI, RAKYAT MESIA, gunakan aje microsoft office word yg ada dlm lappy/pc korang tu.

    backup your post 101
    ---------------------------
    1) bukak blog korang dan bukak winword sekali
    2) pi kat blog, click tahun 2010 (kalo start 2009, 2009 la ye)
    3) click bulan may (kalo start january, january la ye)
    4) dia kuar sume post utk may kan? amik mouse, hold (aippp jgn angkat) hilite dari mula tajuk post pertama saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaampai la post plg bawah, termasuk abis benda2 bodo kat bawah tu macam comment ke hape ke
    5) patu click copy (aku ajor shortcut je la ye, control C)
    6) pi kat winword tadi, paste saje! (control v) kalo ada pop up tanya apa2 berkaitan internet connection, ko yes kan aje sbb kang link2 sume akan masuk skali.
    7) ko repeat la steps ni kat older post bulan yg sama patu paste lagi kat winword tadi. patu save file ni sebagai 2010 may. haaaaaaaaaa buat la camtu untuk bulan2 seterusnya ye.

    nota: jgn riso, mmg lembap skit masa paste tu, nak2 internet korang slow ke pc slow ke. jgn panic, nak buat benda ni, buat la masa lapang, jgn tengah buat paperwork ko nak buat benda ni skali. hancus kang...nak2 post korang banyak gambar. sabar ye, skali buat je, sok2 sebulan sekali, praktik kan la...

    PENGUMUMAN: NI CARA PALING BANGANG LA KALO NAK TAU, DAN CARA PALING BANGANG NI LA YG AKU DECIDE TO USE, SINCE APPLICATION LAIN ADAAAAAAAAAAA JE YG TAK KENA! HUH! BUANG MASA OK, BUANG MASA!

    ReplyDelete
  14. janggel,

    ko tak kenal maniam ke? JOHARI kenal maniam...bukan jauhari...jauhari nun yang kenal manikammmmmm...hahaha! ko ni...padayappa tau...

    ReplyDelete
  15. Ooo biqque mmg bagus cara ko tu sebab copy semua dengan gambar2 kan. Ok aku akan beralih kepada winwords lepas ni. Aku guna notepad sebab size dia kecik so nak simpan tak payah pakai banyak memory hahha sengal ka, tapi rugi la takde gambar.

    Oooo jnuh jugak kan nak mula balik dari 2006 "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ gigih! Tapi ia memang sangat penting.

    Jom semua buat bekap kat winwords!

    ReplyDelete
  16. Oh Johari ke? Aku terbayang Jauhari!!!! Hahahhahaha guling2 sengal.

    Johari ngan Maniam tu spesis mana plak? Wakaakaka.

    ReplyDelete
  17. johari ? maniam ? watak cite ape tu weh??? x penah dengar pon..


    kahkah..

    ReplyDelete
  18. congrates congrates!!!

    riak sat sbb kena mentioned, cam dpt golden globe gitus.... ceh wah ceh wah.... *riak lagi perasan!*

    baca baca & baca but kadang sebok tak balas and travel tak balas and 3-4 minggu umah nye network cam teruk giler, so... leh baca, but nak bukak byk2 screen seksa jiwa raga. nih pun old town & mcD dpt byk duit dari i sbb dok lepak sana ber FB or blog. kat opis segan... org ngutuk ramai!

    awat tak end dengan "lihat lah dunia ini!!!" ehehheheh....

    tulis bebanyak lagi tau.... lepas tuh buat i jeles bila u gi travel waima i dah pegi ngr tuh... jeles tuh bagus tuk traveler. ehehhehe

    ReplyDelete
  19. biqque,
    janggel mmg padayappa....aku alter kot perumpamaan tu...ni mesti dia tak penah dgr ni...hahaha....apa la wei! ko penah dgr tak alang2 menyeluk pekasam biar smpai ke ketiak masam? haaa...aku mmg suka ubah2 perumpamaan ni...boring la stereotype..

    jap aaa biqque, aku tgh digest apa ko ajau ni...aku nak buat bekap...kang hilang nanges mak

    makasih biqque, berganda2 pahala ko...alhamdulillah ;)

    ReplyDelete
  20. Jap, fatt ko ni suka tau mengkompiuskan aku, padayapa tu mende pulak??? Haish macam² lak hahahhahahaaaaa

    ReplyDelete
  21. biqque,
    deyy!! aku dah cuba..dia copy tajuk je ni...padayappa apakah ini? tak clear la...camne ni wei? kat tajuk mana ada komen wei? kena cek post by post ke apa? kasik clear skit...aku dah cuba tapi tak dapat la..

    btw pakai ms word 97 bleh ke?

