Monday, November 17, 2014

Summer '14 Spain (Part of Andalucia) - Total Expenses!

Hmm...

Ni baru betul-betul penutup la kot untuk entry Summer Trip 2014 aku ni. Tapi total expenses ni aku just fokus kepada expenses yang telah lebur kat Spain je. Yakni sekitar Madrid dan sebahagian daripada kawasan Andalusia (selatan Sepanyol). 

Andalusia terdiri daripada 8 wilayah yakni Seville (ibu kota), Granada, Almería, Cádiz, Córdoba, Huelva, Málaga dan Jaén. Tulisan yang highlight kaler biru tu adalah kota yang sempat aku terjah aritu. Maybe next time boleh singgah Malaga pulak. Kota-kota lain tu, tak penah aku dengar pulak. Maybe tak ramai orang pegi kot berbanding kota-kota. Maybe jugak ada hidden gems yang aku sendiri pun tak tau. Who knows... 

Anyway, tanpa membuang masa ayuh!



Transportation
  • Flight ticket Easyjet (London Stansted - Madrid) : GBP34/way
  • Flight ticket Ryanair (Barcelona - Paris) : GBP29/way
  • National Express (Airport Shuttle) : GBP26/return journey
  • Taxi to Birmingham Coach Station : GBP2.30/pax
  • Madrid - Metro travel pass : EUR8.40/pax
  • Córdoba - Various expenses : EUR14.20
  • Seville - Various expenses : EUR8.70
  • Granada - Various expenses : EUR10
  • Barcelona - Metro 2 days pass : EUR14
  • Train (Madrid - Córdoba) : EUR54.70/way
  • Train (Córdoba - Seville) : EUR28.50/return journey
  • Train (Córdoba - Granada) : EUR36.10/way
  • Train (Granada - Barcelona) : EUR59.40/way (night train)
Sub-total transportation costs : GBP91.30 & EUR234.00


Accommodation
  • Madrid - Hostel Meetingpoint : EUR18/night
  • Córdoba - Osio Backpackers Hostel : EUR26 for 2 nights
  • Barcelona - Olé Barcelona Hostel : EUR15/night
Sub-total accommodation costs : EUR59


Meals
  • Madrid : EUR19.18
  • Córdoba : EUR15.20
  • Seville : EUR15.50
  • Granada : EUR23
  • Barcelona : EUR19.30
Sub-total meal costs : EUR92.18


Entrance fees
  • Córdoba - Mosque–Cathedral of Córdoba : EUR8/pax
  • Córdoba - Alcatraz : EUR7/pax
  • Seville - Cathedral : EUR4/pax (with student card)
  • Granada - Alhambra : EUR28/pax
  • Barcelona - Casa Battlo : EUR15.60/pax
  • Barcelona - Park Guell : EUR8/pax
Sub-total entrance fees :  EUR70.60


Souvenirs
  • Madrid : EUR14.90
  • Córdoba : EUR16.60
  • Seville : EUR11.20
  • Granada : EUR12.40
  • Barcelona : EUR20
Sub-total souvenirs cost : EUR75.10


Grand Total : EUR530.88 & GBP91.30 


Untuk semua entries berkaitan dengan Sepanyol, boleh rujuk links dibawah ye....

********************************

Overall, untuk trip ni nak kata aku 100% puas hati tu takdelah sebab ni trip bukan aku yang plan. But, I want to give a credit to my travel partners who organized this trip as good as possible. I think without them, this trip would not be realised. For that, I thank you. As for me, it is a reminder that it's better for me to organize the trip on my own if I want to go far and go fast. But, somehow it's good to go together rather than go alone. 

Am I right?

Untuk transportation - Boleh dikatakan banyak guna train untuk bergerak dari satu bandar ke satu bandar. Another cheapest option would be by bus. Tapi takyah renyah, better naik train sebab mudah, pantas dan selesa. Seat dorang besar woooo! Rasa macam duk kat dalam business class dah.

Untuk accommodation - Boleh dikatakan agak murah untuk hostel. I don't know about hotel. Biasalah student dan gaya aku travel mesti akan pilih hostel. Jimat katanya as for now. Tapi kalo dah keje berduit lebih, maybe aku akan spend lebih kat hotel. Nak jugak merasa ye dak? Ahaks. Untuk hostel, better letak range antara EUR15-EUR20 untuk satu malam. Ni adalah dorm ye. Kalo nak private room letak dalam range EUR20-EUR30/pax. Don't forget to read the reviews and take into considerations in terms of location, amenities, rooms and etc. 

Untuk makan - Tak mahal dan tak terlalu murah. Aku makan pun kat luar boleh dikatakan sekali sehari untuk makan berat. Dan yang lain-lain tu just macam untuk kudapan macam roti, air, biskut dan lain-lain. Range untuk makan macam kebab dan sewaktu dengannya adalah dalam range EUR5-EUR8/meals. Ni portion pun agak besar. Tengok dulu camne. 

