Wednesday, March 11, 2015

Seketika di Brussels, Belgium

Selingan! 

Actually, aku tengah takde mood lagi nak sambung entry pasal winter trip aritu. Tengah takde idea macam mana nak mulakan cerita dan sebagainya. (Read: Malas!) Hiks. 

Anyway, nak bagitau aritu aku ada misi penting yang perlu aku laksanakan demi kelangsungan kehidupan di UK ni. Kalau tidak, kene balik la Tanah Malaya la jawabnya. Hati ni masih tak sanggup nak berpisah dengan  Tanah Ratu. Puihhhhhh! Hahahah. Overkan. Dasar lupa daratan dah ni. 

Jadik demi melaksanakan misi tu, aku terpaksa pegi sekejap ke Brussels, Belgium. Negara yang paling dekat dengan UK ni la. Pegi ke sana selama 2 malam je. Tak yah pegi lama-lama, takde benda sangat pun nak tengok kat Brussels ni selain dari makan coklat, makan waffles yang femes tu, tengok atom? dan beberapa benda lain jugaklah. 

Dan untuk buat pertama kalinya, aku try "Couchsurfing". Bagi mereka yang suka travel, mesti tau apakebendanyani. For me, it was kinda a new experience and wanna do it again in the future. InsyaALLAH. 

Tapi untuk entry ni, kita layan gambar jela eh. 

night view di Grand Place, Brussels

Grand Place, Brussels

Guildhalls yang under renovation

anak gadis tengah posing di tengah dataran yang luas

tak datang Belgium orang kata kalau tak pekena the famous belgian waffles kat sini

Hard Rock Cafe Brussels yang terletak di Grand Place

Patung Manneken Pis yang terkenal kat sini, tak jauh dari Grand Place jugak

pelbagai variasi waffles yang boleh dipilih. semuanya yum yum!

Atomium

menuju ke masa depan. ayuh! 
bebola besi

Mini Europa yang kelihatan di bawah dari atas lookout point Atomium

penduduk Brussels menunggu metro

bercouchsurfing di rumah Ehsan, seorang warganegara Iran yang belajar di Belgium

Leuven, Belgium | Another city apart from Brussels

main square in front of Leuven Train Station
Bila agaknya aku nak menaip entry pasal Belgium ni? Nothing bad things happened. Lagipun, ni bukan trip yang aku look forward nak pegi pun tapi disebabkan terpaksa, aku jalan jela. Tapi overall, Belgium aku dah jejak. Alhamdulillah. 

Tapi seriously tak susah nak jejalan kat sini. Semuanya senang untuk navigate. 

Okeh. Tu je. 

Bye!

26 comments:

  1. gambar yg first tu cun weh ... lighting cantekk!

    ReplyDelete
  2. Dlm terpaksa ko jejal belgium nyer...apa misinya ko ke belgium tu?mintal keje ngn EC ke..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah EC tu ape weh? hahaha misi kelangsungan hidup katanya. hiks.

      Delete
    2. Oooo nk renew visa ehh...hehe EC tu european commission...hehehe

      Delete
  3. Menyesal lah pulak masa pergi UK hari tu tak singgah sini huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh... nanti ade rezeki jgn lupa singgah k. ;)

      Delete
  4. Gamber waffles stobery ko tu mmg tempting... and awesome background dia... huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn! tengs! ;)) langit biru tu sekejap je. nasib sempat snap dlu.

      Delete
  5. assalam..
    salam ziarah..

    bestnyer tgk negara orang..byk berjalan..luas pandangan...bertambah pengalaman... :)

    ReplyDelete
  6. Mohon mkn pil rajin plis...

    John! Gambar semua ohsem weiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. syieda mohon tolong poskan pil rajin tu. hiks. tengs! ;))

      Delete
  7. Replies
    1. sedappp! tapi ada sedikit manis. even yg plain pun agak manis tp sedap! ;)))

      Delete
  8. wow hebatnya pengembaraan sedara! #BPIdol

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn! tengs kpd otaiblogger #sedekadberblog!

      Delete
  9. Gambar-gambar tu memang tak boleh tak cantik ke? grrrr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehhh...bese2 jela. nak kene byk blaja lg ni.

      Delete
  10. Besar2 bagak bangunan dia...huhuhjlu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuppp agk besar2 belaka kat kawasan grand place ni.

      Delete
  11. Best sungguh dpt pergi di tempat jauh.........pergi tempat orng...

    ReplyDelete
  12. terlio tengok waffle itu..
    insha Allah one day nak sangat merasa travel ke sini
    (dalam mimpi)
    ^_^

    ReplyDelete