    ReplyDelete
  22. janggel,
    padayappa tu mcm yenadey tambhi!...hahaha...ko kena prektis dari skrg sbb ko nak gi india. hehehe

    ReplyDelete
  23. Hahahaha aku nak gelak kat fatt!!! Wakakkaa

    Ni mesti ko kopi kat seblah sidebar tu kan??? Memang la tajuk je! Ko kopi kat body post la fatt.

    Hehehhee

    ReplyDelete
  24. Ooooo fatt, sempat lagi ni nak amek kelas bahasa tamil hehehe dey latcmi! Na wonne kadElikerek! Hahahaa

    ReplyDelete
  25. @janggel,
    kuang hasam! gelak kat aku ye...dey body post tu hape? *bunyi cengkerik*

    ReplyDelete
  26. Hehehe jangan sentap ok fatt.

    Ko kopi pes la ko punya entry satu2 . Itula maksudnya. Kan biqque? Ke aku yg salah?

    ReplyDelete
  27. takde sentap le...aku melawak je tu..hehehe...tula, aku tgh tunggu cikgu IT ni masuk...aku punye entry dahla byk...nak buat bekap pastu simpan dlm email...senang. klu laptop aku meragam at least file lain selamat

    ReplyDelete
  28. CHOP! CHOP!

    STEVE FINNEL NI TABLIGH KE HAPE? CER KO SKODENG..BIASA NI!

    *zassss*

    ReplyDelete
  29. Lagi satu cara fat, kan masa ko post entry dia ada bagi satu salinan kat ✉, so ko simpan yg itu je. Kire ko dapat la 2 bekap.heheehe

    ReplyDelete
  30. Haah la fatt, mencurigakan je nama tu! Hahahaha

    ReplyDelete
  31. @janggel,
    salinan? apa tu? aku takde pun dapat...ko guna apa yg dia kasik salinan ni? *blur* @__@

    ReplyDelete
  32. Fatt ni mesti ko tak bubuh kat setting tu emel ko? Cer ko bukak setting blogger pastu ko bubuh ✉ ko kat emel moderation.
    Nanti bile ko post entry baru dia direct sent kat ✉ ko jugak

    ReplyDelete
  33. Eh silap fatt bukan coment moderation tapi email post to ____ bubuh emeil ko

    ReplyDelete
  34. sat sat sattttttttttttt...aku buat post kat blog aku la senang :D abih penuh kang komen si john ni hahahaha!

    btw, fatt, aku biasa dgr perumpamaan2 bengong ni hahaha! janggel je tak penah dgr, padayappa pun tak kenal, camne nak gi india tuhhhhhhhhhhh hahahahaha! sudah2, aku print screen sat!

    ReplyDelete
  35. sori korang...aku baca sume komen korang..just tak sempat nk balas je. tgh busyyy....

    bukak2 je dh byk org komen. terharu aku *sob sob sob* what a long journey...

    padayappa pun tak kenal ke janggel??? OMG!!!! MOJ!!!!

    ReplyDelete
  36. "̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ John aku memang doif benda2 macam tu.hehh

    ReplyDelete
  37. nah cara2nya:

    http://biqque.blogspot.com/2011/10/takut-tak-if-post-korang-hilang.html

    janggel, balik cari cite tu, khatam! khatam tu aku nak ko khatam STAIL dia ok!

    ReplyDelete
  38. @janggel
    ok rasanya aku tak buat benda ni..okla nti aku check..thanks a lot!


    @biqque
    trm kasih jgk :)

    ReplyDelete
  39. janggel layan rajni khan??? shah rukh khan pun blom tentu dia kenal... hahahahaa

    ReplyDelete