Wednesday, October 10, 2012

#Travelholicawesome : Redang Island (Part 4)

Assalamualaikum!!!

Korang dah LIKE ke blom FANPAGE aku kat Facebook? Jangan lupa LIKE ramai-ramai tau, panggil skali atuk, nenek, makcik, pakcik yang ada FB tu tolong LIKE bagi pihak dorang. Boleh? Matilah gila glamer. Hahaha. Maybe kita boleh beramas-mesra dengan lebih erat? Who knows right? ;p

Anyway, jom aku sambung bahagian ke-4 percutian #Travelholicawesome di Pulau Redang! 

Petang tu, lepas balik dari snorkeling semua balik berehat di bilik masing-masing. Yela, penat okeh duk bervogel kat laut sana. Harus balik bilik sapu lotion banyak-banyak. Hahah. Boleh layan tido sepam dua. Lebih kurang pukul 5.30 petang camtu, masing-masing mula berkumpul kat area kantin. Ada yang duk berborak. Ade yang duk kat jeti melayan perasaan masing-masing takpun ada yang syok sendiri duk amek gambar sementelah tunggu masing-masing dah ready. Cuaca petang tu nyaman je tak sejuk tak panas. Tapi actually, berpeluh gak la ketiak aku nih. Air laut mulai surut menampakkan pasir dan anak-anak ketam pasir. 

Sambil-sambil duk tunggu tu, ade gak 3 4 orang pelancong lain yang duk amek photoshoot. Aku yakin dorang ni model sebab siap pakai bikini 2 pieces. Duk posing sana, posing sini, lentuk sana dan lentuk sini. Gitu..nasib baik tak ghairah sangat. If not...matilah. Hahah. Kami pun as a #Travelholicawesome pun taknak kalah okeh. Kami pun ada artis amerika kami sendiri! Macam-macam posing diberikan oleh beliau... 





Haaa...ni lah bodyguard Tan Sri Coco. Nape muka dia merah ek? Haaaaaaa....hahaha 

"Sudah, ko baliklah sendiri.....asyik duk posing je manjang. Mana gambar aku lak???" Itulah gamaknya dialog yang diluahkan....


Bila dah setel sume, aktiviti kami untuk petang ni lak sementara menunggu waktu dinner ialah jejalan ke bahagian lain kat Pulau Redang ni. Maszuber cadangkan untuk lepak-lepak kat kawasan Laguna Redang Resort salah sebuah resort yang banyak bintang kat Pulau Redang ni. Hanya mereka yang kaya-raya mampu untuk menginap di sini. Kami? Cukuplah sekadar dipinggiran... Janji sampai Pulau Redang. Alhamdulillah... Untuk ke sana, kami kene berjalan lebih kurang 15 minit sebab kene merentasi hutan belukar, rumah hantu dan lain-lain... Jalan skit, stop amek gambar. Jalan skit, stop amek gambar. Bila nak sampai nih??? 

Aku rasa time ni ada sesuatu yang berlaku. Cuba korang tengok reaksi muka Biq dan Ely Hasrul. Sesuatu sangat! 

Berhampiran Laguna Redang Resort...kat bahagian belakang


Dah sampaiii! Jang jang! 




Dah sampai tu, masing-masing terus terjah kedai souvenirs yang penah masuk dalam filem cina ape ntah. Zaman 90-an dulu. Aku mana lahir lagi time tu. So, taktau la. Maybe ada seseorang yang boleh tolong? Hahah. Dah panas badan kan, terus masing-masing ngam aiskrim yang dijual. Lega skit. Kat dalam tu gak ade dijual fridge magnets kalo korang nak beli. Range harda dalam RM5-RM8 untuk sebijik. Tapi design dia agak berlainan compare korang beli kat jeti. Ala-ala high-end skit design kat sini. Aku sempat beli seketul je sebab lupa nak bawak wallet. Nasib baik bank bergerak yakni Janggel sudi hulurkan duit barang seringgit dua untuk aku. Thank you!!! 

Bagi yang penah datang kat Laguna Redang ni, mesti ramai yang bersetuju yang kat sini agak havoc dan pasir pantainya lagi putih dan lembut! Happy aku tengok pasir masuk celah-celah jari kaki. Motif??? Hahah. Environment kat sini agak lively compared to Redang Kalong yang lebih peaceful and private. Pantai dia lagi cantik...tapi kelihatan ombaknya lagi merbahaya kalo nak mati. Dah lepas makan aiskrim. Kami rasanya dah berpecah dengan Dan Arif, MasZuber, Byya, Lily, MasMZ dan Pa'e. Dorang pegi mana ntah...jalan-jalan kat area jauh lagi. Yang lain-lain just lepak-lepak kat depan pantai tu main pasir lah, duk amek gambarlah...dan macam-macam lagi lah! 


Kedai Souvenirs yang dimaksudkan










Lebih kurang nak dekat pukul 7 malam camtu, kami mula beransur balik semula ke Redang Kalong. Yela, kang malam-malam pulak nanti bahaya lak sebab kene rentas macam hutan. Scary woooo kalo kene usik. Oppps! Mulut jangan capui sangat! 

