Thursday, October 4, 2012

#Travelholicawesome : Redang Island (Part 2)


Assalamualaikum!!!

Okeh jom aku sambung bahagian kedua trip #Travelholicawesome ke Pulau Redang.

Perjalanan menuju ke Redang Kalong dari Jeti Merang mengambil masa kira-kira 40 minit jugaklah. So, kepada sesiapa yang mabuk laut tu, sila telan pil siap-siap sebelum naik bot. Yela, keadaan ombak yang asyik berombak tu boleh mengundang rasa mual dan loya. Kalo muntah sape nak jawab? Haaa…tanggung ler sendiri. Our organizer sepanjang perjalanan duk diam je..katanya mabuk laut. Hahah walhal dirinya sendiri dah datang berpuluh kali ke pulau. Ada badi gamaknya. Sesekali bila bot memecah ombak, terasa melayang naik roller-coaster pun ade! Hahah best best!

Akhirnya sampai jugak kami ke Redang Kalong, menurut Maszuber Redang Kalong ni ada private beach dorang sendiri. Memang privacy adalah terjamin tapi harganya versi murah dan berbaloi. Dorang ade bot sendiri, van sendiri, sumenye sendirilah! Semua #Travelholicawesome tak lepas dari perkataan “woahh”, “lawanyaaaa”, “perghhhh”, “ek-elaaaa” tanda kagum. Alhamdulillah… hari kami sampai tu cuaca sungguh elokkk! Langit membiru.


Risau tengok beg-beg kat bahagian atas ni, kot-kot la melayang terbang time bot duk melayang tuh! Nasib baik masih selamat...





Bila dah jejak kaki ke Redang Kalong, get ready untuk check-in. Sebelum tu, kami semua kene berkumpul kat kantin? Kantin la kot aku panggil senang. Ada sorang resort representative yang in-charge untuk allocate kunci bilik kami masing-masing. Owh ya, lupa nak bagitau dalam previous entry yang Keluarga Bahagia Ely Hasrul pun turut serta bersama her new born. Sebagai diva lagenda, beliau dah sampai dulu sehari sebelum kami sampai. Dorang datang naik kereta. Senang katanya nak angkut stroller bagai.

Susunan bilik adalah seperti berikut:

Seaview room: Keluarga Ely Hasrul
Couple room: Chawanna & Biqque
Triple sharing 1: Janggel, Dan Arif and Me
Triple sharing 2: Fatt, Kak Anash dan Masmz
Triple sharing 3: Byya, Lily Riani dan Pa’e
Triple sharing 4: Maszuber bersama adik beliau

Menuju ke bilik masing-masing

Dewan makan


Ruang untuk beriadah: board games dan karaoke!

Triple sharing room. Actually boleh buat 4 orang sebab ada 2 singles dan 1 double bed.


Bagus tak aturan kami? Hahah Time kami sampai ni lebih kurang jam 11 pagi. Actually, masih lagi awal untuk check-in. Tapi disebabkan ada bilik yang dah kosong kami boleh terus masuk untuk segarkan badan. Yela, tak mandi lagi nih dari semalam okeh!~ Ayuh kita masuk bilik.

So, since ada lagi masa lebih kurang 2 jam sebelum makan tengah hari. Kami sepakat untuk adakan sesi photography bersama-sama. Tema pakaian telah ditetapkan sebelum kami bertolak. Tema yang dah sepakat ialah marine theme? Kaler yang wajib ada ialah biru, merah, putih. 90% of us pakai mengikut tema. Kecuali sape? Ce teka sape yang lain dari yang lain? Hahaha. 



Walaupun keadaan panas terik, tapi tak menghalang kami dari duk berposing sakan tengah panas tuh! Lantakler. Duk gelak ketawa tanpa henti tengok gelagat masing-masing yang tak brape nak betol tuh! Hahah. Bertabah jela. Sempat gak Dan Arif rakam video time ni. Adoyaiii macam-macam gaya dorang duk buat. Masing-masing duk berebut nak masuk dalam frame. Haha. Sape yang paling banyak masuk frame? Haaa…. Layan jela gambar kat bawah ni ye. 