Untuk souvenirs - Aku rasa murah la dalam range EUR2-EUR3/ketul untuk fridge magnet dan jugak keychains. Kalo yang macam t-shirt with good quality would be around EUR12-EUR15/each.  Aku ada beli satu je untuk aku kat Barcelona with kinda different design and the quality is really good. Selesa pakai. 

Untuk entrance fees - Untuk negara yang banyak tempat sejarah seperti UNESCO ni, adalah lebih elok untuk baca sedikit sebanyak kat internet maklumat pasal tempat tersebut. Ada certain tempat macam Alhambra, adalah digalakan untuk beli tiket awal-awal dan tau bila nak masuk. Sebabnya, chances untuk beli kat kaunter mengikut slot yang kita nak tu maybe dah sold-out. Kalo boleh beli online, try je beli online tu pun kalo betul-betul nak masuklah. Kalo taknak, takpe. Macam aku aritu, bayar agak mahal untuk masuk ke Alhambra sebab beli tiket ikut kombo ended up tak pegi pun semua tu. It's just for the sake of nak masuk Alhambra, sebabnya normal tiket dah abes. Huk huk huk... 

Aku selitkan terus untuk Paris, total aku spent kat Paris sepanjang 3h2m kat sana adalah EUR150 inclusive of transportation, meals, accommodation, souvenirs and also the tour bus. 

Other than that, i guess that's all. Maybe aku ada missed out a few things but that one isn't material. The expenses showed above are 90% correct! The other 10% are related shopping materials. Hahaha. 

Ok dah tu je. 

Anything else? 

Till then...

Bye!

23 comments:

  1. Terbaik la... boleh study kat sini kalau nak ke spain nanti hehehe...
    Dulu nak ke australia pun study dari blog ni.. keep a good work bro.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha terbaik ke masalahnya. To boleh la sedikit sebyk gmbaran belanja nk pakai kalo nak ke sana nnt. Thanks bro!

      Delete
    2. Well like my first comment in this blog.. You are one of my idol in travelling :D
      Deserve that word "Terbaik"

      Delete
  2. Thanks beb, berguna sungguh post ni utk plan trip ke sana yg ntah bila akan kunjung tiba.tp takper, berangan dolu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are welcome ^_^. Takpe ada peluang tu satu hari nnt. Keep on dreaming lah! 👍

      Delete
  3. Memang pandai budget...nak boleh rujuk blog anda..pasang angan2 dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisehh takde la pandai mana pn nk budget2 ni. Tp utk kegunaan sendiri tu blh la org kata. ;)))

      Delete
  4. okey dah bole berangan bape ongkosnya kalau nak kesana.. ^_^

    ReplyDelete
  5. sedih mengenangkan La Mezquita dan Alhambra, tapi Andalucia dah lama dlm wishlist..dream first, plan later..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup bila bc sejarah tempat2 tu mmg agk sayang la sbb jdk cmtu. Hrp sejarah x berulang kembali nnt. Semoga dpt jejakkan kaki ke sana jugak

      Delete
  6. Thank John. Akan di jadikan panduan untuk next trip. Cuma untuk yang ada anak kebanyakan hostel reject kitaorang. Private room kat hostel biasanya lebih mahal dari hotel room. Tu yg naya sikit tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are welcome akak. Yup mmg most hostels x terima budak tp sy penah je beberapa kali buat cmtu. Alhamdulillah ok je.

      Delete
  7. mmm mmg nyum nyum bajet nih. cumaaa...flight kl ke sanun je, aku dah termenung. takpalah, berangan je duluk..hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha aku yg duk kt sini pn terasa yum yum sgt expenses yg aku dh incurred ni. Huks tp nk buat cmne kan. Nk bejalan punya pasal kene la saving skit2. ^_^

      Delete
  8. Tak sabar nak tengok bumi Andalusia depan mata sendiri... apa-apa pun bak kata geng lain jom berangan dulu! hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommmm! tak kene bayar pun kalo kita berangan dulu. ahaks.

      Delete
  9. Tolong doakan saya dapat pergi Spain jugak please

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaALLAH saya doakan impian anda nnt tercapai. amin...

      Delete
  10. budget tu dah kira murah tapi kalau fly from msia huhuh...boleh berangan je lah. Itulah JM siapa suruh x nk belajar pandai2...kalau x leh ada peluang belajar di obersea like John tu. Tak pe lah rezeki masing2 kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuh sy ni pn takdelah pandai mana pn. dah rezeki org kata. alhamdulillah.

      Delete
  11. Nicely put .... thanks for sharing the experience ...

    ReplyDelete