Sampai ke Redang Kalong, terus masuk kantin untuk makan malam pulak. Bestnya, bila time makan, dorang akan ketuk periuk kasik bunyik kuat-kuat tanda masa makan telah tiba! Hahaha giler macam akt asrama pulak. Macam biasa...meja panjang menjadik sasaran kami. Yela ramai oleh ahli rombongan. Sedappp menu malam ni. Tapi lupa masakan apa. Janji terus masuk mulut, kenyang...alhamdulillah. 

Kemudian...masing-masing balik untuk mandi dan solat. Malam tu kami buat acara bebas. Ada yang main karom, dam aji, tapi yang highlight malam tu adalah karoks!!! Giler babas punye karoks cum koir kebangsaan tau tak! Hahah. Mula-mula tu chinese couple yang duk nyanyi dulu. Kira gilir-gilir. 1 lagu cina, 1 lagu melayu, 1 lagu cina dan 1 lagu melayu. Kira takdelah duk syok sendiri kemut anggap mikrofon kepunyaan sendiri. Koleksi lagu-lagu oklah...zaman old-skool punye. Tapi masih lagi evergreen. Masing-masing duk gigih lagu mana nak nyanyi. Penyumbang suara utama malam tu haruslah aku sendiri. Hahah. Main masukkk je orang lain nyanyi. Mereka yang diundang untuk menyanyi bersama adalah Janggel, Biqque, Masmz, Maszuber, Ely dan tak lupa Tan Sri Coco yang nyanyi lagu ABBA : Dancing Queen dan jugak lagu "Killing Me Softly". Karoks kami ni bukan sorang-sorang duk nyanyi. Tapiiii macam 1 kumpulan pulak duk melalak dalam bilik tuh! Hahah. Aku taktau la ape jadik orang kat luar dengar tu. But it was hell of a night! Last-last chinese couple tu mengalah dan blah dari bilik tu. Ape lagi...kami jela yang conquer bilik tu. Haha. 

Sesi konsert koir berakhir jam 11 malam. Aku rasa...kalo masa dilanjutkan maunya kami semua layan lagi. Bila keluar dari bilik karaoke tu, ade sorang mat salleh lalu depan kami cakap "you guys sound really good". Haaa amek kau, mula-mula tu rasa macam diperli dengan baikk punye oleh mat salleh tersebut. Tapi Biqque dengan yakinnya kata dia puji kita betol-betol tueee. Haruslah aku kembang kuncup hidung. Hahah  Tapi demi takmo mengganggu masyarakat sekitar kami terpaksa tangguhkan dulu konsert koir. Semoga ianya menjadik acara tahunan. 


Malam tu berakhir dengan sesi lepak yang abes ntah pukul brape di kantin. Esok ada lagi aktiviti snorrrkelingggggggg~ 

Till then...wasalam. 


11 comments:

  1. yes!!!!!

    PECAH REKOD!!!!

    nways, sesi karoks tue memang memory la...gamat bilik tue wehhhhh

    ReplyDelete
  2. akak masih tersenyum....
    kejab kejab tersengeh
    pastu
    senyum
    then sengeh balik
    senyum...
    hahahaha
    gelak sensorang
    iye..itu bicboi dan bodigud akak..sila pasrah..
    (killing me softly??)

    ReplyDelete
  3. aku pun masih tersenyum...kenangan sungguh!

    ye, sila ingat ye, omputeh manis mulut dan jarang perli...bukan takde, ada yg PERLI baekkk nyer tapi yg tu genuine :D hahaha! ke kita yg prasan sedap? tapi mmg sedap punnnnn! hahahaha!

    ReplyDelete
  4. Redang ooo Redang.. Went before in year 2006. Alamak! Almost 6 years! Never realised time pass so fast! The More More Tea Inn is famous among HK & China people cause there is one famous movie being shot here.

    ReplyDelete
  5. Kalau lagu old skool bagi kat akak je mike tu...

    1990an tak lahir lagi???

    Cun cun gambor ...jalan stop jalan stop.

    Agak2 siapa yg paling lama stop tangkap gambor?

    ReplyDelete
  6. Motif 90an tak lahir lagih??


    hahahaha...

    ReplyDelete
  7. kalu tak salah aku, filem cina tu Summer Holiday...putih betul pasir tu, dekat sama kaler dengan awan tuh..

    ReplyDelete
  8. Omputeh tu mmg puji. Dalam van kan kami naik sama ngan omputeh tu, dia akui suara kami sedap!!!!

    ReplyDelete
  9. (xtahan statement janggel, cam kembang hidung aje mengaku nyanyi sedap hahaha)

    johnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!! nak gambo sami tuuu!!!! nk frame letak kt bilik dia!!!!!!!!!! suka suka suka .. part yg lompat tuh bleh plak sami 'swim' kat pasir hahahha

    iye, ahkak masih ingat ape yg ahkak dan mak esah gossipkan time tuh hahahhahaha

    ReplyDelete
  10. serius cantik gmbr lompat tu....sbb ada adik kecik yg comel tu le....hehhehee...

    ReplyDelete