Kulit album terbaru Diva Terkenal kita

Diva Terkenal bersama peminat dan back-up singers
Aksi-aksi latihan untuk sesi persembahan pentas ala-ala Akademi Fantasia sangat!

Back-up dancers





Dah setel sume amek gambar, ape lagi kan perut mesti ler lapar nak mampos! Terus kami beredar menuju ke kantin. Amek pot meja makan paling panjang untuk group kami. Dan la dekat dengan meja makanan. Hahah. By the way, makanan disediakan dalam bentuk buffet. Eat all you can babeh! Setiap hari menu adalah berlainan. Jangan risau. Jom melantak! Owh ya, kat kantin Redang Kalong ada free flow hot and cold drinks 24 hours dan jugak roti berserta jem, peanut butter, kaya dan lain-lain perisa untuk dimakan tatkala lapar untuk 24jam! Jangan risau kalo habes sebab dorang selalu refill... 

Antara lauk-pauk yang tersedia
Apekah acara kami selepas lunch? Nanti aku akan ceritakan dalam entry seterusnya!



 Till then...wasalam. 


16 comments:

  1. AKAK FIRST???
    ISH
    iye
    AKAK FIRST!!!
    ...
    .
    kaki masing-masing macam baru balik dari jadi pelarian...
    err..
    masih senyum kenang redang

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Beliau? HAHAHAHAH skema giler ayat ko.

    tapi best kannn kan kan!

    ReplyDelete
  4. Perggh!

    Ada tema pakaian pulak. Yang pakai baju bendera USA tu kira betul2 ikut tema kan..

    Akak pun jenis mabuk laut...

    ReplyDelete
  5. perrgh...best giler tempat nih, siap ada menu 24hr tuh...tapi, dah ramai-ramai gini, boleh tergugat stock 24hr tu, hehe..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. bestnyeeeeeeeee! ok bole masuk dalam list wajib pegi tahun depan nih!hihi

    ReplyDelete
  8. bestnyer review kooooooo! rindu sgt moment ni :( ko mmg pandai bercerita...

    aku kelakar tgk muka fatt nangis tu hahahaha!

    ReplyDelete
  9. i hv similar last pic. great trip...

    ReplyDelete
  10. motif nk letak gambar aku mcm merangkak tu?? pukul kang baru tau!! ishhh

    ReplyDelete
  11. owhhhh i miss redang oredy!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Hi everyone,

    I found an easy way to go for travel !!

    That is online purchase express bus tickets from Easibook...

    It is a FREE AND EASY!! we have the largest fleets of coaches / buses from Singapore and Malaysia.

    Most popular trips are: 1) Buses from Singapore to and fro Kuala Lumpur (KL), Malacca, Penang, Genting Highlands, Cameron Highlands, Ipoh, Alor Setar, Kuantan, Kota Bharu (Kelantan), Kuala Terengganu and Hatyai in Thailand.
    2) Buses from Kuala Lumpur (KL) to and fro Singapore, Penang, Johor, Malacca, Kuantan, Kelantan, Terengganu, Alor Setar and Ipoh and Hatyai in Thailand
    3) Buses from Penang to and fro Kuala Lumpur (KL), Johor, Singapore, Ipoh, Malacca, Genting Highlands, Hatyai Thailand and various parts of Malaysia.
    4) Buses from Johor to and fro Kuala Lumpur (KL), Penang, Singapore, Ipoh, Malacca, Genting Highlands, Hatyai Thailand and various parts of Malaysia.
    5) Buses from Ipoh to and fro Kuala Lumpur (KL), Singapore, Penang, Malacca, Genting Highlands, Negeri Sembilan and various parts of Malaysia. Besides this, still got many promotion in Easibook.

    For more detail information, please visit to www.easibook.com.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete